"М-Тел" стъпва агресивно на интернет пазара с GPON оптична мрежа

Компанията ще инвестира стотици милиони евро в разширяването на присъствието си в цяла България

Николай Кичев

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Николай КичевСтотици милиони евро инвестиции във високоскоростна оптична мрежа в рамките на следващите повече от 10 години планира дъщерното дружество на мобилния оператор "М-Тел" "М-Нетуъркс". Това заяви Николай Кичев, изпълнителен директор на дружеството, обединяващо в себе си изкупените през есента на 2010 г. интернет доставчици "Мегалан" и "Спектър нет".


Освен интернет обаче по планираната GPON мрежа на телекома ще се предлагат и стационарна телефония и телевизия, с което "М-Тел" затвърди намерението си да стъпи по-стабилно на пазара на пакетни услуги. Подобни планове имат и други български телекоми като "Виваком", които вече са започнали с тестовете на собствената си оптична мрежа в София.


В столицата са били и първите стъпки на оптичната мрежа  на "М-Нетуъркс". За последните 3 месеца компанията е покрила над 50 хил. домакинства в кварталите "Лагера", "Славия", "Бели брези", "Хиподрума" и "Стрелбище", както и е направила и първите си стъпки в Пловдив. "До края на годината планираме да покрием още над 250 хил. домакинства, а следващите градове, в които ще развием GPON мрежата си, са Бургас, Варна, Стара Загора и Шумен", обяви Кичев.
Той не изключи възможността покритието на инфраструктурата да бъде разширено и в други градове освен предварително планираните. "До 2014 г. GPON ще покрие 50-60% от българското население", заяви още изпълнителният директор на "М-Нетуъркс".


В момента компанията има около 110 хил. абонати, които използват интернет и цифрова телевизия през мрежата й, в която влиза PON на "Спектър нет" (която осигурява свързаност с оптично влакно директно до потребителя) и FTTB мрежата на "Мегалан" (която свързва с оптично влакно сградата, до която трябва да стигне сигнал, след което той се разпределя с други кабели).


"Новата ни GPON мрежа е най-доброто, което осигуряват технологиите в момента", заяви Александър Щол, технически директор на "М-Нетуъркс". Инфраструктурата на компанията ще позволи достигането на скорости от 2.5 гигабита в секунда, което е до 20 пъти по-бързо от сегашните оферти на телекома и конкурентите му. Първите райони, покрити от мрежата, ще могат да се възползват от предимствата й след 16 май, обявиха от мобилния оператор. По оптичното влакно ще тече и цифрова телевизия, и стационарна телефония.


Една от основните насоки в развитието на "М-Нетуъркс" и компанията майка "М-Тел" ще бъде предлагането на т.нар. конвергентни услуги и обединяването на различни предложения в един ценови пакет - например телевизия, стационарен интернет и телефони.


На практика използването на всяка следваща услуга носи по 5% от отстъпка от общата месечна сметка на потребителя, т.е., ако някой използва стационарна телефония и интернет, получава 10% отстъпка от месечните такси. Максималният пакет услуги на "М-Нетуъркс" и "М-Тел" включва 5 различни продукта.


Освен в мрежата си дъщерната компания на "М-Тел" е инвестирала ресурси и в осъвременяването на предлаганите услуги. Така например е слята цифровата телевизия на мобилния оператор Quarto с IPTV платформата на "Мегалан", като в момента през обединената мрежа се разпространяват над 140 канала. "Системата поддържа едновременно unicast и multicast", обясни маркетинговият директор на "М-Нетуъркс" Евгени Каракановски.


В края на миналата "Виваком" също обяви планове да инвестира в оптична мрежа, а първият квартал с покритие на компанията е "Младост" в София. Оттам обясниха, че това е тестова мрежа за новите услуги, но не коментираха какви точно са инвестиционните й планове, както и каква е стратегията й.


"Близу" също обяви, че планира да инвестира 25 млн. евро в своя оптична мрежа. "Булсатком" също оповести планове, с които залага на тази технология.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK