"М-Тел" стъпва агресивно на интернет пазара с GPON оптична мрежа

Компанията ще инвестира стотици милиони евро в разширяването на присъствието си в цяла България

Николай Кичев

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Николай КичевСтотици милиони евро инвестиции във високоскоростна оптична мрежа в рамките на следващите повече от 10 години планира дъщерното дружество на мобилния оператор "М-Тел" "М-Нетуъркс". Това заяви Николай Кичев, изпълнителен директор на дружеството, обединяващо в себе си изкупените през есента на 2010 г. интернет доставчици "Мегалан" и "Спектър нет".


Освен интернет обаче по планираната GPON мрежа на телекома ще се предлагат и стационарна телефония и телевизия, с което "М-Тел" затвърди намерението си да стъпи по-стабилно на пазара на пакетни услуги. Подобни планове имат и други български телекоми като "Виваком", които вече са започнали с тестовете на собствената си оптична мрежа в София.


В столицата са били и първите стъпки на оптичната мрежа  на "М-Нетуъркс". За последните 3 месеца компанията е покрила над 50 хил. домакинства в кварталите "Лагера", "Славия", "Бели брези", "Хиподрума" и "Стрелбище", както и е направила и първите си стъпки в Пловдив. "До края на годината планираме да покрием още над 250 хил. домакинства, а следващите градове, в които ще развием GPON мрежата си, са Бургас, Варна, Стара Загора и Шумен", обяви Кичев.
Той не изключи възможността покритието на инфраструктурата да бъде разширено и в други градове освен предварително планираните. "До 2014 г. GPON ще покрие 50-60% от българското население", заяви още изпълнителният директор на "М-Нетуъркс".


В момента компанията има около 110 хил. абонати, които използват интернет и цифрова телевизия през мрежата й, в която влиза PON на "Спектър нет" (която осигурява свързаност с оптично влакно директно до потребителя) и FTTB мрежата на "Мегалан" (която свързва с оптично влакно сградата, до която трябва да стигне сигнал, след което той се разпределя с други кабели).


"Новата ни GPON мрежа е най-доброто, което осигуряват технологиите в момента", заяви Александър Щол, технически директор на "М-Нетуъркс". Инфраструктурата на компанията ще позволи достигането на скорости от 2.5 гигабита в секунда, което е до 20 пъти по-бързо от сегашните оферти на телекома и конкурентите му. Първите райони, покрити от мрежата, ще могат да се възползват от предимствата й след 16 май, обявиха от мобилния оператор. По оптичното влакно ще тече и цифрова телевизия, и стационарна телефония.


Една от основните насоки в развитието на "М-Нетуъркс" и компанията майка "М-Тел" ще бъде предлагането на т.нар. конвергентни услуги и обединяването на различни предложения в един ценови пакет - например телевизия, стационарен интернет и телефони.


На практика използването на всяка следваща услуга носи по 5% от отстъпка от общата месечна сметка на потребителя, т.е., ако някой използва стационарна телефония и интернет, получава 10% отстъпка от месечните такси. Максималният пакет услуги на "М-Нетуъркс" и "М-Тел" включва 5 различни продукта.


Освен в мрежата си дъщерната компания на "М-Тел" е инвестирала ресурси и в осъвременяването на предлаганите услуги. Така например е слята цифровата телевизия на мобилния оператор Quarto с IPTV платформата на "Мегалан", като в момента през обединената мрежа се разпространяват над 140 канала. "Системата поддържа едновременно unicast и multicast", обясни маркетинговият директор на "М-Нетуъркс" Евгени Каракановски.


В края на миналата "Виваком" също обяви планове да инвестира в оптична мрежа, а първият квартал с покритие на компанията е "Младост" в София. Оттам обясниха, че това е тестова мрежа за новите услуги, но не коментираха какви точно са инвестиционните й планове, както и каква е стратегията й.


"Близу" също обяви, че планира да инвестира 25 млн. евро в своя оптична мрежа. "Булсатком" също оповести планове, с които залага на тази технология.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1366 Весело

  Една напред, две назад - пак "крепостни селяни"...
  ""Близу" също обяви, че планира да инвестира 25 млн. евро в своя оптична мрежа" - сетиха се, купуват мрежи на парче... сбирщайн и 0 реинвестиция.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 2. 2 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Поне още 2-3 години си оставам на старата LAN-ска технология, на ниски цени.
  Притеснява ме м-тел със политика на високи цени, характерна за мобилната политика. Атакуване на всичко, което може да доведе до намаляване на цени, обжалване на решения на КРС, високи цени на взаимна свързаност, противопоставяне на прехвърлянето на номерата, спорни клаузи в договорите, високи цени на Роуминг извън Европ.съюз и какво ли още не.
  Борба и щавене на потребителя до дупка.

 3. 3 Профил на tazzmania
  tazzmania
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да, наядоха се Мобилтел с парите от надписаните сметки и сега ги влагат за да ядат още.Иначе, ГОЛЯМО БРАВО заслужават Мегалан и Спектрумнет за огромния вложен труд. Аз също възнамерявам да си остана на кварталния доставчик, защото за разлика от МТел там получавам много коректно и честно отношение.

 4. 4 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 714 Весело

  М-Тел агресивно да си оправят и сега предлаганите услуги , вместо да ми приказват врели-некипели..Не мога да разбера къде блеят разни комисии за защита на потребителите и подобни..Или като се нагушат леко и стават комисии за защита на измекяри като М-Тел..На тия точно една Прима съм си оставил , колкото да ме търсят познатите..И ако ще извънземни услуги да ми обещават в бъдеще не се връзвам на това хоро вече...Още не могат да ми дадат обосновка на фактури от миналата година..Аз пък не им ги плащам.Няма и да им ги платя , ако ще 52 варненски мутрофонни компании да ми звънят..Последният път на въпроса къде е писмото на М-тел с което си прехвърлят задължението към тях последва минута мълчание ..В памет на изветрелите им мозъци..Оттогава не са ми звъняли..Още търсят отговора предполагам.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 5. 5 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 497 Весело

  Абе М-ТЕЛ още ли беше офшорна? Абе да не се окаже, че са фишеци за излъскване пред продажба?

 6. 6 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "kapitalist": Виваком са фишеци за излъскване пред продажба

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 7. 7 Профил на martinstoimenov
  martinstoimenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  М-тел поне като купят нещо и влагат пари да го модернизират, докато Вива кога още купиха БТК, а не съм чул един лев да са вкарали в компанията, даже напротив - само си я препродават и прехвърлят като горещ картоф.

 8. 8 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Весело

  Като ви писах по повод на рязането на кабели, че интернета вече може само да поскъпва, не ви се вярваше. Ами е на, сега всичко под земята, чисто, прилично, оптика, ... ама цената само нагоре, като за европейци със самочувствие

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 9. 9 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#7] от "martinstoimenov":

  Явно не си чул, че Виваком има над 1.5 млрд дългове, .. та пари има вкарани много, ама няма кой да ги види.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 10. 10 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интернетът, който ползвам у дома е от "Спектрум" и съм много доволен, за парите които давам. Дано не развалят хубавата работа с развитието си...
  Не препоръчвам на никой да се хваща на общите пакети, защото на един му е добра телевизията, на друг Интернетът, на трети телефона.

  Хесапов - герой на нашето време
 11. 11 Профил на tazzmania
  tazzmania
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уоу, ако Виваком има толкова много дългове, тогава ще почнат и нас да ни изнудват с големи сметки.

 12. 12 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Монопола на БТК-то по отношение на нет, ТВ и стационарна телефония се пропуква сериозно въпреки усилията им

 13. 13 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 225 Неутрално

  крайно време беше някой да скъса оковите на кабелния монопол... сега ще има истинска конкуренция по отношение на домашните телефони, нет и кабелна тв, ще има повече играчи и ще бъдат по-гъвкави в цените

 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да, всички от провинцията се надяват, защото интернета там е значително по-скъп отколкото в столицата. Само че вземете тъжния и поучителен пример на София - ниски цени с цел зарибяване на клиенти, промоции с 1-2 годишни договори, след което масово скапване на качеството. Аз в момента съм недоволен и от blizoo (настоящо съветвам никой да не се хваща с тези измекяри), нито от MaxTelecom (освен проблеми с покритието явно имат и проблеми с поддръжката), нито от Спектрум (тях ги оставям без коментар - като купиха Data.bg взеха и целия некадърен персонал, работещ там). А от цялата история поуката е, че трябва да имаш резервни доставчици на интернет, ако работата ти зависи от това. Тъжно, но факт.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на cahdar
  cahdar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  М-тел е по-вероятно да се справят с изграждането на оптична мрежа и да я паддържат адекватно. Не бих казал същото за Виваком, а още по-малко за Близу, които също щели да инвестират.. Не съм чул някой да е доволен от Близу, а аз от собствен опит се напатих с Виваком - от обслужването до мобилният им интернет, който така хвалят!! Някои, като НЕТ 1, на които съм, имат мн. добро качество и на нета и на ТВ и гледам, че се разрастват, без да инвестират парите на клиентите си в реклама само, както Близу, например..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK