Бизнeсът и държавата в спор - кой пречи на газификацията

Бизнeсът и държавата в спор - кой пречи на газификацията

© Мария СъботиноваБюрократични процедури пречат да се увеличи газификацията сред битовите потребители. До този извод стигнаха представители на Българската асоциация Природен газ по време на кръгла маса на тема: "Природният газ - инструмент за нисковъглеродна икономика", която се проведе във вторник. "Преди десет години съобщих, че за да се изгради една битова газификация бяха нужни 27 подписа, сега са необходими до 15 – 16.


Необходима е политическа воля, за да бъде решен този проблем", обясни председателят на браншовата организация Сашо Дончев. По думите му няма логика да не се иска разрешение за използване на бутилки с пропан-бутан, чието налягане е 800 пъти по-високо, отколкото в газоразпределителната система, а за присъединяване към нея да се поставят толкова много спирачки. Дончев е шеф на "Овергаз" (компанията доставчик на синьо гориво от Русия за България, както и разпределително дружество в страната) и председател на Българска стопанска камара.


"Ясно е, че всички имаме абсолютно добрата воля, да се случат всички неща заложени в новата енергийна стратегия на България, включително и ускорената газификация", коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя допълни, че държавата ще направи всичко възможно - "това да не остане само още един красив текст в един красив документ". На подобно мнение беше и зам. министърът на икономиката Марий Косев, който обаче влезе в спор с председателят на Българската асоциация Природен газ Сашо Дончев по въпроса - дали държавата се държи като шеф или като партньор.
"Булгартрансгаз" работи по проекти за изграждане на нови газопроводи и има решителност в това отношение. Очаквам и бизнесът да направи едно по-ясно разпределение на маркетинговата си стратегия и ценовата си политика, за да повиши газификацията", допълни Марий Косев. По думите му не само държавата е виновна за забавените проекти, но и самите компании. В отговор от браншовата асоциация му казаха, че всъщност притежават трасета от над 2700 км, а "Булгартрансгаз" разполага с малко по-къса мрежа. "Не мога по никакъв начин да приема никакви упреци от правителството към нашите компании членки, защото те въпреки държавата са направили много", коментира  Дончев.


Според изчисленията на Асоциация "Природен газ" за получаването на разрешение за присъединяване на битов потребител към мрежата са необходими 75 дни, а цената е около 4000 лева. "Сериозен проблем е , че хората не разполагат с толкова пари, въпреки че инвестицията им би се изплатила за четири години", каза енергийният експерт Иванка Диловска. По думите й е необходимо държавата да се намеси като подпомогне потребителите да се включат в преносната мрежа. "За тази цел има възможност да се използват включително и средства от оперативните програми на Европейския съюз, както и от фонд "Козлодуй", допълни Диловска.


Тя представи свой доклад, според който проблем за бизнеса е, че първо се изграждат тръби, а после се търсят потребители за тях. "Липсват и ясни ценови сигнали, колко ще струва отоплението през следващите няколко години. Така например държавата води преговори с руснаците, които изтичат в края на 2012 г., но не се знае какво се случва с тях", коментира Диловска.


"Необходими са единни стандарти за местната власт, която реално се занимава с даването на разрешителни за присъединяването на битовите потребители", допълни Дончев като съвет към властта. От Националното сдружение на общините в България обясниха, че правят всичко възможно, за да подпомогнат процесът по газификация. "Според последното ни проучване има разработени проекти за над 160 млн. лева, които чакат финансиране", казаха от местната власт. От сдружението обясниха, че в момента голям проблем пред повишаването на енергийната ефективност е, че се прилагат само пасивни мерки като саниране на сградите.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 466 Любопитно

  От умрял газ ?!
  Руският регион, който умира на прага на Европа !
  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2068398,00.html#ixzz1LxxqVEfY
  Псков спечели друго искане към славата. Той умира по-бързо от всеки друг регион в сърцето на Русия.
  Разбира се, и останалата част от страната не се справя толкова добре. Населението е намаляло с 2,2 милиона души, или 1.6%, тъй като на последното преброяване на населението е взето през 2002 година. Това би трябвало да са славните години на Владимир Путин, който е поел Русия от 2000 г., за първи път като президент и сега премиер. А в това време, няколко населени места наистина процъфтяват, Москва стават дом на повече милиардери, отколкото всеки друг град в света. Но повече от 6000 села междувременно се превърнаха в призрак градове, или, според преброяване населението ги нарича: "Населени точки без население" За 2000 от тях са в Псков.
  Само за осем години, в региона е загубил 11,5% от нейното население, със скорост на спад се разглежда като по време на война и глад. Това може да се очаква в замразен север на Русия за постоянно, като района на Магадан, като домът на лагери ГУЛАГ, където населението спадна 14,1% през това време. Но Псков се намира на границата с Европейския съюз и до град Санкт Петербург, родното място на Путин, само на 100 километра от града.

 2. 2 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Няма ли кой да изхвърли тия червени боклуци от БГ. Пречели му на Дончев и руската му компания. Че в Русия никой не пуска европейски фирми да започнат такъв бизнес, до кога ще търпим тия миризливци. Свободен пазар трябва да има, но само за които спазват правилата на играта.

  икономист - неграмотник с диплома
 3. 3 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Газът за битови потребители е неизгоден.
  Снабдява ни монополен доставчик.
  Далеч по-изгодно е да се топлоизолираш качествено и грамотно, та да нямаш нужда от това съмнитетелно благо

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 4. 4 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1157 Весело

  Кой е виновен?Естественно-Бойко Борисов или Иван Костов!Ако бъркам ,значи-виновни са комунистите!

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Аз съм въпросния битов потребител. Живея в газифициран район и газта минава пред вратата ми. Когато проучвах въпроса ми се видя твърде скъпо да изкъртя вече съществуващата система за отопление за да сложа нова за газ, а и самата газ както и да я изчислявах идваше на цената на тока. Дано нещата да са се подобрили, но вече не ми е интересно да се занимавам с това.

 6. 6 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Що да четем - извънземните са виновни за всичко. Даже в Уикенд или нещо подобно лимонено го писаха това.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  Китай изгради газопровод от Централна Азия, на нефт и газ от Казахстан. Светът сега е променен: цената на газа е паднала на пода, на Запад им е дошло до гуша от руската арогантност и Китай е намерил нови приятели, с които да търгува.
  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/markets/russia/article6526099.ece

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Най-новите модели японски термопомпи въздух-въздух са стигнали коефициенти на трансформация от 1 към 6 и процесът на усъвършенстване продължава....При това положение, всичко друго умира...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Газификацията ще спазва законите в България - зут мут бут и всичките абревиатури.
  Това е положението тука - законите ни се спазват. Особено от руските фирми.

  До коментар [#9] от "Читател":
  Не греши само този който не работи и не върши нищо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#1] от "west7":

  За умрял - газ.
  Знаеш ли данните за България?
  Ако това звучи зловещо: "In just eight years, the region has lost 11.5% of its population, a rate of decline more often seen in times of war and famine.", как ли ще ти прозвучи това:
  Видин
  2001 година -130094
  2011 година - 99016
  Спад -31078
  Надолу с -23.9%

  Не се подигравай на другите жертви на неолиберастията, защото тук гледката е даже по-страшна.  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  Всъщност за да си газифицирате апартамента трябва да съберете подписи от всичките си съседи. Вече не се сещам от кои институции трябваше да се търси съгласуване, но за това се грижи фирмата която наемете да ви построи инсталацията.
  Преминаването на газ е скъпо, сметките са еквивалентни с тези, които сте плащали и преди това, но разликата в качеството е огромна.
  Зимата у дома е наистина топло, топлата вода е безкрай и яденето става много по-бързо.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#11] от "Десен":

  Погледни в съседство статията, където "40 членове на РЗС напуска" и пак помисли дали е уместна крилатата фраза, която си посочил.

 15. 15 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ______________________________________
  "Бизнeсът и държавата в спор - кой пречи на газификацията"
  ______________________________________

  Космите. Космите пречат...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 16. 16 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Надценката при битовото газоснабдяване е 100%, там където са Сашо Дончевите дружества. Например в Севлиево е по евтино, защото общината притежава газоразпределителното дружество.
  Така, че дадеш ли му на Сашо, ще ни стъпи на врата по яко от Топлофикация София и ще ни дои до припадък.

 17. 17 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Варненски":Допълнени - и поне трима като за начало да се включат! На централно парно съм и наистина зиме е топло, а сметките .....никога не съм плащал по-малко за отопление.Уточнявам инсталацията е с хоризонтален щранг,санирано е .Въобще нямам желание и да помисля за газификация - прекалено скъпа в началото инвестиция е и не се изплаща в рамките на упоменатите в статията 4 години.

  Sic transit..
 18. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#12] от "Graf":

  Искам да допълня нещо!

  Проблемите с газификацята на България не са нищо необичайно! ***
  Просто това си е "прекалено много Държава в нашия живот" - равнозначно на прекалено много корупция. Просто апетитните хапки се раздават от власт имащите.И вместо да се градят правила се правят изключения, т.е.закони които да обслужват определени интереси. Днес на едните утре на другите но винаги в ущърб на конкуренцията и следователно на потребителя.
  Вместо да се създават и толалират диалог с много \ в никакъв случай една професионална и неправителственна организация\именно така се е решавал въпроса в Демократичните страни - т.е. зържавата само следиза прилагането на разпоредбите и равнопоставеността на всички пред буквата на закона! Къде е това в България?

  Борисов раздава апетитни парчета и привилегии като самодържец! Предните правеха това за групи !

  Монополизма процъфтява в тази страна, защото власт имащите получават сигурни плащания. - Т.е. корупция на Държавно ниво.


  По време на управлението на настоящото правителство на ГЕРБ това достиг на размерите на гротеска.

  Ще направя един паралел : Предимного години веднага след освобождението на българия от Турско робство,нашите предци ( Бащите на Българската држава - подобно на Бащите на Демокрацията години предитова в САЩ) са търсили най-доброто за своята страна и народ! И за займствували закони, най-добрите закони завремето си и държавата е вървяла напред. Прилагали са закони от различни страни.
  Сами можете да направите сравнението с настоящите ни Оправници*, не само последните а и всичките през последните двадесет и две години "мнима демокрация" и пазарни отношения. просто нещата еволюираха от партизанщина към откровен клиентелизъм.

  При нас процеса на газификация умишленно се ограничаваше в градовете(а по късно идо сега в кварталите с ТЕЦ в София) с ТЕЦ. За да се запази монопола тъй като там има игра с електроенергията която е директна печалба. **
  Какво стана с Вальо Топлото - нищо.А какво ще стане със стотици нещастници ще им вземат апартаментите!

  ПРОСТО НАС НИ ГРАБЯТ ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА!

  СТРИЖАТ НИ КАТО ОВЦЕ!

  ДО КРЪВ!

  АСашо Дончев и Овергаз са от Времето на "Мулти груп! и т.н.т.

  * защото те не управляват а се Оправят- мотериално

  **Т.Е. Ако в една елекроцентрала отработената пара се охлажда в градирни, и т.н.т. тук ти плащат и ти яохлаждат. А това си беше директно в джоба на управниците.

  ***Ако се прокара една нова идея за централизирано управление на ВиК дружествата от Немски консорциум след пет-десет години ще го имаме и с водата! Ще имаме това което имаме в София!

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 19 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  До коментар [#17] от "antropos":

  За съжаление във Варна парно има на много малко места.

 20. 20 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#17] от "antropos":

  Ако позволиде да Ви поправя
  Предполагам, че говорите за "хоризонтална разводка"- т.е. в апартамента има само един топломер! Влиза от едно място и след това се разпределяот колектори -посредством тръби в пода до отделните радиатори!
  Един измервателен уред(прилича на водомер но осще една сондичка до връщащата тръба) - по малка възможност за грешка и възможност да се изключи от едно място!

  За останалото сте напълно прав! Да именно комбинацията от добра топлоизолация, добри прозорци и добра инсталация водят до икономи при едно разумно използуване.

  При подобна система при мен също има съвем прилични резултати!

  Но при едни нормални цени на газта , най- вече нормална платежноспособност на Българина с новите т.нар. "кондензни котли" с котел на газ бимогло да се дадат още по добри резулнати. Но това не е за настоящите Български условия. Силно изкивен пазар с корупционна държавна намеса толерираща монополите!
  "Най- големите врагове на Америка (демокрацията) са Фашизмът, Комунизмът и Монополизмът!" Рузвелт!

  Хитростта пречи на мисълта!
 21. 21 Профил на Svetlozar Bahchevanov
  Svetlozar Bahchevanov
  Рейтинг: 8 Весело

  800 пъти по-високо налягане в бутилка?!?!?! Сашо Дончев ли е полудял, или дописникът? Максималното налягане в бутилка за сгъстен газ е 240 атмосфери. Поне толкова знам аз. Може да са измислили и по-яки, но не повече от 280, защото вентилите им ще ги правят да фучат като ракети Круз... Оттук нататък в газопреносната мрежа няма как да е 800 пъти по-ниско, отколкото в бутилка. Нещо аритметиката е сбъркана тука. Сашо Дончев е взел едни репортерки за канарчета и те му мултиплицирот глупостите...

 22. 22 Профил на Svetlozar Bahchevanov
  Svetlozar Bahchevanov
  Рейтинг: 8 Весело

  Според изречената от СД глупост излиза, че налягането на газа в тръбите Му е максимум 0,3 атмосфери... Ела ме ритни!!!

 23. 23 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 615 Неутрално

  топлоизолация за 4К и Даикин имат една моного интересна термопомпена система за аппартаменти- цената е същата

  TTS
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Не са полудели уродите, не са. На чифт дати слушаме Валю Златев за калкулацията на бензина. На тек дни се обажда другия руски измекярин, фъфлека Дончев. Така ще бъде докато правителството на Тиквата в захлас лиже руските задници. Така ще бъде докато независимата българска преса допуска на страниците си продажните рубладжийски отрепки.

  Кой, викате, бил новия Стамболов? Ха-ха-ха!

 25. 25 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Има една „НАРЕДБА ЗА УСТРОЙСТВОТО И БЕЗОПАСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ПРЕНОСНИТЕ И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ГАЗОПРОВОДИ И НА СЪОРЪЖЕНИЯТА, ИНСТАЛАЦИИТЕ И УРЕДИТЕ ЗА ПРИРОДЕН ГАЗ” според която в „Чл. 167. (1) В жилищни, административни и обществени сгради се допускат газопроводи с налягане до 0,01 МРа.”
  Това са 100mbar или налягането в щранга на сградната инсталация. Тези 100mbar са нужни за да се захранят всички конуматори по щранга, чиито уреди работят с работно налягане от 15-25mbar. Или в жилищата ни влизат 20mbar одориран метанов газ. Цигара се опъва с около 30mbar…. Пропан бутана е по-тежък от въздуха(респ. по-опасен) и е под налягане от 7-12 bar. Значи да сметнем колко пъти 20mbar е по-малко от 12bar? Та кого да ритнем?
  Да, сега се сравнява жилище на ТЕЦ и газифицирано жилище. Но, някой дали смята, че в първите години парното беше финансирано от държавата? А дори и сега само ТЕЦ София има 230млн дългове. Нали реципрочно би трябвало да се налеят едни 500млн лева примерно в помощи за газификация и после да ги сравняваме? Има хора на газ, които никога не са имали парно, но са плащали данъци, през които са били субсидирани ТЕЦ.
  Италия е реализирала държавна програма за подпомагане на газификацията. Като резултат те имат 80% газифицирани домакинства, 90млрд м3 консумация годишно, въпреки че плащат по 1,40лв за 1м3. Тук за сравнение плащаме средно 0,9лв за 1м3, а имаме около 2млрд годишна консумация.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Конкуренцията отопление на газ или на ток се решава от съотношението на цените им. Страхувам се, че специално в България цената на електроенергията ще растат по-бързо от цената на газа. Все пак разходите за преминаване към битово отопление (котлето и сградната инсталация) на газ са значителни - по-високи от тези за закупуване на термопомпи с еквивалентна мощност. Тук обаче не влизат разходите, които прави доставчикът (или общината) за довеждане на газа до жилището.
  Въпросът е как се разпределят тези разходи. Какви практики има примерно в Италия, Норвегия...
  Аз съм абонат на газ в ново строителство. Всички тези разходи са ми неясни, защото са ми влезли в цената на жилището (в т.ч. и самото котле)
  А като текуща експлоатация - газът тръшка централното парно най-вече с възможността да потребяваш само тогава, когато имаш нужда. Врътваш кранчето - плащаш, затваряш - не плащаш. Такасата ми за наличие на услугате е само 3-4 лв.
  Но при сегашните цени на електоенергията и качеството на новите електоотоплителни системи, газът губи за сега.
  Даже да приемем, че сме си направили и газова система и електро система в дома (изключваме инвестиционните разходи) газа пак губи съревнованието с електрото.

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  абе ясно е, че ако почваш от нулата, е добре да сложиш газ.
  ама като вече имаш изградено отопление, било то на парно, на локално котле, на климатици - да ги хвърлиш и да отпишеш инвестицията ли? не става.
  да не говорим за хамалогията с къртене, вкарване на тръби, и т.н.
  да си маркетират продукта в новозастрояващите се райони - мисля, че в манастирски ливади е газифицирано, там е само ново строителство.

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#27] от "Камен": Именно аз съм в Манастирски ливади. И старият Овча купел газифицираха. Газ има в Драгалевци и Бояна. За Симеоново не съм сигурен.
  Добре е да се газифицират градчета, които са останали извън хватката на централното парно Но там пък газа ще трябва да се конкурира с отоплението на твърдо гориво, дърва. И отново с отоплението с електоенергия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK