Защо инвеститорите обичат късите поли

Делян Павлов, основател на "Нетейдж" съветва бъдещите млади предприемачи

© Красимир Юскеселиев

Делян Павлов, основател на "Нетейдж" съветва бъдещите млади предприемачи
"Един бизнес план трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли"
Делян Павлов, основател на "Нетейдж"

Няма точна формула, която да накара инвеститорите да харесват всеки бизнес план. Магията е най-вече в хората, които го правят. Ако те са достатъчно отдадени на идеята си и съумеят да покажат ентусиазма си в няколко страници, то шансовете им да бъдат забелязани стават много големи.


Този съвет отправиха членове на миналогодишното жури в конкурса за млади предприемачи за Empower на последната обучителна среща за тазгодишното издание пред близо 200 души. Почти толкова, колкото подадоха своите бизнес планове за първото издание на конкурса. От всичките 200 души едва 5-6 вдигаха ръка, че са кандидатствали миналата година.
Оказа се всъщност, че това са спечелилите през 2010 г. Тази година наградният фонд за състезанието е два пъти по-голям - 200 хил. лв. общо, но пък ще бъдат стимулирани шест проекта. Най-добрият ще получи 50 хил. лв. за реализацията си, а останалите пет плана - по 30 хил. лв. Подадените проекти ще се оценяват на три етапа от 30 човека, а наградите ще бъдат връчени през ноември. Първият проект вече е подаден, а крайният срок е до края на юни.


Добрият бизнес план е печелившият


"Няма как един план, в който бизнесът никога не излиза на печалба, да спечели инвеститорите, все някога този бизнес трябва да излезе на печалба", каза Бистра Кирова, главен изпълнителен директор на на "БМ лизинг".


"Не е задължително бизнесът да е печеливш, важното е да е на положителен паричен поток. Печалбата е хубаво нещо, но много компании фалират както са на печалба. Гледайте бизнесът ви да върне вложените в него пари, пък нека е на загуба", добави Делян Павлов, основател на "Нетейдж БГ".


"Второто нещо, което е важно за мен като оценител на бизнес плановете и потенциален инвеститор, са хората. Те са по-важни за мен. Аз искам да имам вяра, че това са хора, които реално разбират това, което ще правят, и ще могат да го доведат до успешен край", допълни той.


Подходящият опит е много важен


"Миналата година например имаше маркетинг специалисти и продавачи с бизнес планове за инженерингово предприятие, което ще прави платки. Човек, който никога през живота си не е пипал производство, още в този момент губи всякаква вяра у мен, че ще може да реализира подобен проект", каза Павлов.


Той посъветва младите предприемачи да си направят добре домашното, преди да седнат да мислят бизнес план за реализацията на дадена идея. То включва не просто четенето и преписването на тонове маркетингови проучвания в интернет, а реално проучване какво представлява даденият бизнес.


"Ако искате да направите баничарница, отидете и говорете с един баничар какво реално изисква бизнесът, т.е. освен логичните разходи за наем и персонал какви още разходи има един подобен бизнес. След това включете тази информация в бизнес плана, за да стане ясно на оценяващия дали екипът има реална представа за това, с което иска да се захване", заяви още той.


Пробвайте идеята си, дори да е само с един клиент


"Този опит е много по-ценен от хиперскъпи консултантски екипи или маркетингово проучване. Аз лично бих избрал точно човек, пробвал да реализира идеята си, пред човек, който си я представя само на хартия", коментира още Павлов.


"Що се отнася за правилната дължина на един бизнес план, тя няма значение, стига резюмето към него да е кратко, ясно и интригуващо. Миналата година имаше резюмета, които бяха толкова забавни, че ме накараха да прочета целите планове, да ги препрочета втори-трети път", разказва още Павлов и пояснява, че е по-добре първата страница да обяснява какво и как искат предприемачите да направят, а всички подробности и уточняващи детайли да бъдат оставени за отделни приложения към бизнес плана.


Така, ако на инвеститорите или в случая журито им стане интересно, да си прочетат съответното приложение. Разбира се, в случая има значение кой ще чете плана, тъй като има три вида публика за него - инвеститори, вътрешен мениджмънт и кредитори, и всеки от тях гледа под различен ъгъл всеки бизнес план.


"Бизнес планът трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли, докато, ако кандидатствате в банка, там ще искат повече детайли и аргументация." Така Павлов описа най-образно и ясно кога един план трябва да е по-подробен и кога не.


Не допускайте правописни грешки


Кратък или дълъг, бизнес планът не трябва да има правописни грешки, каквито журито е видяло често миналата година. "Това просто говори за отношението на авторите", каза Венета Илиева, основател на "Клуб 50+".


"Когато го напишете, просто го дайте на ваши приятели да го прочетат и проверят", посъветва тя участниците в дискусията и допълни, че те не бива все пак да подценяват финансовите разчети и маркетинговите разходи, тъй като колкото и трудно да е те да са реални, в крайна сметка всеки бизнес план и заложените в него разчети действат дисциплиниращо и карат предприемачите да следват дадена посока и да си сверяват часовника според първоначалните планове.


Освен това Илиева допълни, че е изключително разочароващо, ако проектът е представен с бизнес план, пълен с трактати от учебници или параграфи, взети направо от интернет. А подобни планове е имало миналата година, поясни тя.


Участвайте само с един проект


В заключение журито на конкурса за наградата Empower през 2010 г. посъветва всички кандидати да участват само с един проект - този, който те считат за най-важен, този, който те чувстват като техния проект. Когато един човек се чувства ентусиазиран едновременно за няколко проекта, за журито това е по-скоро сигнал, че той не е отдаден на нито един тях изцяло.


А отдадеността, ентусиазмът и личното присъствие са първите три неща, които според тях и инвеститорите се гледат във всеки потенциален проект за инвестиция. Съответно това е и което те търсят да открият в един бизнес план.


Какво се случи със спечелилите Empower 2010 г.


"Един бизнес план трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли"
Делян Павлов, основател на "Нетейдж"

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Късно е хората да бъдат учени на предприемачество в студентските им години...

  Трябва още от малки, децата да получават първо максимална независимост (който е виждал немски хлапета как се държат в метро знае какво имам предвид; може да викат, да скачат, ама родителите им дума няма да кажат, какво остава за бой), и второ да получават образование базирано на личната инициатива - а не както е сега със зубрене наизуст на теми и уроци.

  Сегашната образователна система е центрирана около безмисленото трупане на теоретични знания и непозволяването на натрупването на практични такива.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сегашната образователна система е центрирана около безмисленото трупане на теоретични знания и непозволяването на натрупването на практични такива.
  ----------------------------------------------------
  Абсолютно вярно ++++++++++
  Всъщност -в това е проблема...

 3. 3 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#1] от "NPaine":
  До коментар [#2] от "Irina":

  Не става само с инвестиционни умения и лидерски характери и дързост да поемаш риск т.е. само с качества които се удвояват след вдишване на бял прах или пушене на подходящи растения. Трябва да има и някои по-наивни и по-непрактични люде които да усвояват и развиват хайтека в частност да усвояват "безполезни" знания например по физика. Оставете пазара да регулира образованието по неговия си начин. Нали другото означаваше комунизъм?

  Yet another blue planet.
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "uran":

  Ти си абсолютно прав, но аз изобщо нямах предвид да игнорираме теоретичните науки, физика, химия, математика и т.н.
  Имах предвид липсата на възможност да усетиш приложението на знанията в практиката.

  Аз лично по физика не си спомням нито един експеримент да сме извършили в Семегето. По химия веднъж.

  По математика за съжаление никога нито веднъж не се отвори дума за нейната приложна употреба. Винаги и само употреба на сухата теория предложена в учебниците.

  Комбиниране на математика с информатика, ползване на софтуер, изчисления на Матлаб, Математика или пък участване в съвместни проекти, още повече в проекти насочени към реалния живот - никога, нито веднъж за седем години. Говоря за СМГ, не за кварталното...

  За литературата съм дотолкова некомпетентен че дори не мога да отворя дума - самият факт че в сигурно почти всички училища в България липсва училищен вестник подържан от учениците, говори за масовото отвращение на учениците от предмета. И за неадектваноста на даскалите по литература.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Фракталната организация на вселената предполага излишни и на пръв поглед безполезни репликации на една и съща структура в различен мащаб. Друг интересен пример за разхищения на информация ни дава фактът че всяка клетка съдържа пълна информация за целия организъм. По тази причина "трупането на знания" (каквото и да означава) от хора които почти очевидно никога няма да ги приложат в своето ежедневие не изглежда в противоречие с природата.

  Yet another blue planet.
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#5] от "uran":

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на boom_lay
  boom_lay
  Рейтинг: 402 Весело

  "Бизнес планът трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запаси интереса. "

  Да де само, че булгар-бизнесмена това с късите поли ще го възприеме доста буквално.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Поздравления за статията и най-вече за чудесно подбраното и грабващо заглавие!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#5] от "uran":

  Ами всички природните процеси са експоненциални процеси. Така и организмите се презапасяват с инфо. Проблемът ни е, че сме ограничени в мисленето си и проектираме бъдещото линеарно.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 10. 10 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "ad absurdum":

  Приблизително линейно за някакъв кратък времеви интервал. Ако природата беше линейна в каноничен смисъл то отдавна да е застинала в някакво терминално стационарно състояние.

  Yet another blue planet.
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  "Бизнес планът трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запаСи интереса..."
  и по-долу:

  "Не допускайте правописни грешки"

  Иначе тия са ала-бала. Потомствени комсомолци си играят на ТНТМ и цицат мангизи от фондове за сайтчета, ръсейки бисери от типа:
  "Не е задължително бизнесът да е печеливш, важното е да е на положителен паричен поток. Печалбата е хубаво нещо, но много компании фалират както са на печалба. Гледайте бизнесът ви да върне вложените в него пари, пък нека е на загуба"

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#10] от "uran":
  Много си готин!
  Наистина.
  Не беше ми хрумвало да свържа фракталната организация с трупането на знания, но е абсолютно верно.
  Ако е твое оригинално заключение - евалла!

 13. 13 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#10] от "uran":

  Повечето процеси и в икономиката са експоненцилни. Оттам проблемите с обяснението им и предвиждането им.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 14. 14 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "ad absurdum":

  Екпоненциалната динамика (експоненциално затихване или експоненциално нарастване) всъщност е линеен ефект. Нелинеен ефект например е безкрайно нарастване за крайно време но най-типичният нелинеен ефект е динамичният хаос при който системата е напълно детерминирана но напълно непредсказуема поради голямата чувствителност относно началното (или по-общо текущото) състояние. Друг важен пример за нелинеен ефект е и т.нар. орбитална устойчивост - блуждаене на траекторията в ограничена област. Теорията на динамичният хаос отблъсква със своята парадигма за детерминираност. Вместо нея човек може да приеме като философия теорията на квантовия хаос при която се допуска съществен ефект на неопределеност ("Бог играе на зарове" ).

  Yet another blue planet.
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:02 на 11/05/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#14] от "uran":

  И един актуален пример за линеен ефект в момента - радиацията: след half-life period отслабва влиянието си на половина, а след два half-life периода не изчезва напълно, а остава 1/4. Чак след infinite regress стойностите и се зануляват. С една дума в комплексни системи е трудно да се постигат всички цели.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#14] от "uran":
  Детерминираността ние си я налагаме, за удобство за решаване на конкретни задачки. Иначе по дефиниция няма как да бъде "детерминирана", освен ако някой не се е взел толкоз насериозно и си е повярвал, че знае всичките закони на природата, като лорд Келвин в началото на миналия век.

 18. 18 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Сегашната система не дава теория, дава колекция от факти, без инструментариума, необходим за построяване и доказване на теория

  Истината е висша ценност
 19. 19 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#16] от "ad absurdum":

  Точно! Там линейността е при диференциалното уравнение
  dN/dt = - landa * N.

  ПС
  Да не си изработим някой БАН с тия натурфилософии.

  Yet another blue planet.
 20. 20 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не говоря за СМГ-то, а за средното ниво

  Истината е висша ценност
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:36 на 20/05/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  Засягаме невъобразимо сложна тема за която са ясни може би само две неща. Първото е че не е по силите на човек да побере проблематиката в лимитираното си съзнание а второто е че разсъжденията върху нея винаги са източник на особено приятни емоции. И разбира се едно трето - ако съществува антропоморфен Бог то въпросната тема представклява негов личен приоритет.

  Yet another blue planet.
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#23] от "Lunna sonata":

  Претегленото средноквадратично разстояние в L2 метриката между бозона и хормона едва ли е чак толкова голямо.

  Yet another blue planet.
 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1442 Весело

  Много сте забавни с тази математика, физика... . Готиното на математиците е, че не им куца логиката и мозъка им сече няколко пъти по-бързо.

  Та за конкурсите и бизнес плановете мнението ми е, че ще се научим. За сега си стартираме като пълни дилетанти с леки проекти без кой знае каква особена идея и задълбоченост да струи от тях. Все един ден погледа ще е по-обхватен и идеите по-задълбочени. Важното е да се направи първата крачка и после да се понапъне човек за следващите

  Жената е покана за щастие
 27. 27 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#26] от "bgpainter":

  Наистина малко по малко трябва да се научим да усвояваме и мултиплицираме успешно ресурси по различни проекти. Това е начинът да се впишем неусетно и най-вече безболезнено в обществената синергетика без да се впускаме в безплодни и лишени от страст размишления какво е това свободната инициатива и има ли тя почва унас.

  ПС
  Ама и вас художничките си ви бива.

  Yet another blue planet.
 28. 28 Профил на zdravd
  zdravd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До 24 "uran" и 21 "ad absurdum"
  Говорете си, тъкмо стана интересно.

 29. 29 Профил на #43c6dB
  #43c6dB
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#5] от "uran":

  Човек, ти ме разби днеска

  Fail with honour then succeed by fraud
 30. 30 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#27] от "uran":

  Не съм бояджийка, инж. съм при т'ва транспортен... и мани ти с т'ва се занимавам години време. Не ми гледай червената рокля - за камуфлаж е

  Жената е покана за щастие
 31. 31 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "zdravd":

  Може да се направи даже и интерактив дебат в "Капитал" - модерно икономическо прогнозиране и да се състезаваме по конкретни прогнози чрез аргументирани решения.

  ============================
  но сигурно бозоните на лунната соната
  ще греят повече в душата
  понеже както казал е поетът
  науката е скучна и болнава
  а зелено винаги остава
  единствено дървото на съдбата
  ============================

  Yet another blue planet.
 32. 32 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#28] от "zdravd":

  Може би най-важното за теориите на хаоса, нещо което трябва да се запомни е, че в никакъв случай, не трябва да се подценяват малките разлики между две величини, защото крайният резултат в бъдещето е коренно различен. Малки вариации в първоначалните условия на динамичните системи водят до непредсказуеми огромни промени в крайните резултати. Този ефект е по-известен като "ефект на пепруда"

  http://www.desant.net/show-news/33994
 33. 33 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 99 Неутрално

  нека съм на загуба но да имам паричен поток
  с първоначалната си инвестиция бетониран
  вместо да ми носи лихва в банката
  което е вид добавена стойност за какво ми е,просто( ')
  и след пет години естествено ще съм
  двустранно очевадно с нули 0/0

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  "Гледайте бизнесът ви да върне вложените в него пари, пък нека е на загуба"

  Ъ?

 35. 35 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 99 Неутрално

  това може да стане само и единствено
  ако работиш без да закупуваш средства за производство
  ама и за акъла
  трябва храна,три пъти дневно както казват.

 36. 36 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "ad absurdum":Може би най-важното за теориите на хаоса, нещо което трябва да се запомни е, че в никакъв случай, не трябва да се подценяват малките разлики между две величини, защото крайният резултат в бъдещето е коренно различен
  ----------------------------------------------
  Народа го е казал простичко ,,-Малкото камъче -обръща колата "
  и като правило е валидно за всеки бизнес

 37. 37 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "uran":

  По тази причина "трупането на знания" (каквото и да означава) от хора които почти очевидно никога няма да ги приложат в своето ежедневие не изглежда в противоречие с природата
  ---------------------------------------------
  Всъщност -това прави живота интересен..

 38. 38 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "Yard":
  В началото бизнеса е на загуба .Т.е първата година (или месеци ) работи само за да покрие вложените средства.Чак ,когато си избие парите ,може да работи на печалба.-Сигурно това имат предвид.

 39. 39 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 451 Неутрално

  От личен опит ще кажа че заглавието е много правилно.

  Over and out.
 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#38] от "Irina":
  то това иди-доди, ама да си на печалба и да фалираш?
  Само дебела потомствена комсомолска кратуна може да го измисли, имаща опит с изкуствени фалити и завличане на контрагенти, клиенти и държава.
  Тва ще да е некой съвременен последовател на Иво Недялков.


 41. 41 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "k_":
  Няма смисъл от изкуствени фалити.По добре нека макар и бавно ,бизнеса ти да расте , да изгражда име ,плащай си таксите (добре и за обществото) и в крайна сметка постоянството и упорития труд се възнаграждава.И резултата е дълготраен..А ако човек е с кобминативна мисъл и знае как и кога да поема риск (но не като дрогдилър) може много да постигне..

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#41] от "Irina":
  Това добре, ама като няма печалба от бизнеса с кво ще пълниш тумбака и плащаш сметките? Твоя и на семейството.
  Или сега проектче за сайтче за парцалки- хопала едни 100бона, утре сайтче за чорапи - айде още 50 бона.
  И така - усвояваме едни комсомолски парета и всички са хепи (печалбата, кой въобще се интересува от печалбата, я не се излагай!)
  Е, ази как да обясня на дятитата, дето вече пораснаха че тва са пунти-мари и шменти-капели и това не е нормално и хич да не се лъжат по таквиз неща?


 43. 43 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И от моя личен опит-по добре бизнес плана да е като по-длъшка полица,със повече подробности и вариант В ,въпреки че винаги изникват усложнения и непредвидени разходи ,както и бюрократични пречки ..ако си си имаш едно наум ,по лесно ще ти бъде в началото...
  И не се осланяйте на ивеститори ,които твърдят че е достатъчно -само къса поличка...едва ли нещо ще излезе от цялата работа.

 44. 44 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#42] от "k_":

  Във инвестицията трябва да влизат разходи като собствена заплата -докато излезе на печалба..
  Но разбира се имаш друго предвид ,нали ?

 45. 45 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 844 Весело

  Я вместо *....
  Може би най-важното за теориите на хаоса, нещо което трябва да се запомни е, че в никакъв случай, не трябва да се подценяват малките разлики между две величини, защото крайният резултат в бъдещето е коренно различен. Малки вариации в първоначалните условия на динамичните системи водят до непредсказуеми огромни промени в крайните резултати* всичко това,вземете и прочетете книгата за *възхода на ТИМ* и ще ви стане всичко ясно!
  P.S.Не рекламирам книгата,а и съм чел само откъси от нея.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Недейте така относно печалбата. Човекът много правилно е казал за положителния паричен поток и това е нещо много различно от печалбата. Може да си на печалба и да нямаш никакви пари, а може да си на загуба и да си пълен с пари /например просрочваш задълженията към доставчиците си, теглил си кредит, или загубата е от операции, които не водят до отрицателен паричен поток - обезценки, отписване на активи, завишени амортизации и т.н./.

  Много български тарикатски фирми зорлем се изкарват на загуба, за да не плащат данъци, ама пари си имат. Тарикатчето това е искало да каже. Не знам що ама хич не ми стана симпатичен. Виж коментарите за системите и математиката по-горе ме изкефи максимално.

 48. 48 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 99 Неутрално

  От гледна точка, джоба на собственика:
  виж там оправи Сметките и да дам 100-200 лева
  на държавата данъци, да ми е мирна главата,иначе пари няма.

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#44] от "Irina":
  Когато работиш по реален проект, с реален инвеститор и се очаква реален продукт, задоволяващ реални нужди на обществото и то е готово да плати за това в конкурнтна среда, трябва много да се внимава със заплатите докато излезеш на печалба, защото просто може да провалиш проекта.
  Работил съм с месеци на мизерно, на границата съществуване заплащане, ама после като всичко стане златния дъжд се изсипва.
  Принципът при усвояването гореспоменатите европейски, или комсомолски пари, е точно обратния и този хубавец е достатъчно откровен и нагъл да го каже.
  Кой въобще го брига печалбата и дали ще излезе нещо от това?
  Има тука едни пари и ако си от наште ще ги вземем и ще си делкаме. Е ти 100 бона, намери някой да направи сайтче за парцалки (щото те потомствените комсомолци са и генетично увредени и за такива работи не ги търси), дай му 2-3-5 макс 10 бона и другото за нас. Сайтчето ще излезе на есен и никой въобще не му пука дали ще направи една стинка приход.
  Папирите по проекта подписани и подпечатани, парите усвоени и всичко пито платено.
  Да им е сладко, дето се казва ама развращават младите като се изтъпнят по вестниците. Биха могли и по-скромно да я карат.

 50. 50 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":
  Абсолютно си прав.

 51. 51 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#36] от "Irina":

  Мъдростите, събрани в народни поговорки са неизчерпаем източник на знания. Но науката се опитва да проследи самия процес с всичките агенти. Изучаването му може да ни даде импулси и методи в проектирането на живота ни. Например еволюцията се е доказала като оптимална функционлна система. Съумеем ли, да ги проследим и копираме успешно, улесняваме съществуванието си. Ако те интерсува повече - запознай се с понятието и науката бионика.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  @5 уран - "Друг интересен пример за разхищения на информация ни дава фактът че всяка клетка съдържа пълна информация за целия организъм."
  тука бъркаш, защото ДНК-то в ядрото на всяка клетка не е орган, чрез който тя се размножава, а първичният носител на живот, който мултиплицира себе си като главна цел на съществуването си - затова го има във всяка клетка. а самата клетка, и целият организъм, е просто обвивка на ДНК-то. ползва се за да се предпази от околната среда (като черупка на охлюв например), да си доставя енергия, и т.н.

 53. 53 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "ad absurdum":

  Или още по-опростено, ако си послужим с геометрията, разлика от части от градуса, когато говорим за разстояния от светлинни години, се превръщат в колосални отклонения.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 54. 54 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  За съжаление и в "инвестиционните" проекти както и при ред други дейности в България, се ръководим не толкова от здравия разум, а от "модите", "теченията" и "тенденциите". Т.е. неща които изглеждат интересно и модерно, без значение каква е реалната полза за обществото и икономиката в частност.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:35 на 20/05/2011 от неговия автор.

 56. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  @55 - митохондриите пък какво общо имат тук?
  а ДНК-то не е носител на инфо за нас, то е нас. останалото е обвивка.
  проблемът е малко като за кокошката и яйцето. първо клетка ли е имало, и с какво се е размножавала ако е нямала ДНК, или пък първо е имало ДНК и тя си е изградила после обвивка, за да се предпазва от средата, да си доставя енергия, и т.н.
  в момента консенсусът сред биолозите е второто.

 57. 57
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:35 на 20/05/2011 от неговия автор.

 58. 58 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  @57 - като не знаеш, защо пишеш неверни работи? ДНК-то на организма си е в ядрото на клетката, а митохондриите си имат отделно ДНК, тъй като навремето си са били отделни организми.
  и не се пише с Й, а с две И-та.

 59. 59
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:35 на 20/05/2011 от неговия автор.

 60. 60 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  много се отклонихме от темата, но щом си признаваш че нямаш знания в тази наука, прочети нещо достъпно, например доукинс или друг еволюционен биолог.
  помисли си пак върху проблема първо ДНК без клетка ли е имало, или първо клетка без ДНК, и кое е по-логично.
  естествено, от преди милиарди години, когато това се е случило, запазено ДНК няма, така че преки доказателства не могат да се намерят и учените още спорят. но консенсусът е това, което написах по-горе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK