Европарите за саниране на жилища тръгват тази година

За обновяване на сгради ще бъдат отделени 50 млн. лв., а 13 млн. лв. ще захранят гаранционен фонд

Европарите за саниране на жилища тръгват тази година

© Мария СъботиноваМинистерството на регионалното развитие е избрало модела, по който ще работи схемата за обновяване на жилищни сгради, финансирана от европейската програма "Регионално развитие". Това съобщи по време на конференцията Balrec ресорният зам. министър Екатерина Захариева.


Схемата се очаква да стартира тази година, като общата сума по нея е 63 млн. лв. и е предвидена за този програмен период, който е до 2013 г. Кандидати ще могат да бъдат сдружения на собственици на жилища, а не отделни семейства. Те ще могат да ползват европарите за подмяна на дограми, хидро- и топлоизолации, ремонт на покриви и др.


Според плана на министерството от предвидените 63 млн. лв. за жилища 50 млн. лв трябва да отидат за обновяване на сградите, като с тях ще се финансират до 50% от проектите. Сдруженията на собствениците ще трябва да осигурят останалите суми, като предстои да бъде създаден гаранционен фонд, който да подпомага осигуряването на съфинансирането пред банките.
Той ще бъде захранен с останалите 13 млн. лв. от схемата, като според Захариева в бъдеще може да получи и допълнителни средства, ако например се потърси заем от международни институции. Предстои да се назначи мениджър на фонда, каза още тя.


Според модела, избран от регионалното министерство, сдруженията ще кандидатстват пред банки за кредити, като най-вероятно ще се приложи механизъм всеки от тях сам да обслужва своята част от заема, а не самото сдружение, но това все още се обсъжда. Всеки собственик ще внесе и 500 лв. като първоначална инвестиция."Сумата ще служи и като гаранция, че няма да се откаже впоследствие", каза още зам.-министърът.


Междувременно ще стартират и обществени поръчки за избор на проджект мениджъри, чиято цел е да подпомагат собствениците при подготовката и реализацията на проектите. Плановете на регионалното министерство включват да бъдат избрани поне шест такива.


"Те трябва да имат представители, поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка.


След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит", заяви Захариева, но допълни, че заплащането ще става само при успешно реализиране на проекта, като сумата е допустим разход по него.


Схемата беше разкритикувана от депутата от "Атака" и зам.-председател на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов, който е основен вносител на промените в Закона за етажната собственост. Той коментира, че предвидената сума за гаранционен фонд пред банките е твърде малка.


"По мои изчисления тези 13 млн. ще стигнат само за 20% от всички заеми. А останалото? Банките ще искат обезпечения, т.е. ипотеки, а хората категорично отказват това", обясни той. "Срещал съм се със стотици домоуправители и съм категоричен, че хората няма да теглят заем, ако той не е гарантиран от държавата изцяло и не е наистина нисколихвен", каза още той.


Пехливанов не смята за добра идея и първоначалната вноска от 500 лв., която ще трябва да направи всеки собственик."От тях се иска да платят, за да засвидетелстват отговорност, да платят проектирането, но кой ще им върне парите, ако проектът не бъде одобрен и не получи финансиране", пита депутатът от "Атака". По думите на Пехливанов днес дори хората със средни доходи ще се въздържат да "загробят" 500 лева само защото институциите работят на парче.


Според представители на бизнеса, които изслушаха презентацията на Захариева, проблем при подготовката на проектите може да се окаже липсата на сдружения на собствениците. Въпреки че според последните законови промени, за да се вземе решение за саниране или обновяване на блока, е необходимо одобрението на 67% от собствениците на апартаменти, много от тях смятат това за непосилна задача, още повече че схемата е валидна за цял блок, а не за отделен вход например.


По данни на регионалното министерство поне 700 хил. жилищни сгради в България имат нужда от обновяване, като за целта са необходими около 7-8 млрд. лв., сочат изчисленията на ведомството. Захариева коментира, че евентуалното намаляване или премахване на данък сгради за собствениците, които започнат саниране, каквато идея се коментираше, не би било достатъчно силен стимул. Причината е, че в момента данъкът е значително по-нисък от необходимата инвестиция.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на portman
  portman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в пред пред последния абзац обаче е Пехливанов, а не Първанов (макар че би било яко Президентът да го е грижа за жилищния фонд

 2. 2 Профил на donnasofia
  donnasofia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво да правят входовете с незаконните остъклени балкони, ще ги разрушават ли от ДНСК или ще ги узаконяват от МРРБ? Как да си изчисляват %-тите от идеалните части на блока тези които вече са си усвоили балконите и са увеличили жилищните си площи?
  Естествено,че е редно да се реши законодателно първо въпросът с незаконните части по блоковете. Попълвахте ли вече домовите си книги? И не видяхте ли,че еднакви апартаменти са с различни %-ти идеални части от блока?
  Е как си обяснявате, че апартаменти с напълно еднакви квадратури имат разрични %-ти от идеалните части на блока? Обяснението е много просто - грешки при изчисляването.

  И сега как аз да съм съгласна да плащам със съседката от горе с която имаме еднакви апартаменти, но тя си е и усвоила незаконно балкона и така си е увеличила жилищната площ и от тук е редно тя да има по-висок % от идеалните общи части на блока и да плаща по-високи входни такси?
  Това е логиката! Ако тези въпроси не получат адекватни отговори, хората ще останат с впечатлението,че, кръгът около Пехливанов иска да си уреди новия бизнес - оценка и енергийни санирания на етажните собствености !За какво усвояване на евросредства ще става на въпрос след като нямаме яснота относно идеалните части в един вход и от тук за принципите на разпределение на разходите. Самият Пехливанов е строителен инженер и е ясно,че си защитава интересите на строителната гилдия която сега вижда новата за ограбване ниша на гърба на бедния български народ! Защитете първо обикновените съседи от етажната собственост и после мислете как да се сдружават в тип ООД! Няма как да се сдружават изрядни с неизрядни - законни с незаконни! Вижте отново Плевнелиев какво мисли за тези незаконни остъклявания? Положенията са заварени, но вследствие липсата на нормални законови процедури тези остъклявания да се правят законно. Как е възможно едно усвояване на балкон от 5 кв.м. да бъде в една строителна категория - 4-та като един бизнес център от 5 000 кв.м. и да се изисква и Надзорна фирма и строител регистриран за обекти 4-та категория!!!!Десетки актове,документи,проекти,зповедна книга,Технически паспорт и съгласувания за един балкот от 5 кв.м.? Дали обикновените хора са виновни,че не са законни според вас? Какво ще правят от МРРБ и ДНСК с 1 000 000 незаконно усвоени балкони?
  ЗУТ не разрешава узаконяване - от тук или разрушаване или промени ив ЗУТ? Кой ще отговори на тези елементарни въпроси?

  Усвояване или присвояване на евросредства - това зависи от това имаме ли законност или отново неясноти и тълкувания и нови бъдещи неясно кога промени?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK