Санирането на жилища с европари започва

Санирането на жилища с европари започва

© Дневник
63 млн. лв. са предвидени от програма "Регионално развитие"

Строителното министерство е избрало модела, по който ще се санират жилищни сгради с пари от европейската програма "Регионално развитие", съобщи вчера ресорният заместник-министър Екатерина Захариева. Схемата трябва да стартира тази година, а общата сума по нея е 63 млн. лв. Ще могат да кандидатстват само сдружения на собственици на жилища, които са в сгради, по-стари от 20 години.


С 50 млн. лв. от сумата ще се финансират подмяна на дограми, хидро- и топлоизолации, ремонт на покриви и др. Те ще покриват 50% от проектите, а останалите трябва да се осигурят от сдруженията - собствени средства или банков заем. Все още се обсъжда обаче дали кандидатстването и изплащането на заемите ще става колективно или поотделно.
"За да се гарантират кредитите, ще бъде създаден и гаранционен фонд с останалите 13 млн. лв от схемата", каза Захариева. Освен това всеки собственик ще трябва да внесе 500 лв. в специална сметка за започване на проекта и като гаранция, че няма да се откаже от него впоследствие.


Ако желае, сдружението на собствениците може да наеме фирма за управление, която да подготви и реализира проекта. Предстои да бъдат избрани с обществена поръчка компании, които ще извършват тази дейност.


Депутатът от "Атака" Николай Пехливанов, който е основен вносител на промените в Закона за етажната собственост, вчера разкритикува модела. "По мои изчисления тези 13 млн. лв от фонда ще стигнат само за 20% от всички заеми, а хората няма да теглят такива, ако не са гарантирани от държавата изцяло и не са наистина нисколихвени", коментира той. Според него няма и гаранция за тези 500 лв., ако проектът се провали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK