Европейските банки с противоречиви резултати


Белгийската KBC отчете по-висока печалба от очакваната

Корпоративните отчети на европейските банки за първото тримесечие показват противоречиви резултати. Белгийската банкова група KBC, която у нас е собственик на СИБанк и ДЗИ, отчете 22% ръст на нетната печалба, подкрепена от силно представяне при банкирането на дребно. Резултатите на институцията задминаха очакванията на специалистите, коментира "Ройтерс".


Нетната печалба на KBC се повиши до 658 млн. евро през първите три месеца, което е над прогнозата за 541 млн. евро.
KBC е заделила 97 млн. евро за покриването на лоши кредити, което е с 80% по-малко спрямо предходното тримесечие.
"Нашите банкови и застрахователни звена на основните пазари – белгийския и източноевропейските, се справят добре, докато банкирането на дребно си върна ръста", заяви изпълнителният директор на банката Ян Ванхевел.


Най-големите испански банки "Сантандер", BBVA, "Банкиа", La Caixa и Banco Popular отчетоха заедно нетна печалба от 3.975 млрд. евро за първото тримесечие, което е спад с 8% спрямо същия период на предходната година.


Консолидираните им приходи също се понижиха с 6.47% на годишна база до 10.315 млрд. евро. "Сантандер" самостоятелно обяви нетна печалба от 2.108 млрд. евро за първите три месеца на 2011 г., което е спад от 4.8% на годишна база. Печалбата на BBVA също се сви със 7.3% на годишна база до 1.15 млрд. евро.


Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz обяви в сряда спад на печалбата с 45% за първото тримесечие, пише "Уолстрийт джърнъл". Природните бедствия през последните месеци в комбинация с ниските печалби на компанията и по-високите данъци са предизвикали същественото влошаване на финансовите резултати.


Така чистата печалба на компанията е спаднала до 857 млн. евро през първите три месеца на 2011 г. спрямо 1.57 млрд. за същия период предходната година. Същевременно оперативната печалба, която според Allianz (в България тя притежава Алианц банк) най-адекватно отразява икономическото представяне на дружеството, е намаляла едва с 4.2% до 1.66 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK