UBS: Базел III прави банките свръхкапитализирани

Това ще ограничи възможностите им за растеж

UBS: Базел III прави банките свръхкапитализирани

© DENIS BALIBOUSE
При по-строги изисквания в Европа инвестиционното банкиране ще се прехвърли в САЩ и Азия

Банките вероятно ще имат твърде много парични наличности до 2019 г. като резултат от глобалните банкови правила на Базел III. Това заявява главният изпълнителен директор на швейцарската банка UBS Освалд Грюбел, цитиран от The Wall street Journal. През следващите десет години, в края на 2019 г., ние ще имаме прекалено ликвидни, свръхкапитализирани банки, е посочил Грюбел.


"Това обаче означава също и че няма да имаме голям растеж", казва той. Грюбел е посочил още, че инвестиционното банкиране ще се прехвърли в САЩ и Азия, ако по-строгите капиталови изисквания се приложат във Великобритания и Швейцария.
Според Грюбел основен икономически принцип остава това, че "мощта е там, където са парите". Освен че предупреждава, че в следващите десет години банките ще са свръхкапитализирани, той допълва, че никой не може да очаква да се създава благосъстояние със "стопяващо се банкиране".


Добрата новина въпреки това е, че ще имаме относително ниски лихвени нива през идното десетилетие, което би трябвало да стимулира икономическия растеж, смята Грюбел. Според него развиващите се нации обаче ще трябва да разчитат до известна степен на собствените си усилия за техния икономически просперитет, отколкото на трансфер на благосъстояние.


Преди по-малко от месец президентът на Базелския комитет за банков надзор Ноут Велинк посочи, че за да се постигне стабилност наистина, ще трябва да бъдат направени още ключови реформи освен новите капиталови изисквания на Базел III.


Те бяха приети миналата година и определиха 7% като достатъчно съотношение за първична капиталова адекватност, за да устои една банка на нови сътресения в икономиката. Още преди официалното им одобряване от сектора изразиха опасения, че изискването е прекалено високо, че ще навреди на способността на банките да кредитират, а оттам и на възстановяването от кризата.


Адекватността на първичния капитал (т.нар. капитал от първи ред) на една банка е основен показател за финансовата й стабилност. Това е съотношението между най-чистите форми на капитал на институцията (предимно акции и реинвестирана печалба) и нейните активи (предимно кредити), претеглени спрямо риска, който носят. Базел III ще важи и за банките в България.


Промяната за тях обаче няма да е съществена, тъй като по отношение на капиталовите изисквания у нас рамката е доста консервативна. В момента минималното изискване за обща капиталова адекватност тук е 12%, а за адекватност на първичния капитал - 6%. В момента за ЕС изискването е за обща капиталова адекватност от 8%.


Освен това банките у нас две поредни години замразиха дивидентите и капитализираха печалбите. Така се натупа капиталов буфер в системата (излишък над регулаторния капитал) от 2.9 млрд. лв.


Напоследък обаче в някои европейски страни местните финансови надзорници заговориха сериозно за приемането на мерки, които се разпростират отвъд общите за сектора. Така точно в Швейцария, Италия и Швеция регулаторите искат 10% адекватност на първичния капитал.


Когато това стана ясно, именно главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел посочи, че по-строгите стандарти в Швейцария могат да накарат банката да измести някои от звената си в чужбина.


За британските банки също има вероятност да отговарят на по-високи капиталови изисквания. Това е една от основните препоръки на Британската независима банкова комисия (Independent Commission on Banking - ICB). Според нея най-големите банки в страната трябва да имат капиталова адекватност от около 10%. От ICB смятат, че тези 10% "трябва да бъдат и международният стандарт".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK