Ново ядрено хранилище - нови ядрени мощности на хоризонта

Съоръжението за 70.5 млн. евро е алтернатива на износа на отработено гориво в Русия

Ново ядрено хранилище - нови ядрени мощности на хоризонта

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВСъс заявка за изграждане на нови ядрени мощности заради напредването на турските енергийни проекти вчера премиерът Бойко Борисов откри новото сухо хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". През следващите 50 години съоръжението за 70.5 млн. евро ще пази използваните енергийни касети от спрените четири блока на централата.


"Винаги е бил голям шансът и "Белене" да има, и седми реактор на "Козлодуй" ще има. Въпросът е Европейската комисия да ни даде критерии колкото се може по-бързо", обясни Борисов в отговор на въпрос на журналисти дали поставянето на нов реактор в Козлодуй стои на дневен ред.


Според премиера Брюксел е длъжен да каже дали ако Европа се откаже от ядрената енергетика, каквито призиви има, Турция ще я последва. "Ако ние не правим ядрени реактори в следващите години, а Турция започне да изгражда своите четири реактора и започне да работи по следваща централа в непосредствена близост до България, то не би ли било голяма глупост от наша страна да го допуснем", попита риторично Борисов.
Остава неясно какво ще прави България с толкова голямо производство на енергия, без тя да е нужна за вътрешното потребление, както показват прогнози на различни икономисти, и без да са подписани дългосрочни договори за износ на ядрения ток.


Премиерът подчерта нуждата от трезв анализ на атомната енергетика. "Много е лесно да се поддадем на емоциите от Фукушима", каза Борисов, призовавайки работещите в АЕЦ "Козлодуй" да бъдат стриктни. Във вторник той повтори тезата си, че без атомни мощности енергията в страната ще поскъпне многократно, основно заради слънчевите паркове.


Без да прави изявление, вчера на церемонията се появи и вицепрезидентът на руската "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян, който отговаря за проекта за АЕЦ "Белене". Според последната договореност между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт" преговорите за изграждането на втората атомна централа ще продължат до 1 юни. Преди дни зам.-министърът на енергетиката Марий Косев обясни, че България ще настоява да се обсъдят всички спорни моменти около проекта, един от които е цената.


"Хранилището е алтернатива на извозването на отработено ядрено гориво, която ни дава възможност за гъвкави решения", обясни вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод новата придобивка. Ядреният склад, построен от германския консорциум Nukem Technologies, осигурява време на държавата да търси възможности за окончателно погребване на тоновете вреден материал, за преработката или рециклирането им.


Строежът на новото съоръжение започва през 2008 г. с пари от Международния фонд "Козлодуй", по който Брюксел и други международни донори компенсират България заради спирането на четирите 440-мегаватови енергийни блока на централата.


Досега част от отработеното гориво от блокове от I до IV се складираше в т.нар. мокро хранилище (басейни), което работи от 2002 г. с лиценз до 2014 г. Друга част от горивните касети ежегодно се изпращат в Русия за съхранение и преработка.


Догодина трябва да започне разширяването на хранилището за горивото от 1000-мегаватовите пети и шести блок на АЕЦ. В случай че АЕЦ "Белене" бъде построена, на площадката й ще има отделно сухо хранилище, пише в приетата в началото на годината стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK