"Ройтерс": Пазарите очакват Гърция да поиска опрощаване на половината си дълг

От подобно решение може да загуби и Европейската централна банка

Пол Томсен (в средата) от МВФ се срещна в Атина с представители на гръцкото правителство днес. Фондът обяви, че е готов да отпусне още средства на страната

© JOHN KOLESIDIS

Пол Томсен (в средата) от МВФ се срещна в Атина с представители на гръцкото правителство днес. Фондът обяви, че е готов да отпусне още средства на странатаПазарите очакват Гърция да поиска преструктуриране на международните си облигации и да изплати едва половината от тях. Това показва анкета на "Ройтерс" сред 28 икономисти и 15 фонд мениджъри, публикувана вчера. От тях само трима са оптимисти и вярват, че това може да се избегне.


Преструктурирането е практически признанието на една държава, че не може да обслужва задълженията си, след което тя започва да преговаря със своите кредитори как да ги разсрочи във времето или дори да поиска опрощаването на част от тях. Прогнозите са гръцкото правителство да признае несъстоятелността на държавата през октомври или в следващите 12 месеца.


Анкетираните обаче най-малко очакват това да се случи в близките 3 месеца. Общо 60% от анкетираните прогнозират, че притежателите на гръцки дългови книжа ще трябва да отпишат част от своите вземания и средната прогноза е опрощаването да достигне 55% от главницата по вземанията от Гърция. От подобно решение може да загуби и Европейската централна банка, която изкупи част от гръцкия дълг, за да подкрепи финансово страната.
"Преструктурирането е неизбежно, въпросът е кога ще се случи", коментира Робърт Талбът, главен инвестиционен директор в компанията "Роял Лондон асет мениджмънт".Общият размер на гръцкия външен дълг се оценява на 327 млрд. евро, като правителството й преговоря с Европейската комисия за изпълнението на договорения антикризисен план и получаването на петия транш от договорената помощ в размер на 110 млрд. евро.


В разговорите участва и Международният валутен фонд, като вече се обсъждат нови кредитни линии и облекчаване на условията по изплащане на вече отпуснатата помощ. Целта е със средствата страната да посрещне краткосрочните си плащания по нейните задължения.


В събота гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину, заяви, че страната му е на път отново да поиска финансова помощ от Европейския съюз, след като се разбра, че Гърция не може да си осигури достъп за финансиране от капиталовите пазари през следващите две години, а реформите и антикризисните мерки засега не водят до желаните спестявания и свиване на бюджетния дефицит.


През състояние на фалит в началото на века премина Аржентина, а през 80-те години на миналия век същото се случи на още няколко латиноамерикански държави. България също призна фалит в началото на 90-те години, когато правителството на Андрей Луканов обяви мораториум по обслужването на външния дълг и след това той бе преструктуририран в брейди облигации, при които кредиторите опростиха близо половината от външния ни дълг.


Именно срещу изпадането в такава ситуация бяха насочени усилията на европейския стабилизационен механизъм, който набра стотици милиарди евро, с които да помогне на Ирландия и Гърция да обслужат задълженията си във вида, в който са ги поели, в замяна на реформи и ангажимент помощта да се изплати в бъдеще, но да не се прави преструктуриране.МВФ: Страната има още много активи за продаване


Гърция има далеч по-голям потенциал от други държави да използва приватизацията като средство да си върне доверието на инвеститорите, а сегашните планове за около 50 млрд. евро представляват едва 20% от активите, които би могло да се раздържавят. Това заяви Антонио Борхес, директор на европейския отдел на МВФ, според когото гърците притежават "изключителен портфейл" от активи.


"Файненшъл таймс" цитира думите му, че приватизацията може да има съдбоносен ефект за връщане на доверието, както и да помогне да се намалят дълговете. "Веднага щом се започне, това добавя още един елемент на доверие." Според сегашните планове на Атина с очакваните 50 млрд. евро от приватизацията до 2020 г. ще може да се намали дълг в размер на 18% от БВП. (В момента дългът на Гърция е около 150% от БВП и нараства.)


Програмата обаче се сблъсква със силна политическа съпротива в Гърция (макар че социологически анкети сочат одобрение от населението), а консултанти предупреждават за значителни технически и правни пречки.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 648 Неутрално
 2. 2 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "МВФ: Страната има още много активи за продаване"
  На теория е така, на практика гръцкият народ по-скоро би обърнал гръб на целия свят от колко да разпродава под натиск активи на сраната.

  www.economistbg.com/
 3. 3 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 966 Неутрално

  327 милиарда евро ВЪНШЕН дълг. Още 70 вътрешен и се получава главозамайваща сума. 50% отписаха инвеститорите в аржентински дълг, но там МВФ помогна с близо 40 милиарда долара, което в сравнение с гръцкия дълг са джобни пари. Гърците могат да обърнат гръб на целия свят, както пише в предходния коментар, а както показват и реакциите на профсъюзите и различните радикални протестираще елементи по време на вчерашните размирици в Атина. Не знам защо в “Дневник“ няма репортаж за това. Европейските вестници са пълни с ужасяващи снимки, напомнящи гражданска война. Само че ако обърнат гръб на капитала със сигурност ще получат и аржентинските истории от преди 8-9 години с орязване на заплатите в държавния сектор и на пенсиите с 50% при галопираща инфлация.

  heruvim
 4. 4 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всъщност според мен опрощението ще надхвърли 50 %, като разбира се тук следва да се калкулират многобройните разсрочвания, които ще последват. Гърция е най - важната страна за ЕС на Балканите. Тъжно за нас но факт. И са поредната страна с отчайващи макроиндикатори но с минимално накърнени индивидуални доходи. Ама пък ние си имаме Дянков - подобен примат е рядко срещан. Така че да приемем резултата за равен. Как мислите: бихте ли разменили геният на хер Флик срещу доходите на средностатистически грък?

 5. 5 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 458 Гневно

  Добре де ,а кога Гърците най-накрая,ще започнат да работят!!!
  Да им имам КРИЗАТА.

 6. 6 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#4] от "ending": Минимално накърнени индивидуални доходи, да, но за сега. Пожарът тепърва се разгаря. Естествено, че не е хубаво за България да се свива икономиката на най-развитата измежду съседните държави. Кой нормален човек желае зло на съседа си, освен пословичния в България Вуте? Не разбирам реторичния въпрос за Флик и средностатистическия грък.

  heruvim
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hristo Hristov":

  През 1989 година БГ блокира при външен дълг 12 800 000 000 $. Сега външният ни дълг е над 36 000 000 000 евро. Повече от 4 пъти по-голям от дългът през 1989 година. За вътрешният дълг да не говорим. Разликата е ,че разпродадохме каквото можахме, а ФАЙДА НИКАКВА. Ако Гърция си мисли ,че като почне да разпродава нещо ще спечели нека погледне нас.-- До къде сме я докарали.

 8. 8 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Така е, който повече се гърби повече го търмъчат . Там където има безкрайна фиеста и следобедна сиеста животът е рай . И вместо да се дърлим един на друг ще е по-добре да си извлечем поука.

 9. 9 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#5] от "ombre":

  нал-вероятният отговор, както се досещат всички е НИКОГА!!
  работливоста на средностатистическия Йорго клони към нулата , дори може да се каже че липсва напълно такава

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на Penyo Nikolov
  Penyo Nikolov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  и те са шалварлии /потурковци/ вмирисани

 11. 11 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно


  "Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки"

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9151&sectionid=5&id=0001001

  П.П. Истината започва да излиза И в булгаристанската преса, което е малко(доста) късничко, но все пак е полза народу.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 12. 12 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#3] от "херувим":
  "Не знам защо в “Дневник“ няма репортаж за това."

  Елементарно, Уотсън- не искат да разбутват духовете, за да няма повторение на 1997г.!

  То не, че вече е възможно, ама...

  "Бедни, гладни, но стари за революция"

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9161&sectionid=5&id=0000901


  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 13. 13 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Международната политика не ми е ясна, но защо ги глезят толкова ?!? 50% опрощаване - звучи ми абсурдно. Разсрочване - да, но -50% е много, защо ?

 14. 14 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66": Tоя външен дълг откъде е? Според Евростат дългът към края на 2010 година е 20.2% от БВП, който е 39 милиарда евро. Дълг приблизително 8 милиарда. България е една от страните-членки с най-нисък дързавен дълг в ЕС.

  heruvim
 15. 15 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66":
  Няма да е ло6о да по4не6 да прави6 разлика между държавен и 4астен дълг

 16. 16 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hristo Hristov":

  Предлагам им да обърнат гръб на целия свят, да не продават нищо и да пратят кредиторите на ... си. Тогава ги чака 2 поколения мизерия.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 17. 17 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Отписването на 160 млрд.евро гръцки дълг би предизвикало ужасяващи последици за европейската финансова система. Еврото най-вероятно ще се обезцени до с поне 30%, а рецесията отново ще се завърне в икономиките, като този път ще е двойно по-тежка от последната, тъй като ще е е предизвикана от криза във финансовата система.

  Дали ЕС и МВФ могат да позволят развитието на подобен вариант?

  Pivoley
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#14] от "херувим":

  Не бъркай частен с държавен дълг. Под "външен дълг" се обобщават данните и за частния дълг. Примерно за изграждането на Солвей Девня, Челопеч, Марица Изток и т.н. тези чужди фирми са получили кредити от майките си от стотици милиони евро.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 19. 19 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#15] от "steerbear":
  "Няма да е ло6о да по4не6 да прави6 разлика между държавен и 4астен дълг"
  А ти, няма да е ло6о да се образова6!

  http://antipropaganda.comxa.com/debts.html

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik": Аз не бъркам. Тия фирми да не би да са били частни в комунистическа България? Външният дълг на НРБ беше и държавен дълг. Ако обаче са частни, това не касае държавата директно. В статистиката на Евростат се брои държавния дълг. На Гърция ако ѝ прибавим и частния дълг, става страшно. Само френски и германски банки държат 43, съответно 20 милиарда евро дълг на гръцки фирми. Казано накратко, сравнението на България с Гърция в това отношение е неуместно. Българите са много по-скромни.

  heruvim
 21. 21 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#17] от "pivoley": Обезценяването на еврото е цвете за мирисане. Банките ще гръмнат, най-напред гръцките, след това германски и френски. Този сценарий е буквално ужасен. Колкото по-дълго се отлага преструктурирането на гръцкия дълг, толкова по-зле. Гърците трябва да носят последствията от разгулния си живот за сметка на други.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK