Европа се възстановява на две скорости

Вече ясно се открояват държавите с висок растеж и тези с нисък или отрицателен

Еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел в петък, на която бяха съобщени прогнозите за икономическото развитие на страните от ЕС

© Reuters

Еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел в петък, на която бяха съобщени прогнозите за икономическото развитие на страните от ЕСИкономиките на страните от Европейския съюз се възстановяват с различно темпо, като вече ясно се открояват два лагера. Единият е на Германия, Словакия, Австрия, Финландия и балтийските републики, в които растежът през първото тримесечие на 2011 г. е между 3 и 8% на годишна база.


България е в средата с 2.5% растеж

На другия полюс са Гърция и Португалия, които имат проблеми с държавните си финанси и високата си задлъжнялост и отчитат свиване на икономиките си. При тях е и Испания, която все пак успява да постигне малък растеж от 0.8%. България, Унгария и Чехия засега заемат средно положение с ръст средно от около 2.5%. Наблюдатели коментират, че описаната от данните картина затвърждава тенденцията "Европа на две скорости". В пролетната си прогноза, публикувана в петък, Европейската комисия леко завиши очакванията си за ръст през тази година - от 1.7 на 1.8% за ЕС и от 1.5 на 1.6% - за еврозоната. 


В петък и България отчете повишение на БВП за първото тримесечие от 2.5% спрямо същия период на 2010 г. Цифрите изненадаха икономистите, които очакваха по-ниски стойности. В същото време данните показват, че вътрешното потребление и инвестициите продължават да се свиват, а отчетеният растеж на икономиката се движи само от износа.


"Добрата новина е, че вече има четири тримесечия на икономически растеж (на тримесечна основа), което е индикатор за устойчивост", коментира главният икономист в "Отворено общество" Георги Ангелов. Според него обаче без нарастване на инвестициите не може да се очаква нито ускорен растеж на БВП, нито растеж на заетостта и доходите.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  '' Икономиките на страните от Европейския съюз се възстановяват с различно темпо, като вече ясно се открояват два лагера. Единият е на Германия, Словакия, Австрия, Финландия и балтийските републики, в които растежът през първото тримесечие на 2011 г. е между 3 и 8% на годишна база.''

  Дневник ! Вярното е : '' Икономиките на страните от Европейския съюз се възстановяват с различно темпо, като вече ясно се открояват два лагера. Единият е на Германия, БЪЛГАРИЯ, Словакия, Австрия, Финландия и балтийските републики, в които растежът през първото тримесечие на 2011 г. е между 3 и 8% на годишна база.''

  Корегирайте си статията . дянков и рапонски ще се сърдят!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1381 Неутрално
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#2] от "Graf":

  Специално за позитанковците!
  П.С. отлична фотография!

 4. 4 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тез проценти са си простотия, защото друго си е 3% в Германия и съвсем друго са 3% в България... Дойчо ако му туриш едно увеличение на заплатите от 3% си е бая пара.... а бай ти Ганя това не го грее... защото изходната сума (абсолютната стойност) е малка....

  Така е и с цените на горивата - ако ги удвоиш - Дойчо може и да не го забележи, докато Ганю доста ще се изпоти (ще му доде на нагорнище)

  НЕ на процентите! Дайте абсолютни стойности.... Абсолютните стойности са му майката....

  Ари сега свършвам с писането на мисли в пространството и излизам да ударя по една бира....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#2] от "Graf":

  Кукиш(среден пръст) за нацията ...
  Kукиш, ама олизан(оглозган) кукиш .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  Жоро ангелов го е ударил на ОПТИМИЗЪМ. Данните на Евростат говорят нещо по-различно:
  1. ИМА РЪСТ. РЕАЛЕН.
  2. ТЪРГОВСКОТО САЛДО 3 МЕСЕЦ Е НА ПЛЮС.
  3. ИЗНОСЪТ ТЕГЛИ ИКОНОМИКАТА В МОМЕНТА.

  ДА ПОГЛЕДНИМ СЕГА ДЕТАЙЛИТЕ, там е дявола.
  4. Вносът е драстично свит, не само на капиталови стоки /тоест машини и съоръжения/, но и на потребителски стоки.
  5. ФАНФАРИТЕ ЗА ИЗНОСА са подранили, АБСОЛЮТНАТА СТОЙНОСТ НА ИЗНОСА СЕ Е ПОВИЩИЛ ПОРАДИ ДРАСТИЧНО ВЕСОКИТЕ ЦЕНИ НА СУРОВИНИТЕ, КОИТО бЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯ. като количествени маркери - НЕ СМЕ ДОСТИГНАЛИ СТОЙНОСТТИТЕ ОТ 2008 година.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Европа на три скорости. Ние сме на задна :О

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#2] от "Graf":

  хи-хи
  страхотни снимки!!! и тоооолкова изразителни

 9. 9 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма как кривоглед да каже права мисъл, след като възприятията му са променени и отражението не съвпада с действителността! Увреждането е централно, не подлежи на корекции и се предава по наследство, божия ръка...
  Дневник, не публикувайте снимки, които не са за показване и плашат гаргите!
  Дневник, еврокомисаря да ни обясни - от кога монетарната система, стана майка и баща на философията?

 10. 10 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И кой смуче от трите пръста най-средния /на снимката/ !? http://www.dartsnews.bg/PhotoTarget/100/1 Тази мърша, докато не бъде изритана от България и върната на господарите му от СБ - бял ден няма да видим.

 11. 11 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  на две скорости - предна и задна. Познайте ние на коя сме.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 12. 12 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1215 Весело

  Износът ни дърпа напред. Всичко останало се свива, включително и потреблението. А износът ни е предимно суровини и горива. Вальо Златев печели. Значката е доволен. Ами честито.

 13. 13 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Разстроено

  освен яката спирачка започвам да усещам и гадната инерция... когато и очакванията са яко надолу (за по заблудените качествено са тенденцията в страновите рейтинги - разбирай Фитч) тогава съчетано със стагфлацията нещата отиват яко по дяволите... тоя боклук от снимката на Графа според мен цели втора 1997г. и освен всичко друго имаха две години (както и тогава другарите бяха подготвени) за да си направят подготовката - на нас се пада да поочваме наново със стегнатите колани... гнусното правителство на ОО, сорос, ЦРУ, ДЕА и ГРО ни закопа тотално...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 14. 14 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Словесни каламбури и игра на криви линийки. Залъгалки-близалки за зомбита.

 15. 15 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Единия е център е страните Германия , Франция , а другия център е всички останали. познайте защо..

  Да кажем не на педерастията!
 16. 16 Профил на mata.hari
  mata.hari
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Съжелявам,много но Оли Рен не е в час.Дянков се набира на пета скорост с бегача,той знае ли въобще за какво става на въпрос?

 17. 17 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Реално единствената страна , която е на + досега е Германия , при тях най-бъзро се излезе от кризата , за другите е под съмнение ( Словакия ,Австрия ) . Лошото е ,че големи държави като Испания , Франция или са обхванати от криза или се представят изключително вяло .

 18. 18 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "KOBOLD":

  Глупости.

 19. 19 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "kardinalat":

  Какви суровини изнася България? Мислех, че България е вносител на суровини.

 20. 20 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално
 21. 21 Профил на mata.hari
  mata.hari
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#17] от "palermo88":

  Испания в момента е в много тежка духовна криза,Сапатеро и разказа играта на културата,добре че мандата му скоро свършва,защото може да я докара до интелектуален колапс.

 22. 22 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С този" политически елит", с тези назначени отгоре пишмян бизнесмени, с тази корупция и некадърност на всички нива, задната скорост ни е в кърпа вързана.

 23. 23 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 636 Весело

  Хайде всички да подкрепим съветника на Гоце-Димитър Иванов.Той обеща рязко скокообразно увеличаване на заплатите-напр.всеки 6 месеца по 500 лв отгоре.Само не уточни,дали междувременно 1евро няма да стане 200лв?!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 24. 24 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Вие много хубаво си пишете, но аз да попитам всички форумци за нещо съществено.
  Факт е, че истински стабилен растеж могат да донесат само високите технологии. Добре, но навремето, когато немците решават да инвестират в автомобилостроенето по ясен и категоричен начин заобикалят родното бг. В Румъния влагат французите, след като вече са се опарили от прословутото "Булгарено" и "Рено Дофин". Чехите се ощипаха с родната "Шкода", за "Крайслер" ще си замълча, а братушките казват, че такива боклуци като "Мосдквич 21412" само в България могат да направят. Въпросът ми е : Кой е виновен? Махатма Ганди, Авицена и Ангел Каралийчев - това е истинският отговор!!!!
  Второ. Жорето Ангелов явно е откачил, за да каже: "Според него обаче без нарастване на инвестициите не може да се очаква нито ускорен растеж на БВП, нито растеж на заетостта и доходите." Кажете ми кой нормален инвеститор би си прахосал париците, при положение, че университетите бълват кръгли и завършени некадърници, високо квалифицирана работна ръка просто няма, защото системата на образованието ражда некомпетентни типове, а и българинът си е доста мързелив. Пълно е със случаи да се търсят инженери, химици, електроспециалисти и т.н., а въпросните марди работят като куриери, например. Просто така е по-лесно. После, българинът няма и не спазва абсолютно никаква трудова дисциплина, пие алкохол в обедната почивка идва на работа по-късно и съответно си тръгва по-рано.
  Така че манталитетът е виновен първо и преди всичко...

  Ала, бала!
 25. 25 Профил на ivaylo_nikolov
  ivaylo_nikolov
  Рейтинг: 374 Неутрално
 26. 26 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво бе Оли. Може ли да те наричаме mr. Obvious вече?

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:52 на 16/05/2011 от неговия автор.

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Гневно

  България, Унгария и Чехия
  засега заемат средно положение с ръст средно от около 2.5%.
  "Добрата новина е, че вече има четири тримесечия на икономически растеж (на тримесечна основа), което е индикатор за устойчивост"
  ========================


  Наистина добра новина !!!

  НИКОГА повече левашко управления на СерГейчета, Царе, Коалиции и мимикриращи соц.-простаци !!!

  ДОРИ и с "правителство на мaлцинство" и 40 % доверие си вървят нещата.

  P'S
  - Ще Ви се пукне жлъчката .... или ще се самозапалите от яд.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ангелов е прав относно страната ни. Устойчиви сме в пълзенето по дъното, не плаваме дори и лесно може да попаднем на дупка в пясъка и да потънем в нова бездна. Прав е и че без пари няма да може да погледнем нагоре камо ли да заплуваме към повърхността. Въпросът е тия пари да не са заем на държавата, а чрез инвестиции. Добре се вижда, че тия които произвеждат нещо за пазар, който потребява имат растеж.

  А в ЕС добре се вижда, че тия държави които са лапали на заем сега се оглеждат в дъното като нас, а някои продължават да потъват. И лошото за някои от тях тепърва предстои, независимо от всякакви спасителни планове чрез нови заеми, което принципно си е абсурдно. Ако искат в ЕС да покажат разум нека оставят кредитодателите на потъналите държави да отнесат плувката, за награда на вредната си политика. Иначе проблема си остава пак в гражданите. Дано и гражданите в ЕС прогледнат, че скъпите им банки са финансирали бюджетни дефицити с милиарди а търсят сметката от самите тях, като за себе си оставят калкулираните вече печалби.

  Отделете време навреме.
 30. 30 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Европа се възстановява на две скорости... , а България - на задна.

 31. 31 Профил на assos
  assos
  Рейтинг: 426 Весело


  Да живее ЕС , покрай тях и някоя друга троха.
  ЕСЕСЕСЕС Дано не си помислите за СС

 32. 32 Профил на schepan
  schepan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "dreamer":

  Това е истината! Не може един дълг да се финансира с друг и нещата да си останат същите. Кръгът се затваря и става порочен. След рефинансирането на дълга трябва да се работи двойно за да се оправят нещата.

 33. 33 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 740 Весело

  Като гледам колко черногледи идиоти има във форума и се убеждавам, че нещата наистина вървят към лошо...

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 34. 34 Профил на indianeca
  indianeca
  Рейтинг: 479 Любопитно


  Dow Jones Industrial - 11,240 е сега!
  Много скоро ще е на ниво около 5000.
  Започва “Третата вълна” надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо!
  Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с “Уолстрийт”, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар!
  Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде “новата финансова система” в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange.
  И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???
  Изводите си ги направете сами!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK