Христо Ковачки прехвърля бизнеса си на офшорки

Христо Ковачки прехвърля бизнеса си на офшорки

© Георги КожухаровСамо месец след като Софийски градски съд осъди енергийния бос Христо Ковачки на три години условно заради укриване на данъци за 16 млн. лв. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши пет дружества свързани с него, да бъдат прехвърлени на офшорни компании, стана ясно от съобщения на ведомството.


Топлофикациите в Бургас, Сливен и Плевен ще са с нови собственици, както и мините "Черно море" и "Балкан - 2000". Антимонополният орган вече одобри и прехвърлянето на офшорка на придобилото лоша екослава предприятие "Брикел". Новите собственици са регистрирани на Сейщелите, като в този случай няма как да се проследи акционерната им структура.


Други две дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, също са в процес на прехвърляне - "Пирин Ораново" и "Атоменергоремонт", показва справка в сайта на КЗК. Общото становище на комисията в решенията й досега е, че офшорните предприятия, регистрирани на Сейшелските острови, нямат други предприятия в България и няма да бъде нарушена конкуренцията.
В средата на април Христо Ковачки получи три години условно за укриване на данъци. Според решението на магистратите бизнесменът е подавал справки-декларации с невярно съдържание с цел да избегне плащане на ДДС в особено големи размери. Съдът му наложи и глоба от 20 000 лв. и конфискация на една десета от имуществото. Решението може да се обжалва.


Юристи обаче обясняват, че в случай че дружествата на бизнесмена са на други фирми, то не може да бъде конфискувано. При придобиването на по-големите си дружества Ковачки обикновено използваше близки до него лица, които да се водят собственици на компаниите.


В момента се води и производство срещу Ковачки в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. По нейно искане през септември 2010 г. съдът запорира имоти, акции и дялове в дружества на Ковачки за 143 млн. лв. Отделно през февруари тази година бяха запорирани други акции за 13 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK