Цветелина Бориславова купи 49.99% от БАКБ

След изтеглянето си от СИБанк с покупката на дела на ирландците тя се връща в банковия сектор


Цена на сделката не беше съобщена

Пет месеца след като продаде дела си в СИБанк, Цветелина Бориславова се завръща в банковия сектор с покупката на 49.99% от Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Днес от инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF), което е собственост на Бориславова, съобщиха, че в понеделник (16 май) е подписан договорът за покупко-продажбата с досегашния притежател на дела - ирландската Allied Irish Bank (AIB).


Цена на сделката не беше съобщена. Пред "Дневник" Бориславова, която е в чужбина, заяви, че официална информация по въпроса ще има в следващите дни. В момента делът на ирландците в БАКБ, изчислен през пазарната й капитализация, е около 40 млн. лв. AIB го купи в началото на 2008 г. срещу 216 млн. евро от Българо-американския инвестиционен фонд.
Представители на финансовия сектор коментираха, че най-вероятно цената на сделката ще е ниска, но купувачът сигурно ще има ангажименти към задължения на банката, които предстоят да се изплатят. В края на юли БАКБ трябва да погаси поредната си емисия облигации за 35 млн. евро. Освен това тя трябва да върне и 25 млн. евро, усвоени от кредитна линия за 75 млн. евро, отпусната от AIB.


"Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти", е коментарът на Бориславова в прессъобщението. Тя определя финансовата институция като "иновативна, динамична, с висококвалифициран екип и добре таргетирана" и посочва, че БАКБ ще финансира "природосъобразни проекти". Сделката трябва да бъде одобрена от БНБ и КЗК.


Към края на миналата година загубата на БАКБ е е 14.4 млн. лв., а активите й са за 737.6 млн. лв., което я нарежда на 18-о място по големина в банковата система. В кредитния й портфейл основен дял заема ипотечното бизнес кредитиране в секторите туризъм и хотелиерство, които бяха най-засегнати от кризата. През последната година и половина банката се включи по-активно в депозитната надпревара на местния пазар, като увеличи депозитите си с над 60% през 2010 г. до 316 млн. лв. Към края на 2010 г. 23% от отпуснатите от нея заеми са необслужвани повече от 90 дни.


Оферта за дела на ирландците през февруари беше подала и компанията "Експат капитал" на Николай Василев, бивш министър от кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, и Никола Янков, началник на кабинета на Сакскобургготски. Друг сериозен кандидат, но за цялата банка, беше Централна кооперативна банка, която в последните месец-два обаче се отдръпна от надпреварата. Името на Първа инвестиционна банка също се спрягаше в банковите среди като евентуален кандидат-купувач, който е правил финансов и правен анализ на БАКБ.


На този етап няма яснота какво ще се случи с дела на другия акционер в банката - инвестиционният фонд "Грамърси имърджинг маркетс фънд" (Gramercy Emerging Markets Fund), който притежава 29.98% от капитала. До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже с техен представител за коментар на новия собственик и дали биха продавали от акциите си. Останалият дял до 100% е публичен - 20.03%.


В съобщението на новия купувач не се посочва и дали ще бъде отправено търгово предложение за тези акции. Вчера те се търгуваха за 7 лв. за брой, но сделката беше обявена след затварянето на борсовия ден, така че ефектът ще е ясен тази сутрин.


Цветелина Бориславова продаде остатъчния си дял от 16% в СИБанк през декември за 141 млн. лв. на белгийската банкова група KBC, която купи мажоритарния пакет именно от Бориславова през 2007 г. CSIF e частно инвестиционно дружество, основано през 2005 г. Негови акционери са Цветелина Бориславова и фондацията й Credo Bonum.


В началото на 2011 г. фондът е с внесен капитал от над 72 млн. лв. и активи на стойност 500 млн. лв. CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите. "Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти", се казва в прессъобщението.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на В.Т.
  В.Т.
  Рейтинг: 466 Неутрално
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Кой е Тор Бьорголфсон, самотните милиардер на Исландия?
  http://www.invgr.com/bjorgolfur_thor_bjorgolfsson.htm
  Роден през 1967 г. Бьорголфур Тор Бьорголфсон, по-известен международен план, като Тор (произнася се "разкъса" Бьорголфсон, е най-големият акционер в "Актавис" HF Group., На Международната генерична фармацевтична компания.

  Цветелина Бориславова е председател на СИБанк на Надзорния съвет.

  България е Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк)

  През септември 2005 г., базираната в Лондон инвестиционен фонд Novator International Ltd, през Виена, регистрирани Новатор България Холдинг "GmbH, обяви, че ще придобие 34% от акциите на СИБанк (Стопанска и инвестиционна банка АД), България е деветата по големина банка. Обединен през 1994 г. като българска руска инвестиционна банка "АД," СИБАНК публикувани за първата половина на 2005 година нетните приходи от 1,620 милиона лева, спрямо 7,13 милиона лева H1 2004 година. Активите на банката нарасна до 974,5 милиона лева в края на юни 2005 г. 45.3% увеличение спрямо предходната година. СИБанк е издаване на дебитни карти от 1998 г. насам, а от 2000 г. софийската банка е член на MasterCard и е издаване на кредитни карти. Цветелина Бориславова е председател на СИБанк на Надзорния съвет. СИБАНК е една от първите международни финансови и инвестиционни институции, за да се установят в страната.

  Новатор е закупен 18,27% от СИБАНК на 13 януари 2006 г. и ще увеличи своя дял в българска банка на 34%, след като СИБанк ще пристъпи към увеличение на капитала в размер от 56 милиона лева 69720000. Новатор съобщенията ще увеличи участието си в СИБанк до 50% в началото на 2007.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 622 Любопитно

  До коментар [#2] от "Gouverneur général":
  Новатор, Лондон

  Novator Partners LLP
  Новатор "ЕООД
  Новатор акции ООД
  25 Park Lane, 6-ти етаж, Мейфеър
  Лондон W1K 1ra
  Англия
  Тел:. +44 207 647 1500
  Факс: +44 207 647 1520
  Е-мейл: [email protected]
  URL: http://www.novator.co.uk/
  Новатор (Исландия), Рейкявик:
  Тел:. +354 414 6000 (. Самсон холдинг EHF е разпределително табло)

  Регулирани от FSA, Novator Partners LLP е със седалище в Лондон инвестиционен фонд, който принадлежи към група от дружества, собственост на Тор Бьорголфсон. Сред другите дейности, Новатор ООД управлява инвестиционния фонд Новатор Един LP, освободена от акциз командитно дружество формира на Каймановите острови (адрес на управление: PO Box 309GT, Ugland Къща, Южна Church Street, Джордж Таун, Гранд Кайман, Кайманови острови). Novator Partners LLP е член на Британско-исландски търговска камара.

  Да защитим животнитe !
 4. 4 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#2] от "Gouverneur général":
  Поздрави от другаря Путин чрез неговият представител Генадий Тимченко.
  ОАО Novatek ( руски : ОАО «НОВАТЭК» , MICEX : NVTK , РТС : NVTK ) е Русия е най-големият независим природен газ на производители, и второ по големина в общото производство след "Газпром" . Компанията първоначално е бил известен като ОАО FIK Novafininvest . Novatek се намира в Ямало-Ненецкия автономен район в Западен Сибир, и поддържа офиси за продажба в Москва .
  Основните акционери на Novatek са Волга ресурси, на базираната в Люксембург фонд, контролиран от петрол търговец Генадий Timchenko , с 20,77% от акциите и "Газпром" с 10%. [ 1 ] [ 2 ] с 9,4% от капитала е собственост на Газпромбанк , а главният изпълнителен директор на Novatek Леонид Mikhelson и Генадий Timchenko да има възможност да закупи този дял. [ 2 ] Total SA е подписала меморандум за разбирателство за придобиване на 12.08% на цена от 4 млрд. долара, с опция да увеличи своя дял до 19.4%. [ 3 ]
  http://en.wikipedia.org/wiki/Novatek

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 5. 5 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  ЧЕСТИТА ПЪРВА ЧАСТНА КОЛОНИЯ БЪЛГАРИЯ !
  Поздрави от другаря Путин и неговите наместници в К/олония/ БГ!
  КГБ - малко разместване на букви само ....

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 6. 6 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "В.Т.":

  Тя го натири отдавна!
  Оказа се по-умна от всичките Бокови фанатици, които все още страстно го любят!

  А Рапона сега много активно дундурка аверчетата си от ТИМ.
  И застъпникът на Кремъл - В. Златев - разбира се.
  Там се калкулира печалбата от якото стригане на матряла.

  pump it!
 7. 7 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  А тази другарка, пардон госпожа, няма ли кой да я разследва с какви милиони купи навремето СИБанк?

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 8. 8 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Едно четиво за гъзолизците на Боко, които пламенно вярват в неговия висок морал.

  http://e-vestnik.bg/9188

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 9. 9 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 666 Весело

  Хм,интересно...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 10. 10 Профил на cobourga
  cobourga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Цветелина Бориславова купува БАКБ !!!!
  Отново "банкерката" без финансово образование Цветелина Бориславова ще пере пари.
  Така бе купена и управлявана СИ Банка - по мутренски, с подкрепата на мафиоти и на ИПОНеца СИКаджия Бойко Борисов. Цветелина продаде банката и сега има достатъчно пари. НО чрез фонда ще изпере и много чужди пари, а после ще разпредели печалбите. ВТОРАТА полза, е че БАКБ е кредитирала много строители и лица, от които не може да си събере парите. Но Цветелинка и Бойко ще могат - с принуда, заплахи, бой...... Ще вземат пари, ще правят отстъпки, ще приемат собствености и после ще продават. Все мутренски бизнес !!!!!! Но нищо чудно : както през 1997 някоя друга мутра да я взриви, нали ???
  Това е Цветелинка, дете на видно ДС ченге и половинка на мутра комунист !!!

 11. 11 Профил на galin56
  galin56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "red_rose":
  Евала пич. От кога обяснявам, че за Бойко колко е откраднал трябва да се съди по имането на Цветито. Знаех, че са мошеници но не знаех чак такива подробности. Прочетох го на един дъх. Бях сигурен че БТК беше затрито нарочно, да не е конкуренция на Мтел и да могат да гушнат парички от "приватизацията му". А просто откриването на АМ Люлин не случайно съвпада с подобна новина. Кой знае турците колко точно са кихнали на Бойко за да вземат такава колосална цена за строежа. 10млн. евро за км.
  Най-големия икономически възход на България: 1960 - 1987г
  Най-голямото крадене и падеж на България : 1990:2011г. И още продължава. Такова крадене никъде няма по света бе. На 100% "приватизация". Разпродадоха всичко, остана само данъчното и полицията държавни. Не остана едно читаво училище, болница, улица без дупки, парк, трева и площадки около блоковете,стадион,музей,коаб нищо не остана. От най-модерните заводи на Балканите нищо не остана ей, нищо държавно, всичко продадоха.
  От утре да спрат да крадат и да работят за държавата ни трябват най-малко 20г. да стигнем ниво 1985-1988г. Съсипаха ни хубавата държавица тия мутри-сребролюбци. За няколко сребърника си продадоха народа тия мутри-предатели.

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#11] от "galin56":

  Напълно съм съгласен с теб. Само малко допълнение. Мутрите ги създадоха БКП и ДС. БКП и ДС са създание на КПСС и КГБ . И така като погледнем по стълбицата ясно виждаме кражбите откъде тръгват и къде отиват. А пък ти си направи сам извода за какво "присфояване" става въпрос в бившият Съветски съюз.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:06 на 17/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Отлагането вече не е опция.Атина няма начин да се измъкне от финансовия Ад без да мине през чистилището на фалита.Ако искаме да избягнем заразата и да не СЕ "повлече" Португалия и Ирландия.Цвтелина нали си по фалитите,сега да видим как ще спасяваш Гърция та Португалия и Ирландия
  лично аз съм скептично настроена.

 15. 15 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Доц. Минчо Христов: Финансовата мафия замисля втори банков срив


  http://krizata.blog.bg/history/2011/05/16/doc-mincho-hristov-finansovata-mafiia-zamislia-vtori-bankov-.747854

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 16. 16 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.
  Цветелина Бориславова е напълно подходяща за нов президент. Само тя може да ни купи евтино и да ни продаде скъпо и да си прибере разликата.

 17. 17 Профил на Mulder
  Mulder
  Рейтинг: 982 Весело

  Бре, тук е пълно с Ц. Борисоведи, анализатори на чуждото богатство.
  Съдебната система има нужда от всички вас.
  Виновен за всичките нещастия в тази страна е винаги богатият.
  Ама дали е въглищарят, осъден условно - на практика неосъден или някой просто богат няма значение за целокупният завистлив български народ.

 18. 18 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#17] от "Mulder":
  Цветелина Бориславова купи 49.99% от БАКБ и наистина прилича на „Досиетата Х“. Дейна Скъли.

  Този случай плаче за агенти на ФБР, които разследват паранормални явления.

 19. 19 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#17] от "Mulder":
  По време на разследванията, агентите ще се сблъскат с правителствени заговори, извънземни (или смятани за такива).
  „Досиетата Х“ е уникален баланс между рационализъм и мистицизъм, ужаси и чудеса.

 20. 20 Профил на Mulder
  Mulder
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#19] от "lacho59":

  Ами според наскоро излязла книга извънземните прибрани тайно от катастрофирала летящата чиния в САЩ се оказва, че са произведени от доктор "Смърт" /менгеле/ по поръчка на сталин с дистанционно управляван реактивен немски самолет, който обаче катастрофирал.

  В този ред на мисли разните комисийки при по-едри поръчки надлежно уж проверяват за произхода на парите, но Борисоведите тук не може да ги надмине никой по конспиративност.
  Оправданието на собствената некадърност с нечие богатство, за краткост наречено завист пречи най-много на българина.

 21. 21 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#20] от "Mulder":
  Оправданието на собствената некадърност "Mulder", за краткост наречено завист, плюс кокошата ни слепота пречи най-много на българина. Докато умните се наумуват – лудите се налудуват. Докато българите се умуват...

 22. 22 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  .. следва да го направят "почетно златно момиче"..

  иска ми се да видя какво рисува, интересно би било за графолозите професионалисти и любители

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK