"Агрия груп" ще купува земеделска земя с кредит


8 хил. дка иска да придобие холдингът

"Агрия груп холдинг" и нейното дъщерно дружество "Кристера-Агро" ще използват до 3 млн. евро кредит от Райфайзенбанк за покупка на земеделска земя. Това стана ясно от покана за общо събрание на акционерите на холдинга, свикано за 20 юни.


Първоначално друга дъщерна компания на "Агрия" - "Кристера", ще изтегли целевия заем от банката. След това до 3.84 млн. лв. от тези пари ще бъдат дадени на холдинга, който да купи с тях близо 8 хил. дка земя в Североизточна България, където са и досегашните землища на групата.
Останалата част от парите ще се предоставят на "Кристера-Агро", която също ще ги ползва за покупка на земя.


Предстои акционерите да одобрят сделките, включително и предложението "Агрия" да бъде солидарен длъжник с "Кристера" към банката. Има споразумение, че земеделската земя ще бъде обезпечение на кредита, поясни Теодора Иванова, директор за връзки с инвеститорите на холдинга, пред "Дневник".


Тя каза, че заемът се дава на "Кристера", защото така е било наложено при преговорите с банката. Засега повече информация за него няма освен срока – 84 месеца. Предстои да се уточняват и какви ще бъдат сроковете и лихвите по междуфирмените кредити, като е много вероятно те да бъдат огледални на банковия заем, каза още Иванова. Окончателният договор с Райфайзенбанк все още не е сключен.


Банката ще финансира 80% от разходите за покупката на земеделските земи и затова е възможно да не бъдат усвоени всички пари. Сумата от 3 млн. евро е заложена като таван на кредита, обясни Иванова.
В средата на март от "Агрия" съобщиха, че са сключили договор с "Еларг фонд за земеделска земя" за покупката на близо 8 хил. дка в Североизточна България за цена от 4.6 млн. лв. От тях в края на март холдингът плати 384 хил. лв.


"Агрия груп" се занимава с производство, преработка и търговия със земеделска продукция, като "Кристера" - Попово, се занимава със съхранение и преработка на зърно. "Кристера – Агро" - Девня, пък обработва земеделска земя. Преди няколко месеца "Кристера" погаси предсрочно облигационен заем за 4.5 млн. евро с падеж през април 2012 г. Тогава изпълнителният директор на холдинга Емил Райков обясни, че погасяването се прави с цел да се преструктурират обезпеченията в групата и тя да разполага свободно с тях.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK