Първите български коли на "Грейт уол" ще бъдат произведени през лятото

Отначало ще се сглобяват три модела на китайската компания

Първите български коли на "Грейт уол" ще бъдат произведени през лятото

© Цветелина Белутова, КапиталПървите сглобени в България автомобила на китайската компания "Грейт уол" ще бъдат произведени през втората половина на годината. Това става ясно от изявление на рекламния мениджър на "Литекс моторс" Кирил Георгиев, разпространено до медиите. Той уточнява, че до края на този месец се очаква да бъдат монтирани и инсталирани поточните линии на завода край ловешкото село Баховица.


Фабриката е разположена на площ близо 500 декара, като капацитетът й е 50 000 автомобила годишно при две работни смени. "В процеса на стартиране и развитието на завода през годините очакваме в него да работят близо 2000 души", уточнява Георгиев. На първо време край Баховица ще се сглобяват три модела на китайската компания.


Най-достъпният от тях ще е компактният "Волекс", който попада в B сегмента, където сега лидер е "Форд Фиеста". Високопроходимият "Ховър" (Hover) е вторият модел, а гамата се допълва от пикапа "Стийд", който ще се предлага с двойна и единична кабина. През годините гамата ще се разширява паралелно с представянето на нови продукти от "Грейт уол".
От "Литекс моторс" не скриват, че планират да станат лидер по продажби в сегментите, в които имат модели. Кирил Георгиев уточнява, че произвежданите в Баховица автомобили ще са предназначени за пазарите в Европа, в това число и за страните от ЕС, и отговарят на всички европейски стандарти и изисквания.


В отговор на въпрос дали "Литекс моторс" ще разчитат на български поддоставчици Георгиев казва, че ще се търсят доставчици от страната и Европейската общност. "На тях ще предложим изграждане на цехове непосредствено до завода, което допълнително ще стимулира развитието на региона и местната икономика", пояснява рекламният мениджър на компанията. Той добавя, че компанията се надява държавата да подкрепи по някакъв начин проекта.


Официалното представяне на моделите на "Грейт уол" ще е на автосалона в София, който ще е достъпен за широката публика между 11 и 19 юни. Тогава ще станат ясни и цените на моделите. Към момента обаче се знае, че сглобените край Баховица автомобили ще се предлагат с пет години гаранция.


Освен серийните модели на софийския автосалон ще бъдат показани няколко концептуални разработки, сред които електрическа версия на "Волекс" и следващата генерация на SUV модела "Ховър".Кои са "Грейт уол"
"Грейт уол" e основана през 1976 г., като до началото на новия век произвежда основно камиони. В момента това е най-големият производител на SUV автомобили в Китай. Оперира основно в Китай, като през миналата година са били изнесени около 50 000 автомобила. В момента разполага с три завода, в които произвежда около 500 хил. коли годишно, но през миналата е продала около 400 000. През май тази година компанията планира да пусне в експлоатация още един завод с капацитет от 1 млн. автомобила годишно. В строеж също така е и друг завод с капацитет 500 хил. коли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK