Blizoo планира нови изкупувания


25 млн. евро ще налее операторът за развитие на оптичното си покритие

Най-големият кабелен оператор в България, Blizoo, планира да продължи с изкупуванията на по-малки доставчици, за да разшири присъствието си в страната. Това заяви пред "Дневник" Ищван Полони, изпълнителен директор на обединението на "Кейбълтел" и "Евроком".


За последните 12 месеца компанията е успяла да увеличи пазарния си дял при кабелната телевизия до 40%, или около 400 хил. абонати. По данни на Blizoo компанията държи и около 20% от пазара на интернет у нас, което е 50% ръст спрямо миналата година.
Полони не коментира какви средства планира да вложи доставчикът в бъдещи изкупувания на по-малки компании, но обяви, че сред потенциалните покупки на Blizoo са доставчици в 25-те най-големи града в България.


"В момента развиваме дейността си в над 40 населени места, но искаме да стъпим и в градове като Благоевград и Велико Търново, където все още не развиваме дейност", обясни Полони. По думите му Blizoo се интересува от "кабелни оператори с развита мрежа, която позволява надграждането й, както и с развита потребителска база".


През миналата година Blizoo изкупи доставчика "Монт 7" в Монтана и "Линк БГ" в Добрич. Според Полони обаче в момента ситуацията не е особено изгодна за сключване на подобни сделки заради нереалистично високите цени, които по-малките доставчици искат, за да се продадат.


Като причина за това той посочи сделката за изкупуването на "Спектър нет" и "Мегалан", за които "М-Тел" плати около 79 млн. евро през есента на миналата година. Изкупуването бе одобрено от всички регулатори в началото на 2011 г. и в момента двете дружества са обединени в дъщерната компания на телекома "М-Нетуърк".


Полони коментира, че Blizoo продължава преговори за бургаската мрежа СКАТ, но не обяви на какъв етап са те. Паралелно с това операторът ще налее 25 млн. евро в развитието на оптичното си покритие в страната и ще добави още 4 HD канала в портфолиото си до края на юни. С тях общият им брой става 16. От следващата седмица компанията ще излъчва и тенис турнира "Ролан Гарос" в 3D безплатно за всички свои клиенти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK