Трайков: "Лукойл" е променил тона си, вече не предоставя погрешна аритметика

Трайчо Трайков, министър на икономиката енергетиката и туризма

© Юлия Лазарова

Трайчо Трайков, министър на икономиката енергетиката и туризмаНай-голямата рафинерия в България  - "Лукойл Нефтохим" е променила тона си и вече не предоставяла фейлетони с погрешна аритметика в министерството на икономиката. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък икономическият министър Трайчо Трайков. Така той отговори на въпрос на депутата Иван Иванов, дали "Лукойл" е запознал министерството с начина, по който се определят цените на горивата в страната.


Трайков увери, че управляваното от него ведомство вече знае как се формира цената на бензина и дизела в България, но че тази информация ще бъде предоставена лично и само на депутата Иван Иванов, защото е конфиденциална. Дружеството е подало справката чрез законния представител в българското дружество - зам. министъра на транспорта - Камен Кичев.


"Няма съмнение, че за последните няколко месеца, разходите без акциз и ДДС на "Лукойл"  значително подобриха мястото си в класацията на 27 страни в ЕС. Най-вече за това допринесе обществения натиск, самата компания промени тона си и едва ли пак би публикувала такъв фейлетон с грешна ариметика", обясни Трайчо Трайков от парламентарната трибуна. Преди него депутатът Иван Иванов обясни, че само преди десет дни печалбата на "Лукойл" е заемала по-голям дял в общите разходи на дружеството.
Минути по-рано икономическият министър съобщи, че е предложил на Камен Кичев да внесе в надзорния съвет на дружеството предложения - как по-лесно държавата да разбира какво се случва в компанията.
България притежава една златна акция в "Лукойл Нефтохим".


Преди месец икономическият министър Трайчо Трайков и шефат на "Лукойл България" Валентин Златев влязоха в конфликт заради високите цени на горивата на българския пазар. Стигна се до там, че от рафинерията се усъмниха в компетентността на Трайков.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да ти таковам конфиденциалността, Нео!
  Пука ми на зарядното дали Лукойл са си сменили тона - повече ме интересува защо ти смени плочата?...

 2. 2 Профил на Асен.p.i.m.p
  Асен.p.i.m.p
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Променили са тона, да, бе, да!
  До следващия път, когато ще те смъмрят.

 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Явно жълтия картон изигра възпитателното си предназначение

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  означава ли това, че преизчеслено "лукойл" са на доста солидна печалба за последните години, печалба която не е декларирана, съответно в НАП не влезли едни пари? Така ли е?

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2742 Любопитно

  "Няма съмнение, че за последните няколко месеца, разходите без акциз и ДДС на "Лукойл" значително подобриха мястото си в класацията на 27 страни в ЕС..." - Трайчо ТЕ не разбират нюансите в поведението ти.
  По-твърдо ТРЯБВА Трайков!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 6. 6 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  На Трайков му е харесал тона, защото Лукойл говори през устата на бат'Бойко. А Трайков е достатъчно интелигентен за да си направи сметката, че ако този тон не му харесва, просто трябва да си ходи.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 7. 7 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ами като си свали гащите и те смениха тона.
  Браво, това е държавник!

 8. 8 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 500 Неутрално

  И какво от това? Сменили тона, а цените същите.....

 9. 9 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Някой да има номера на иженарицаемия депутат Иван Иванов?
  Трябва ми за малко

 10. 10 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Неутрално

  1.Трайков: "Лукойл" е променил тона си, вече не предоставя погрешна аритметика...
  2."Лукойл": Трайков е променил тона си, вече не предоставя погрешна аритметика...
  (задраскай невярното 1 или 2)

 11. 11 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  Каква грешна аритметика като Лукоил Продава бензина на дребно 89 стотинки в Русия за литър . Май целия матрял се е побъркал да вярва на глупостите на правителството . Кой не може да смята е ясно

 12. 12 Профил на Niki Tom
  Niki Tom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "lacho59":

  3. Трайков е променил тона си, вече не се интересува от аритметиката на "Лукойл"..

  Общ работник
 13. 13 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ПОСТКОМУНОИДНИТЕ НАГЛЕЦИ РАЗБИРАТ САМО АКО ИМАТ ИНТЕРЕС !

  ТОВА НЕБИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ!

  ТЕХНИЯТ ИНТЕРЕС Е АЕЦ"БЕЛЕНЕ"!

  Заради него могат и една година да ползваме безплатно течният енергоресурс.

  Какво им пречи, биха го предоставили срещу един подпис за десетократна възвращаемост и политически ефект.

  НЕФТА Е РУСКИ ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ.

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Помня как в една телевизия, в един сутрешен блок Иван Костов ехидно обясняваше на "лукойл" как се изчисляват разходи и как се формира цена.......явно са го послушали, щото така го обясни, че и на осмокласниците им стана ясно

 15. 15 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Какви неща стават?!
  Тонът сменен,
  а цените се увеличават!

  www.berbenkov.hit.bg
 16. 16 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Niki Tom-сляп по рождение":
  Бойко Борисов: Е, всеки, който познава начина, по който управляваме ние, ще разбере, че има доста инсинуации в тези заглавия, защото технологията на правене на смени в кабинета е следната. След като преценя, че трябва някой да бъде сменен, тогава запознавам първо парламентарната група на ГЕРБ, после Изпълнителната комисия, след това вицепремиерите си. Или в обратния ред, в зависимост от това в каква посока и как трябва да се подходи.
  Водещ: Този път случи ли се това? Понеже, поне според това, което прочетох, само вие и Дянков сте знаели за промените.
  Бойко Борисов: Не. Предишната вечер имахме Изпълнителна комисия и уведомих всички за решенията си. Така че нищо нелогично.
  Водещ: Последното предупреждение, което беше отправено към Трайчо Трайков актуално ли е още и бихте ли казали дали има и други министри с последно предупреждение?
  Бойко Борисов: Вижте, да започнем с транспорта. След като наследихме изключително голям батак в тази сфера, Сашо Цветков направи много, което предполагам и до голяма степен е предизвикало и личното му желание вече да не е на такъв отговорен пост с толкова много ангажименти. Радвам се, че там стартирахме най-големия проект, който е за около 400 млн. лв., за рехабилитацията на пътя от Пловдив до Бургас.
  Водещ: В смисъл, вие сте доволен от работата на Александър Цветков, обаче той е поискал да напусне? Така ли е наистина?
  Бойко Борисов: Аз съм много по-доволен от неговия заместник-министър, който беше до вчера – Московски. Много по-добре стои в Брюксел, много по-добре работи по европрограмите, много по-приет е там, много по-добре работи с останалите си колеги, като се започне от министерството по еврофондовете – Томислав Дончев, регионалното министерство. Надали вашите зрители знаят, но Министерството на транспорта и тези транспортни програми, особено европейските, почти навсякъде се преплитат с програмите на регионалното министерство, Министерство на финансите.
  Водещ: А в такъв случай защо трябваше по този начин да бъде обяснено, че са лични мотивите за оставката на Александър Цветков? Какви са тези лични мотиви? Очевидно сте искали просто да смените министъра?
  Бойко Борисов: Ако вашите шефове считат, че има по-добър водещ от вас и извикат и кажат: „Аз считам, че другият ще се справя по-добре с дадена задача”, вие какво бихте направили, ако сте /.../...
  Водещ: Бих казал, че шефовете ми са преценили по-добре от мен.
  Бойко Борисов: ... преценете и действайте.
  Водещ: Не ви разбрах.
  Бойко Борисов: Всеки почтен човек би казал, ако има по-добър за неговото място и премиерът счита, че има човек, който по-добре ще се справя от него, почтеното е да си подаде оставката и да напусне.
  Водещ: Т.е. това са личните причини на господин Цветков – че е признал, че заместникът му е по-добър от него?
  Бойко Борисов: Той дали е признал или не в случая няма никакво значение. За мен заместникът му е по-добър за този пост.
  Водещ: Добре, да минем към другата промяна...
  Бойко Борисов: /.../ с подаването на тази оставка, за което му благодаря.
  Водещ: Да минем към другата промяна, ако нямате нищо против. Заместник-министърът на икономиката Марий Косев. Него защо го махнахте?
  Бойко Борисов: Тук има няколко причини. Има няколко причини. За две години аз бях възложил, вече почти две години ще станат, да се направи реформа в енергийния сектор. Знаете, че това, което ние заварихме от тройната коалиция, към днешна дата абсолютно нищо не е променено. И БЕХ си е БЕХ, и НЕК си е НЕК, и проектите са си същите, и едни и същи мотиви за всеки един проект се обясняват. Да не говорим, че особено по диверсификацията на газовите връзки на мен ми омръзна две години да питам кога в края на краищата това ще се случи. Към днешна дата...
  Водещ: Само че, знаете, че Марий Косев е лично назначение на Трайчо Трайков. Поне така пише в печата. И какво казва Трайчо Трайков? Според него понякога решенията не са лесни и не са справедливи. Това по отношение на отстраняването на Марий Косев. Другото, което той казва, че неговите грешки не са съществени. Това е прекият му ръководител Трайчо Трайков.
  Бойко Борисов: Аз мисля, че много ясно и точно отговарям на вашия въпрос. В сферата на преструктурирането и реформите в енергетиката към днешна дата не е направено нищо. 17. 17 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Мдаа, промяната на цените на горивата по бензиностанциите е най-добрата илюстрация на думите на министъра.
  Престанали са да предоставят фейлетони с погрешна аритметика. Аритметиката във фейлетоните вече е правилна.
  И цените също вече са правилни.
  И тона на трайчо вече е правилен. Даже вече и името му е правилно.
  И след като всичко е правилно, и оня въпрос вече е правилен: "оти ручахме жабето, трайчо.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 18. 18 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Я чакайте малко....поправете ме ако греша но,

  Не каза ли току що министърът че Лукойл е лъгал и заблуждавал Министерството на икономиката?

  Не каза ли?

  Знаете ли в щатите, примерно, санкциите за подобно нещо какви са? Ако не знаете питайте Артър Андерсън, шефовете на Енрон, Бърни Мадоф и т.н. "герои".

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 19. 19 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#18] от "NPaine":

  +++
  Абсолютно!!!

  "...вече не предоставяла фейлетони с погрешна аритметика в министерството на икономиката."

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 20. 20 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "NPaine":Премиерът Борисов - златната акция на "ЛУКойл". Последните събития показват, че не само държавата има златна акция в бургаския "Нефтохим". И Валентин Златев има златна акция в държавата - премиера.
  "Лукойл Нефтохим", в има мажоритарно руско участие и златна акция на българската държава, а златната акция дава право на държавата да спира решения на "Лукойл-Нефтохим". Златната акция, дава възможност за блокираща квота и текущ контрол върху дейността и управлението на "Лукойл-Нефтохим", право на държавата да налага вето върху решения на директорския борд и акционерите на "Нефтохим", които противоречат на нейните интереси или могат да бъдат пагубни за съществуването на рафинерията. Златната акция е равносилна на пакет от 34% (т.е. над една трета) от капитала, който се нарича "блокираща квота" в корпоративното управление.
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2011032500040000901

 21. 21 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "NPaine":
  Не каза ли току що министърът че Лукойл е лъгал и заблуждавал Министерството на икономиката?...
  Не! Каза, че министерството на икономиката, енергетиката и туризма е заблуждавало министерството на икономиката, енергетиката и туризма с мълчаливото съгласие на министър Трайчо Трайков, целият му политически кабинет и на администрацията на МИЕТ. Това (не) каза Трайчо Трайков - български министър, прокурист на "ЕВН България Топлофикация" и на "ЕВН България Електроразпределение".

 22. 22 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  До коментар [#20] от "lacho59":

  Много точно!
  Всъщност ББ се оказа златна акция на доста групировки и компании...

  Важното е, че следват безупречно обещанията с които спечелиха вярата на народа:

  "...ГЕРБ продължава десните икономически идеи от последния местен вот: по-малко държава в икономиката, структурни реформи, ниски данъци, качествена и ефективна администрация, бюджетна прозрачност и благоразумие."

  http://www.capital.bg/analizi/2009/05/29/727137_kakvo_obeshtava_gerb/

  Ето затова е вярна любовта народна!!!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 23. 23 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 497 Неутрално

  СПОкО, от Лукойл пак ще ни ебат!

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:41 на 20/05/2011 от неговия автор.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:44 на 20/05/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "NPaine":
  Незнайно защо, но за някого е знайно - представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим", където държавата държи златната акция е зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=96&id=343, а не представител от министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и пак с мълчаливото съгласие на министър Трайчо Трайков, целият му политически кабинет и на администрацията на МИЕТ.

 27. 27 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#22] от "Манолов":
  Тук е хубаво да си спомним българската поговорка: Докато умните се наумуват – лудите се налудуват.

 28. 28 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#22] от "Манолов":
  Докато човек умре, все ум събира и пак без ум умира.

 29. 29 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#28] от "lacho59":

  В този ред на мисли и аз ще ти отвърна с поговорка :

  Величието на един владетел слиза по-трудно от върха до половината, отколкото от половината до основите.

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 30. 30 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#5] от "АБЪВ":
  Трайчо ТЕ не разбират нюансите в поведението ти.
  По-твърдо ТРЯБВА Трайков! ...
  Кой са тези ...ТЕ... ?
  По-твърдо ТРЯБВА Трайков! ...
  С кого...По-твърдо ТРЯБВА Трайков?
  С “Отворено общество” ?
  Джордж Сорос е американският милиардер, собственик на фондация "Отворено общество" - организация с клонове във (почти) всички страни на Източна Европа.
  Трайчо Трайков е бил три пъти лауреат на Отворено общество за студенти по икономика.
  „Парите винаги ги има, само джобовете се сменят.”
  „Не е важно дали си прав или грешиш. Важно е колко печелиш, когато си прав, и колко губиш, когато грешиш.”
  „Е, както знаете, бях човешко същество, преди да се превърна в бизнесмен”.
  Джордж Сорос
 31. 31 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Алоооо..., Дневник! Нали чехте да готвите нек'ви въпроси към лицето Тр. Тр., а? К'во стана? До ка че ви чекаме? Мина повече от месец! Колкото и да му лъскате д'пето на Тр. Тр. той си е престъпник и скоро читателите ви ще стоплят за кой отбор играете.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Има ли все още наивници, които си вярват, че Трайков ще се противопостави на Лукойл?

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  До коментар [#18] от "NPaine": Може би не си наясно с максимата на Златния "Това което е добро за Лукоил(Россия) е добре за БГ".
  Няма сега да издребняваме че някой лъгал, заблуждавал и лапал.
  Да гледаме позитивно, в бъдещето!
  А то е прекрасно! (Компирът, другарче на Златния, така каза)

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много се изненадах, когато преди известно време Трайков като някакъв исполин се изправи срещу Златев в защита интересите на българските потребители. Днес обаче всичко си дойде на мястото. Пъзелът вече излиза точно. Друго не съм и очаквал.

 35. 35 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 629 Гневно

  До коментар [#15] от "berbenkov":

  Барабонков- цените се увеличават въпреки България.

  Ние разбира се можем да си съдерем трътките от опити да свалим цените, но това нвма абсолютно никакво значение...

  Просто защото никой не ни пита. Ние в този филм просто не участваме...

  Набийте си го в главите- нито Бойко, нито Костов, нито Станишев, нито който и да е българин може да направи каквото и да е по въпроса!

  Но пък може да реве по форумите колкото си иска

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK