Спекулации за фалит изстреляха доходността на гръцките облигации

Спекулации за фалит изстреляха доходността на гръцките облигации

© ReutersДоходността по 10-годишните гръцки облигации достигна рекордно равнище в следствие от спекулации, че страната ще обяви фалит, съобщи "Файненшъл Таймс".


Инвеститорите започнаха да разпродават гръцки книжа, което повиши лихвата по 10-годишните ДЦК с 61.5 базисни пункта до нов рекорд от 16.75%. В същото време доходността по германските облигации със същия срок до падежа намаля до 3.12%, тъй като се възприемат като убежище от пазарите.


Дебатът относно това дали Атина ще преструктурира задълженията се засили през настоящата седмица. Идеята срещна силна съпротива от страната на Европейската централна банка, която предупреди, че при подобно стечение на обстоятествата ще спре да приема гръцки облигации като обезпечение за кредитиране на търговските банки в страната. Германският канцлер Ангела Меркел също се обяви против преструктуриране на задълженията.
От другата страна на барикадата застана ръководителят на германският институт Ifo Ханс-Вернер Син, който заяви, че възстановяването на Гърция ще премине най-добре ако южната ни съседка напусне еврозоната.


В средата на седмицата пък председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че трябва да се обмисли "меко" преструктуриране на груцкия дълг. По думите му, така ще се намалят загубите на частните инвеститори.


"Събитията от последната седмица не спомогнаха за изясняване на ситуацията около страната.", коментира Марк Чандлър, анализатор от Brown Brothers Harriman.


Подновените притеснения относно състоянието на Гърция отново разпалиха дълговата криза във валутния съюз. Започна да се понижава инвеститорското доверие към Испания, за която доскоро се говореше, че все повече се разграничава от задъжнялата периферия на съюза.


Доходността по 10-годишните испански облигации нарасна с 9.1 базисни пункта до 5.44%. Все пак страната пласира успешно 10-годишни облигации на стойност 2.5 мрлд. евро в четвъртък. Лихвата по тях се понижи спрямо подобен аукцион проведен през април.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Асен.p.i.m.p
  Асен.p.i.m.p
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гърция-вечното любимо недоносче на ЕС.

  "От другата страна на барикадата застана ръководителят на германският институт Ifo Ханс-Вернер Син, който заяви, че възстановяването на Гърция ще премине най-добре ако южната ни съседка напусне еврозоната."-------------------------------------------Самата истина.

 2. 2 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  М-да, аз не бих си дал парите срещу очакване за 16,75% лихва, ако знам, че има голяма вероятност да не си получа обратно главницата.

  Подобни лихвени проценти по гръцките книжа подозрително напомнят съблазнителните проценти, които даваха навремето пирамиди като "Югоагент", варненските пирамиди и т.н. Много хора изгоряха, подмамени от високите лихви.

  Освен това тази доходност означава още по-голямо увеличение на гръцкия дълг. Не е розова ситуацията. Така става, когато си направиш "висок стандарт" на кредит.

 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Оставането на Гърция в еврозоната, означава едно единствено нещо - на Гърция постоянно да се дават пари, които тя никога няма да върне. Е, не трябва ли да си идиот, за да вярваш, че това може да продължава вечно!?

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За мъртвите или добро или нищо!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на plh
  plh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "От другата страна на барикадата застана ръководителят на германският институт Ifo Ханс-Вернер Син, който заяви, че възстановяването на Гърция ще премине най-добре ако южната ни съседка напусне еврозоната."

  Е след това в Гърция ще започне бърза, супер, а може и хиперинфлация. Както беше при нас по Виденово време. Но това е урок, който се помни. А сега ще го чуят и европейци.

  plh
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "charlyb":

  А даваш ли си сметка, какво ще се случи, ако Гърция изпадне от еврозоната? Лавинен ефект - сриване на доверието в еврото, изпадане на Португалия и Испания от зоната. Изпадайки от зоната, валутата, на тези три страни ще се срине тотално, ще са принудени да преструктурират дълг, което напрактика е фалит....Три фалирали държави в ЕС - край на ЕС.

  В момента ЕС крепи Гърция, за да не рухне целия ЕС. Не че Гърция е кой знае колко ценна. Просто може да се окаже камъчето обърнало колата

  Между другото немските икономисти бяха пресметнали, че на Германия ще и е по евтино да хрантути и опрости дълговете на Гърция отколкото да я остави да фалира и да повлече всичко със себе си.

 7. 7 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма спекулации, тя е фалирала отдавна. 350 милиарда няма начин да се върнат, това е ясно на всички.

  Сега просто пазара си играе с това, до колко едни са готови да се набълбукат. Всичко което плямпат е просто перде, накрая ще се пие студена вода, и който се наиграл, наиграл.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 8. 8 Профил на cska666
  cska666
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Уморих се да ви обяснявам, че никой няма да остави Гърция да фалира. Германия и Франция ще си вземат всичко от там и то с лихвите. Особено Германия....

  Гърция има може би най-много държавни предприятия от целият ЕС. Всичко ще се продаде нефтена индустрия, телекома, банки и пристанища.

  Освен това Гърция има 200 000 армия....ние при 7 мил сме с 34 000 т.е около 5000 на 1 милион население.. Значи и гърците могат да бъдат с 50-60 000 армия а те имат 200 000. Така, че тепърва има от къде да се реже...

  Просто ще има масови уволнения и висока безработица. А гърците отново ще тръгнат да емигрират. Но това ще стане бавно...

 9. 9 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Византийците пак са си направили добре сметката, ядоха, пиха и сега друг ще плати сметката. Рисковано, но и добре печелившо. Ако успеят да си намалят леко стандарта за да редуцират дефицита, цялата операция ще е протекла по ноти.

  икономист - неграмотник с диплома
 10. 10 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател1":

  "М-да, аз не бих си дал парите срещу очакване за 16,75% лихва, ако знам, че има голяма вероятност да не си получа обратно главницата"

  Но пазарите са преценили, че рискът е приемлив при лихва от 16,75%. За това се и сключват сделки на тези нива.

 11. 11 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако Гърция излезе от Еврозоната, това може да провали еврозоната и оттам съюза. Този сценарий изглежда доста желан от мнозина.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:29 на 20/05/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Идеята срещна силна съпротива от страната на Европейската централна банка, която предупреди, че при подобно стечение на обстоятествата ще спре да приема гръцки облигации като обезпечение за кредитиране на търговските банки в страната."

  EЦБ започва да гони по скудоумие Федералния Резерв и по-специално Бен "Хеликоптерния" Бернанке ( наричат го хеликоптерния защото бе казал ,че ако се наложи пари ще се хвърлят на населението в чували от хеликоптери). И какво ще започне да приема като обезпечение след гръцките акции? Акции издадени от холдингите на Васил Божков ли? И какво като спре? Ще спре краткосрочното кредитиране на предприятия и търговията в Гърция. И какво от това? Рано или късно трябва да се престане наливането на пари в черната дупка. А това че някои френски и белгийски банки като БНП и Дексиа са се набутали си е техен проблем. Не разбирам защо ЕЦБ, която европейските избиратели не могат да контролират по никакъв начин , трябва да ги спасява. Дексиа специално са най-големия получател на средства по САЩ програмата за спасяване на банки. Не американска банка, а Дексиа. И сега пак са на опашката защото са си купили гръцки бондове. Изобщо , това което виждаме е пълна пародия на капитализъм. Действа се на принципа "От всекиму според потребностите , на всекиму според възможностите". Това трябва да се спре преди да е станало късно.

 14. 14 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  хахаха имало откъде да се реже, та в Гърция само за няколко празнични бонусчета се вдигнаха на революция, смятайте какво ще стане като изхвърлят 200.000-300.000 на улицата или орежат заплатите и пенсиите с 30-40%, тази страна в момента е във фалит, а след 3-4 години ще потъне напълно и тогава вероятно най-накрая ще си платят за всички грехове.

  twitter.com/voxybg
 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  И до кога мислиш, че Германия ще хрантути Гърция. И ако реши да го прави, не мислиш ли, че ще има и други хрантутници? И не е вярно, че само Германия е тази, която носи на гърба си Гърция, ако и да има най-голям дял в тази работа!
  Ще говорим след не повече от 2-3 месеца. Дотогава ще стане ясно кой крив, кой прав.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "cska666":

  Не мисля, че има бавно лечение на фактически банкрутирала държава. За справка Аржентина.

  Единственото правилно лечение се е оказвало незабавно отпускане на валутния курс. При Гърция това означава излизане от Еврозоната.
  Няма възстановяване без болка и масова загуба на благосъстояние. Отлагането ще ескалира съществуващите дисбаланси и цяла Южна Европа ще го отнесе.

 17. 17 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 910 Любопитно

  Ех, къде е сега asimvivastos/athanatosify да ви навре в кучи гъз за такива “клевети“ срещу Гърция и да ви обясни колко са им високи заплатите и пенсиите в сравнение с България, как добре е гръцкия бизнес и колко са културни гърците. Липсват ми коментарите му!

  heruvim
 18. 18 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#8] от "cska666": Тцъ, няма време!

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK