България изостава с евродиректива за телекомуникациите

България изостава с приемането на новата европейска правна рамка в областта на телекомуникациите, която влиза в сила от 26 май. Според новата директива гражданите на страните от Европейския съюз имат нови права и достъп до нови услуги, когато ползват телефон, мобилни връзки и интернет.


Сред тях е въвеждането на максимална продължителност на първоначалните договори за ползване на услуга до 24 месеца и задължение за предлагане на 12-месечни договори, както и преносимост на номер за един ден. Договорите трябва да съдържат и подробна информация за компенсациите и възстановяването на средства, ако качеството на услугата не отговаря на минималните изисквания.


Тези промени трябва да бъдат приети в българското законодателство в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), който обаче все още се съгласува между ведомствата. От ЕК коментираха, че държавите членки, които не са готови да прилагат тези правила, ще бъдат санкционирани.
В промените в ЗЕС е предвидено и премахването на т.нар. автоматично подновяване на договорите. В момента само "Виваком" е премахнала спорната клауза, а "Мобилтел" и "Глобул" обявиха, че ще изчакат влизането в сила на промените.


Новата правна рамка на ЕС ще създаде по-голяма регулаторна сигурност и ще помогне на далекосъобщителните оператори да се разраснат в рамките на единен общоевропейски телекомуникационен пазар, се казва в съобщението на Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK