Домакинствата в региона все още предпочитат да спестяват, вместо да купуват

Перспективите за подобряване на финансовото им състояние са добри, смятат от "Уникредит"

Джани Папа, директор за Централна и Източна Европа на "Уникредит"

© Дневник

Джани Папа, директор за Централна и Източна Европа на "Уникредит"
1.200 трилиона евро за спестяванията на домакинствата в Централна и Източна Европа

Домакинствата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още предпочитат да спестяват, вместо да потребяват. Условията на вътрешния пазар остават все още нестабилни и непостоянни, а растежът на разполагаемите доходи е неравномерен сред различните страни.


Достигането на пика в необслужваните заеми все още предстои, като прогнозата е за периода между средата на 2011 г. и края на годината в зависимост от обстоятелствата в различните страни.
Тези изводи се посочват в последния анализ за богатството на домакинствата в ЦИЕ на италианската банкова група "Уникредит" (собственик на Уникредит Булбанк у нас), представен по време на XX годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Казахстан в края на седмицата.


Консервативното поведение на домакинствата е довело до внушително според "Уникредит" увеличение на финансовите им активи. Те са нараснали с над 20% през миналата година и достигат близо 1.200 трлн. евро за региона. Финансовите им задължения обаче също растат със 17% на годишна база.


Повишаването на задълженията им показва големи разлики между отделните страни и изглежда по-ограничено, когато се коригира с ефекта от движенията в обменните курсове, пише още в анализа. Така според икономистите на "Уникредит" данните показват тенденция на нормализиране на финансовите условия за домакинствата от ЦИЕ, макар и в контекста нa все още нестабилни и непостоянни условия на вътрешния трудов пазар и неравномерен растеж на разполагаемите доходи сред различните страни.


Възстановяването на капиталовите пазари и лекото повишение на апетита към риск са дали тласък на растежа на финансовите активи на домакинствата. "Относително положителното представяне на капиталовите пазари помогна за повишаването на стойността на финансовите активи на домакинствата и насърчи нови притоци на инвестиции в по-сложни финансови инструменти", смята Джани Папа, директор за ЦИЕ на "Уникредит".


През миналата година всички видове активи са отбелязали растеж с изключение на ценните книжа с фиксиран доход. Най-голямо повишение е отчетено при пенсионните фондове, взаимните фондове и банковите депозити.


Икономистите на "Уникредит" оценяват перспективите за подобряване на финансовото състояние на домакинствата в началото на 2011 г. като добри въпреки трудностите. Препоръката им е да се следят внимателно увеличението на цените на храните и енергията заедно със свързаните с тях рискове от спад на икономическата дейност.


Те може да повлияят негативно на желанието на домакинствата да потребяват и да засегнат особено силно хората с по-ниски доходи. "Политиките за ограничаване на бюджетните разходи са друг рисков фактор, макар че той е характерен най-вече за страните извън региона на ЦИЕ.


Състоянието на пенсионните системи също заслужава внимателен преглед. Евентуалното национализиране на пенсионните фондове само би подронило доверието в нивото на сигурност на техните инвестиции", се посочва още в анализа на "Уникредит".


Очакванията на банката са по-нататъшното нормализиране на пазара на труда и укрепването на растежа на разполагаемите доходи на домакинствата да са основните стимули за акумулиране на нетни финансови активи през следващите няколко години.


Обобщената прогноза за тези на домакинствата от ЦИЕ (като % от БВП) е да намалеят с около 1% до 26% от БВП през тази година на фона на известно възстановяване на частното потребление и кредитния апетит. След това обаче тенденцията ще се промени и, отбелязвайки постепенен, но устойчив ръст, до 2015 г. делът на нетните финансови активи ще нарасне до 32% от БВП.1.200 трилиона евро за спестяванията на домакинствата в Централна и Източна Европа

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Уважаеми Джани Папа.
  "Уникредито" все още предпочита да дава необезпечени кредити за молове, бизнесцентрове и игри на късмета, вместо да инвестира в българската индустрия и инфраструктура. Това в прав и разбираем текст означава, че все още предпочитате да спестявате и лихварствате, вместо да купувате реални ценности. Българите обаче още по рождение не ядат жабета, а само жабешки бутчета също на аванта и то когато нямат друг избор.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 2. 2 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да Ви имам и анализаторите..... покажете ги тези, които спестяват......колко са - 10-12% от населението или дори по-малко???? Хората се чудят как да изтръскат по-добре джобовете си дано нещо от там изпадне.... ама те не са брашнян чувал за съжаление

  un buen dia empieza con un solo rayo
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "avens":

  Като си толкоз спец в инвестиционното банкиране - направи си банка и инвестирай в БГ индустрията.

  Уникредит работата им е да печелят, колкото могат повече. Те са си банка, а не благотворителна организация. Парите си ги влагат в каквото те преценяват. Едва ли баш ти си на позиция да даваш акъл в случая.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Тези които спестяат в момента спестяват не за това, че искат да спестяват а просто не могат да похарчат краденото през последните 20-30 години.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Да спестяват?
  Ххахаха! Тия следили ли са статистиката на БНБ според която спестяванията се топят вече 6ти месец?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  В статията изобщо не става въпрос за БГ.Нас не ни слагат в сметките.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А пък аз спестявам. Така или иначе смятам да емигрирам в следващите 1-2 години - не виждам никаква смислена причина да инвестирам в който и да е от българските така наречени търговци (защото производители не останаха).

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 8. 8 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 581 Весело

  Едно и също се повтаря до втръсване!Истината е,Българина НЯМА пари!!Това е истината за 80% от населението Тези които спестяват са друго тесто(какво ли работят че им остават "пари" за спестяване )2-3 хиляди лева са нужни за ЕВРОПЕЙСКИ стандарт.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  И правилно спестяват умните на тия времена.
  Защото току що отминава третата мършава крава, а след нея се точат още 4.

 10. 10 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Е, баце, да беше прав поне ама не всичките спестяващи сме от тоя тип. Не че бих имал нещо против де - на принципа "Спрете корупцията или ми дайте да участвам в нея"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK