МВФ: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони

Приватизация и емисии на държавен дълг, щели да запълнят фискалния резерв

Ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд смята, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг

© Tsvetelina Beloutova, Капитал

Ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд смята, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг
- Сегашният модел е зависим от международните пазари

Износът движи възстановяването на българската икономика, но за да е устойчиво, страната ни се нуждае от реформи и подобряване на законодателството, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).


На пресконференция в края на миналата седмица ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд заяви още, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг. В края на март размерът му е 4.7 млрд. лв. при 6 млрд. лв. в края на 2010 г.
Препоръките на МВФ са за пенсионна и здравна реформа, подобряване на образованието и специални програми за повишаване на квалификацията, така че работниците да отговарят на нуждите на бизнеса. Освен това Катрина Пърфилд призова за по-добър закон за обществените поръчки и промени в Търговския закон, така че да се защити интересът на кредиторите при "фалитите със задна дата".


При тях съдебната процедура се опорочава и една компания се представя за неплатежоспособна още преди да сключи договор за кредит, по който залага активи като обезпечение. Така обезпеченията стават невалидни и кредиторите не могат да ги придобият.


Другата препоръка беше за по-предвидимо изпълнение на договорите като условие за по добър бизнес климат и повишаване на репутацията на България като място за чуждестранни инвестиции. "Ако не се предприемат мерки в тези посоки, наследството на кризата ще се усеща още дълго време", обясни Пърфилд.


МВФ подкрепи идеята за фискален борд, който трябва да се въведе с промени в конституцията и закона устройство на държавния бюджет. Фондът препоръча и да се въведе правило за управление на разходите, което да осигурява спестявания в добрите години.


В тази насока Катрина Пърфилд заяви, че правителството трябва да продължи борбата си с избягването на данъчно облагане и да не предприема извънредни повишения на разходите. Така България щяла да ограничи бюджетния дефицит до 2.5% от БВП, както е планирано за тази година, и да излезе от процедурата по свръхдефицит, която ЕС откри срещу България.


На въпрос на "Дневник" дали в пакта за финансова стабилност, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, трябва да залегне правило за ефективност на разходите и тяхното приоритетизиране, Пърфилд обясни, че правилата трябва да са прости и ясни, а повишаването на ефективността и приоритетизирането да се гарантира от реформите, които правителството планира.


Според общата оценка на МВФ с повишаването на ефективността на държавните разходи трябва да се осигурят средства, които да бъдат пренасочени към образованието и за публични инвестиции.


По повод намалението на фискалния резерв Пърфилд коментира, че той може да се допълни с постъпления от приватизация, и препоръча правителството да започне да продава държавни активи.


"Запазването на фискалния резерв и възстановяването му с течение на времето ще повишат доверието и ще противодействат на бъдещи сътресения. Ускорена приватизация би допринесла за увеличаване на резерва, което трябва да бъде допълнено с увеличено емитиране на държавен дълг", препоръчва тя.


Според текущата оценка на организацията износът ще се възстанови над равнищата си преди кризата и се очаква да тласне реалния икономически растеж на България до 3% през 2011 г. Това компенсира отслабването на вътрешното търсене, което остава потиснато от нарастващата инфлация. Катрина Пърфилд посочи, че високите цени на горивата и хранителните продукти ще повишат инфлацията до 4.25% през тази година, а догодина тя ще се забави до 3%.


"Инфлацията е сериозен проблем, но в последния месец видяхме, че темпът й се забавя, и не очакваме цените да нараснат значително над сегашните равнища", заяви тя в интервю за "Капитал".
Пърфилд изтъкна и положителната оценка на фонда за банковата система.


По думите й банковата система продължава да се представя добре в условията на икономическа криза и банките остават добре капитализирани. Капиталовата адекватност на системата пък е 17.7%, което е двойно по-високо равнище от минимума, изискван в Европейския съюз.


"Както се очакваше, необслужваните кредити продължават да нарастват, макар и с по-бавни темпове, и очакваме тази тенденция да се обърне през втората половина на годината. Очакваме кредитирането да започне да се възстановява през тази година. Кредитният ръст ще бъде улеснен с по-добро уреждане на въпросите по обезпечаване на кредитите и по-специално като се реши проблем обявяване на фалити със задна дата", обясни тя.


Очаквайте интервю с Катрина Пърфилд в следващия брой на в.Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK