МВФ: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони

Приватизация и емисии на държавен дълг, щели да запълнят фискалния резерв

Ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд смята, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг

© Tsvetelina Beloutova, Капитал

Ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд смята, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг
- Сегашният модел е зависим от международните пазари

Износът движи възстановяването на българската икономика, но за да е устойчиво, страната ни се нуждае от реформи и подобряване на законодателството, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).


На пресконференция в края на миналата седмица ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд заяви още, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг. В края на март размерът му е 4.7 млрд. лв. при 6 млрд. лв. в края на 2010 г.
Препоръките на МВФ са за пенсионна и здравна реформа, подобряване на образованието и специални програми за повишаване на квалификацията, така че работниците да отговарят на нуждите на бизнеса. Освен това Катрина Пърфилд призова за по-добър закон за обществените поръчки и промени в Търговския закон, така че да се защити интересът на кредиторите при "фалитите със задна дата".


При тях съдебната процедура се опорочава и една компания се представя за неплатежоспособна още преди да сключи договор за кредит, по който залага активи като обезпечение. Така обезпеченията стават невалидни и кредиторите не могат да ги придобият.


Другата препоръка беше за по-предвидимо изпълнение на договорите като условие за по добър бизнес климат и повишаване на репутацията на България като място за чуждестранни инвестиции. "Ако не се предприемат мерки в тези посоки, наследството на кризата ще се усеща още дълго време", обясни Пърфилд.


МВФ подкрепи идеята за фискален борд, който трябва да се въведе с промени в конституцията и закона устройство на държавния бюджет. Фондът препоръча и да се въведе правило за управление на разходите, което да осигурява спестявания в добрите години.


В тази насока Катрина Пърфилд заяви, че правителството трябва да продължи борбата си с избягването на данъчно облагане и да не предприема извънредни повишения на разходите. Така България щяла да ограничи бюджетния дефицит до 2.5% от БВП, както е планирано за тази година, и да излезе от процедурата по свръхдефицит, която ЕС откри срещу България.


На въпрос на "Дневник" дали в пакта за финансова стабилност, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, трябва да залегне правило за ефективност на разходите и тяхното приоритетизиране, Пърфилд обясни, че правилата трябва да са прости и ясни, а повишаването на ефективността и приоритетизирането да се гарантира от реформите, които правителството планира.


Според общата оценка на МВФ с повишаването на ефективността на държавните разходи трябва да се осигурят средства, които да бъдат пренасочени към образованието и за публични инвестиции.


По повод намалението на фискалния резерв Пърфилд коментира, че той може да се допълни с постъпления от приватизация, и препоръча правителството да започне да продава държавни активи.


"Запазването на фискалния резерв и възстановяването му с течение на времето ще повишат доверието и ще противодействат на бъдещи сътресения. Ускорена приватизация би допринесла за увеличаване на резерва, което трябва да бъде допълнено с увеличено емитиране на държавен дълг", препоръчва тя.


Според текущата оценка на организацията износът ще се възстанови над равнищата си преди кризата и се очаква да тласне реалния икономически растеж на България до 3% през 2011 г. Това компенсира отслабването на вътрешното търсене, което остава потиснато от нарастващата инфлация. Катрина Пърфилд посочи, че високите цени на горивата и хранителните продукти ще повишат инфлацията до 4.25% през тази година, а догодина тя ще се забави до 3%.


"Инфлацията е сериозен проблем, но в последния месец видяхме, че темпът й се забавя, и не очакваме цените да нараснат значително над сегашните равнища", заяви тя в интервю за "Капитал".
Пърфилд изтъкна и положителната оценка на фонда за банковата система.


По думите й банковата система продължава да се представя добре в условията на икономическа криза и банките остават добре капитализирани. Капиталовата адекватност на системата пък е 17.7%, което е двойно по-високо равнище от минимума, изискван в Европейския съюз.


"Както се очакваше, необслужваните кредити продължават да нарастват, макар и с по-бавни темпове, и очакваме тази тенденция да се обърне през втората половина на годината. Очакваме кредитирането да започне да се възстановява през тази година. Кредитният ръст ще бъде улеснен с по-добро уреждане на въпросите по обезпечаване на кредитите и по-специално като се реши проблем обявяване на фалити със задна дата", обясни тя.


Очаквайте интервю с Катрина Пърфилд в следващия брой на в.Капитал

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 616 Неутрално

  МВФ: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони. Или най-малкото някоя по-засукана камериерка.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 2. 2 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 506 Неутрално

  България никогиш нема да излезне от кризата ,ще ни изпомпват докато могат МВФ,световна банка и тем подобни ЕС ,МЕС и каквото още се сетите

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 3. 3 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ъъъм, ние в момента май нямаме и предпазно споразумение с МВФ... Те по какъв повод се изказват? Не е като да сме в дългова криза или нещо такова...

  ALL IS WELL
 4. 4 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  МВФ: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони
  Тези са като папагали, едно и също само навсякъде. Едно си баба знае - едно си баба бае."

 5. 5 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За някои изхода от кризата е този:
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15097384,00.html
  Или са решили да извадят няколко от бурканите!?
  Май са сбъркали адреса!

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Факт е, че през последните 20 години България доста слуша МВФ в областта на икономиката. А защо резултатите не са поне като в Полша или Прибалтийските републики? Само защото почнахме с истинските реформи по-късно ли? Не, разбира се! Проблемът е в правилата. Има ли правила в България? Спазват ли се законите? Спазва ли ги дори държавата? Има ли правосъдие и що е то български съд?
  А за това какви ни управляват ще кажа само, че всеки народ си заслужава управниците!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Весело

  Един добър фалшификатор на евро, работещ под пряката протекция на Президента - се уточнява в послеписа...

 8. 8 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#2] от "DDHRISTO":
  Изпомпомпани са ти понятията свързани с икономика/политика.
  Първа стъпка е образовене на населенетието, та когато си избира Народни Представители си избере хора имащи хабер и евентуално променят законите. Всичко започва от там.
  Докато повечето Народи предствители са икономически неграмотни(натурално следствие от "Комунизма", няма да има пезултати-краткосрочни или дългосрочни.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#3] от "muad":

  По принцип се изказват за всички страни членки. Препоръка за страната и съвет за останалите какво да очакват в нея. На тия с предпазно споразумение им слагат чатал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Гневно

  От 2001 г. насам в България на практика истински реформи няма. А истинските реформи са болезнени! Има козметични промени, които не оправят нещата. Така е и при Б.Б. за съжаление....

 11. 11 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Без да съм никакъв икономист, ми се струва, че госпожицата говори общи приказки.
  "Трябват реформи" - без майтап.
  "По-добри закони" - доволен съм и на сегашните, но ако може и някой да ги спазва, ще е върхът.
  "Сегашният модел е зависим от международните пазари" - ето тук уби рибата. Ако може да ми покаже стабилен икономически модел, който е НЕзависим от международните пазари, да не си губи времето в МВФ, ами направо при Обама или ООН и да оправя планетата.

 12. 12 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#8] от "bag":

  Може доста да се спори кои са "невежите" и кой чий мозък е промил. Ето тук http://www.antipropaganda.comxa.com/StiglitzSB.html можеш да намериш мнението на Джоузеф Стиглиц за практиките на Световната банка и МВФ. Надявам се да знаеш кой е Стиглиц, но ако не знаеш носител на нобелова награда за икономика е и е бивш главен икономист на СБ. Не можеш да кажеш, че не разбира или е промит от "комунизма".
  Та народните представители са неграмотни, но не поради комунизма, а поради икономическата демагогия на Запада, която той успешно прокарва чрез платени "експерти", които могат да бъдат изброени поименно http://www.antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html и не крият произхода на финансирането си http://www.antipropaganda.comxa.com/SmallWorld.html .
  Та западния "икономикс" не е наука, единствената страна която се развива стремително в момента, Китай, не следва правилата на СБ и МВФ. Само че нашите промити мозъчета дори не могат да разберат какво става в Китай, комунизъм ли е, социализъм ли е, капитализъм или нещо друго. Ама сме много сигурни в безмислената приватизация, свободния пазар и фискалната дисциплина. Та нека попитам пак ... кои са невежите?
  Ако пък трябва да сравняваме със социализма ... то неговите първи 20 години са забележителен успех в сравнение със последните 20 години. Разликата е като между градеж и разруха. Безмислието на направеното след 89та е толкова очевидно, че на човек наистина му трябват солидни авторитети, като СБ, МВФ, ЕС и прочее, за да не признае глупостта на прехода. Та от прехода спечелиха някои хора, но ние като нация не сме от тях.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 13. 13 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Абе, и стига с тия реформи! Реформа вече е синоним на глупост, простотия и разваляне на нещата. Тия дето реват вечно за реформи са точно платените "експерти" за които писах по-горе. До това дередже сме стигнали именно благодарение на наложени отвън безсмислени реформи. 20 години реформи - 20 години упадък. Стига толкова! Тия реформи ше ни докарат до просешка тояга!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 14. 14 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  брей брей тоя МВФ обича все да учи бедните държави да се въздържат от разходи в социалната и здравната сфера да приватизират (по скоро дават на безцените) каквито имат запаси на природни богатства в земните недра, а един път не каза нещо за огромните бюджетни дефицити на развитите страни (примерно САЩ ) 1,46 трилиона близо 75 % и 15 трилиона дълг. Докато продължава източването на капитали и ресурси и работна сила от по бедните за големите винаги ще има да лапат и да ни дават акъл.Много благодарим. Ако мога да си позволя един цитат "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате" - В. Левски

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  "Ускорена приватизация би допринесла за увеличаване на резерва, което трябва да бъде допълнено с увеличено емитиране на държавен дълг..."
  Айде бе. Нима? Увеличено емитиране на дълг? Ахааа.. Взимаме от пазарите на 6%, после влагаме тия пари в "първокласни" хамерикански или германски книжа на 1.5% и пееем. И плащаме де. Разликата
  Тия да не са се притеснили, че плащаме малко лихви? А?
  Тия да не би да са притеснени, че в страната има малко подкожна тлъстинка за тежки и гладни години?
  Ето затова в Латинска Америка тия емисари ги карат с бронирани автомобили и не смеят да ги покажат по улицата, а правителствата даже не споменават за присъствието им.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Ама реформи и закони, пък и истински съд си трябват, а? И без МВФ да ни го казва, пак си го знаем. Едно е да го знаеш, друго е да го можеш, пък и да го искаш, и да го направиш. Май много им се събира на главите.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#16] от "Okoto":

  Онази част, за реформите и законите, не я коментирам. И без МВФ и г-жа Катрина Пърфилд да ме светка си го знам. Само ги моля, да не дават тон на управляващият маймунарник да тегли заеми. За да пълни фискалния резерв. Щото резервът може да се пълни и с работеща икономика и разумно управление на публичните финанси. Таман трима министри на финансите доказаха че може. Изплатиха дълга и увеличиха резерва.
  Нали?

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  На първо време ни трябва един закон за лустрация ,а после и едно
  изтрезняване и проглеждане на матряла по избори ,пък тогава ако е рекъл господ може и нещо смислено да се направи по тези територии.

 19. 19 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Катрина Пърфилд заяви още, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг."

  Как увеличаване на емисиите държавен дълг ще помогне не разбрах? Някои да има идеи?

 20. 20 Профил на misheto_66
  misheto_66
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Абе ние тъпи ли сме или ДА?

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ами точно Бла, Бла, Бла! В едно изречение съседстват взаимно изключващи се тези. Или по нашенски: Дрън, дрън, ярина!

  Да влезе камериерката!


  (П.П. за законите - спор няма! Нека обаче почнем с изпълнението на съществуващите, става ли?

  За реформите - че то непрекъснато нещо се променя..., ама реформА няма. А и изказването на тази фльорца не казва в каква посока да са реформите - просто едни кухи фрази)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Да не ни готвят герберите ново споразумение с мвф, след като оглозгаха фискалния резерв? Дянков, докладвай!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "kihano":

  Докараха ни вече,от тук нататък не знам накъде.

 24. 24 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 654 Неутрално

  МВФ и СБ са инструменти на САЩ и ЕС(основно бившите колониални сили) за заробване, разоряване и тотално ограбване на държавите. Катрина Пърфилд да си вземе съветите за приватизация и взимане на дългове, и да се маха от България. Тия боклуци не ни мислят доброто!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "neznaiko_2011":

  Гледай Хаити, Индонезия, Доминиканска република, Заир и т.н. В по-далечен план ЕС ще се разпадне. Може да се запази само с въвеждане на диктаторски методи и то пак не за дълго, като под дълго се разбира около 10 години повече. Но нищо не ни пречи и в рамките на ЕС да заприличаме на Хаити. Натам са тръгнали всички включая Гърция, Португалия и Испания. Само че техния път е по-дълъг от нашия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За да излезне МВФ от кризата, е необходимо да спрат да назначават за шефове сексуални маниаци, или малоумни зле изглеждащи тьотки.

  Също така да спрат да наемат хотелски апартаменти за $3 000 на денонощие, като им се свиди да си наемат една компаньонка за $ 500 лични средства, които пък са от заплати в размер на 500 000 и нагоре.

 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да реформи трябват - повече свобода, повече защита на правата, повече сигурност, ред и пазарни правила. Но за това трябва и волята на избирателя, а той не ще пазар, не ще демокрация.
  Ганю си иска царя! Бащицата! Партията!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  За да има реформи, в страна доминирана от ДС кръгове и изнудвана от москва, трябва да има лустрация. Без нея, тези хора никога няма да 'отпуснат' влиянието си; никога няма да се откажат от огромните си привилегии и използването на управлението като цяло, за собствена изгода дискриминирайки и унищожавайки равните шансове за поколения българи.

  http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

 29. 29 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 450 Неутрално

  МВФ: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони......
  За едни парите, а за будалите.... реформи!
  Печатат ли печатат ...със скоростта на светлината и не стигат ...за да покрият с парите на будалите оня стандарта на живот....преди кризата
  Всъщност кой представлява МВФ,
  че ДА КАЗВА КОЙ ДА ЯДЕ И КОЙ ДА СЕ Ебе?
  Кой е ТОЯ които ОПРЕДЕЛЯ СВЕТОВНИТЕ ДЕМОГРАФСКИ ФАКТОРИ,..... МВФ?
  МВФ СЕ СТРАХУВА ОТ ПЛОДЕНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КАЗВА КОЙ Е ЧОВЕК И КОЙ Е ПРИМАТ, КОЙ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА И КОЙ ДА МРЕ, КОЙ ДА ЯДЕ И ДА СЕ Е..БЕ, КОЙ ДА ПРАВИ РЕФОРМИ И КОЙ ДА ЖИВЕЙ.....
  КОЙ УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ МВФ?
  КОЙ СЕ ПРАВИ НА ГОСПОД ДА КАЗВА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОЕ МОЖЕ И НЕ МОЖЕ?
  МВФ, ИЛИ КОЙТО ПЕЧАТА ПАРИТЕ? КОЙ ПЕЧАТА? КОЙ НЕ ДАВА ДА СЕ ПЕЧАТА?
  МВФ Е ЕДНА ИСТОРИЧЕСКА ПЕЧАТНИЦА, ЕДНА ОТЖИВЕЛИЦА, ЕДНО МИНАЛО, КОЕТО, ЩЕ ОПРЕДЕЛИ НАСТОЯЩЕТО!
 30. 30 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":

  На всички е ясно, че страдаме най-вече от икономия на реформи нито лелката от МВФ нито ти ни казваш нещо ново. А останалата глупост, която изтръска е като пропаганден плакат от някой товарен док в САЩ през 60-те години. На никой в България не му трябва вече пропаганда или бездарни припявания на филосовски теми за свободата на индивида в условията на демокрация и пазарна икономика.Още по малко искам да слушам изтъркания лав, за това че само ние сме си виновни за положението си по простата причина, че разумните хора и преди и сега нямаха думата какво ще се случи с тях и страната им, защото агитаторите виете като чакали. Лично аз смятам, че демокрацията е форма на държавно управление и вътрешна организация, до която се стига на определен етап на обществено развитие а не лозунги и етикети, които да лепим и да се бием в гърдите колко сме модерни и прогресивни и как подражаваме на големия презокеански брат и малките европейски сестрички.

 31. 31 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Най мразя някой да ми казва какво да правя.Сякаш ,че не си знаем кусурите ,ами и тая фльорца да ми се прави на важна и да ни ,,отваря" очите ,все едно сме дебили....

 32. 32 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "kihano":
  Поправи се! 20 години продължение на опадъка!
  Точно поради това има нужда от знаещи законодатели!

 33. 33 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":
  Не пазарни правила!
  Пазарна свобода!

 34. 34 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "Irina":
  След като инерцията от старо време е толкова силна, трябва често да ни побутват та барем стане нещо!
  Жалко но факт!

 35. 35 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#32] от "bag":

  Няма какво да поправям. Упадъка започна когато решиха да сменят системата. Вярно, точната година не е 89та, а 85та. Но до 89та нещата все още бяха обратими. Може би дори до 90та - 91ва.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "power_decided":
  "На никой в България не му трябва вече пропаганда или бездарни припявания на филосовски теми за свободата на индивида в условията на демокрация и пазарна икономика."

  Синдром на Даун или обикновена шизофрения?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "bag":

  Как свобода без правила? Ти говориш за пазарна анархия, а това е рая на картелите, олигополите и монополите които са изкривявания на нормалните пазарни принципи.
  Не може без правила, но те трябва да гарантират господващите правила за уредбата на пазара които елиминират именно изкривяванията му.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Гневно

  E те това просто няма как да се случи в Булгаристан: "правилата трябва да са прости и ясни, а повишаването на ефективността и приоритетизирането да се гарантира от реформите, които правителството планира."

  Прекалено много маймуни (по-скоро прасурси) са накачени на "клона" и са заинтересувани да няма ясни правила, както и реформи. Така в зоната на здрача те могат да си лапкат необезпокоявани.
  Колкото до "реформите" които Пожарната Команда провежда вече 2 години - 3 думи: ха, Ха, ХА!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За ролята на МВФ

  Завършването на поредната мисия на представители на Международния валутен фонд (МВФ) е повод за преценка на роля на фонда за състоянието на българската икономика.
  ...
  За подобряване на сегашната стопанска обстановка в Р. България е жизнено необходимо да се премахне основния недостатък във финансовото управление на българската държава, който продължава с одобрение от представители на МВФ.
  ...
  http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_6645.html

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":
  Верно, Графе, тая е много нагла кака.
  Да препорчваш на някой да вземе дълг за да си попълни резерва, е върха на тепегьозлъка.
  Изглежда положението "оттатък" май наистина е натопорчено щом опряха и до такива дребосъци като нас да си пробутват заемите. Трилиони висят по балансите на големите, световни банкови играчи и те се чудят накъде да ги засилят, ама да са сигурни, че няма да ги откраднат и си избият лихвите.
  И тяхната не е лесна, щом и в Щатите дори народонаселението просто изоставя бараките и си взима шапката, а банката пие една студена вода.
  Гърците е ясно, че няма да платят.
  Виж наште хора, в тва щураво време доказаха, че могат да се простират според чергата си и това е най-доброто което се случи на страната. Затова сега и рейтинги вдигат и зорлем бутат в пазвата кредити, но особено тая работа с кредитите е опасна. Полъжем ли се и влезем ли им веднъж в капана - отърване няма. Единствната положителна стратегия на "ония оттатък" е да разхвърлят колкото се може дълг (техен!) на колкото се повече субекти. Не успеят ли да го направят са за мустака. Ние много трябва да внимаваме в тая игра, за да не се окаже, че от лакомия пак ще плащаме чужди борчове следващите 10-20г.
  На кака като горната вежливо да се отказва или просто замълчава на предложенията й.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#31] от "Irina":

  И мен ме дразни тая,крайно време е да се появи намесата на Сидеров.

 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1590 Весело

  "Ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд смята, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг"

  Тука е ключът на БАРДАКАта- ускорение на приватизацията и държавния дълг!

  П.П. Дали има кой да я опне тая "красавица"?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#13] от "kihano":
  Ами що не изброиш "реформите" правени 20 години. Така и ние ще разберем как сме се реформирали.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 443 Гневно

  Поредните мантри отправени към аборигените от Кенефистан !Каква промяна , като самите те поддържат статуквото !Аман от ефимизми !!!

 46. 46 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ма тая мадама от МВФ май и нея ДСК я е чукал...кви общи ала-бализми дошла да разправя. Кой не се изреди да управлява матряла - и царе, и интелектуалци, и артисти, и учьоние, и кво - матрялът същия, само дето с четвърт милион нараснал при половин милион чиста загуба..Тва е, судба - и революция в Бг не помага, става по-лошо, май идеята да станем американски щат не беше най-лошата, кофти е обаче с референдумите, ние ще приемем, те ще ни отрежат...да бях бандит кат Ал Капоне, животът щеше да е рай...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK