Попитахме: Каква е опасността за глобалната икономика от нарастването на американския дълг?

Кирил Гарчев, главен дилър, "Булброкърс"
Рисковете за глобалната икономика произтичат не толкова от нарастването на федералния дълг, колкото от все по-очевидната неспособност на настоящата администрация в Белия дом да контролира процеса, както и да предложи надеждна програма за ограничаване на разходите. Само преди месец беше направен опит да се обяви такава, но и до момента постигането на консенсус изглежда невъзможно.


Преди да се дискутират последиците, трябва да се направят няколко важни уточнения: американската икономика все още е доминираща, американският дълг е деноминиран в единствената световна резервна валута, а доходността му се използва като глобален стандарт за безрискова норма на възвращаемост.


Съвкупността от тези фактори дава възможност на САЩ да заемат ресурс на международните пазари при изключително ниски разходи - факт, който от своя страна се крепи на доверието. Загубата на доверие е най-непосредствената заплаха, тъй като благосъстоянието и валутните резерви на страни като Китай например са вложени в американски дълг (подобно на много други развити и възникващи икономики).
Негативният сценарий би поставил под натиск цените на трежъри инструментите, а това ще оскъпи финансирането чрез по-високите лихви за всички икономически субекти не само в САЩ. Последствията, разбира се, трябва да се търсят в ограничени инвестиции, потребление, заетост, растеж и в крайна сметка благосъстояние в глобален план. Що се отнася до пазарите, загубата на резервен статус за долара би била опустошителна, докато самото функциониране на трежъри пазара в сегашния му вид ще бъде поставено под въпрос.


Иво Толев, управляващ партньор, "Ултима капитал мениджмънт"
За момента слуховете за технически фалит на САЩ са само разменна монета в политическото извиване на ръце между републиканците и демократите. Но предложението таванът на публичния федерален дълг да се повиши от 14.3 трлн. до поне 19.5 трлн. долара поставя глобалната икономика в напрегнато очакване.


Ясно е, че ще се стигне до политическа сделка с вътрешния дълг, но в това надцакване страните - донори на американската мечта, забелязват алюзия и са с наострен слух кой ще плати залозите накрая. Няма съмнение, че ще видим поредна нова серия на програмата за увеличение на ликвидността (Quantitative еasing, или печатането на пари от Фед). Но ако Фед може да продължи да е(и)митира мастилена загриженост, то на Китай и Япония не им остава друго, освен да я купуват. Иначе точно те ще бъдат първите "скъсани" в монетарно-хартиените упражнения на тема американски федерален дълг.


Кредитният профил на САЩ отдавна е горещ картоф, от който никой не иска да се опари, но всички искат да го държат. За радост инспирирането на военни проблеми по света вече не е добрата стара рецепта, която помага на американската икономика. Напротив, страничните ефекти от това "лекарство" водят до силна обратна зависимост, която тепърва ще се усеща от всички икономики.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Попитахте: Каква е опасността за глобалната икономика от нарастването на американския дълг?
  Отговаряме: Опасността е демократизираща и военна.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 2. 2 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "За радост инспирирането на военни проблеми по света вече не е добрата стара рецепта, която помага на американската икономика...."
  ----------------------------------
  Не съм сигурен, че всички са го разбрали , поне корпорациите с позиции във воения сектор и милитари технологиите....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 3. 3 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Щатите започват да крадат от собствения си народ и от кредиторите, като им плащат с все по-обезценяващи се долари (напечатани от ФЕД). Еврейската върхушка , обаче едва ли мисли за богатството на обикновения американец. Ще го окрадат, тъй както нашия народ беше окраден в периода 1990-96 год., когато нашите родители, баби и дядовци се оказаха с обезценени спестявания.

 4. 4 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "Попитахме: Каква е опасността за глобалната икономика от нарастването на американския дълг?"
  Чакайте малко - Осама и Кадафито не питаха ли същото?

 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Във всеки дълг има две страни - на вземащия и на даващия. И обърнете внимание - това е доброволен и взаимно изгоден процес! Когато обаче стане някакъв фал, сетете се кой е губещият.
  Едно време много се чудех - как става така, че когато доларът пада, останалият свят губи. Когато доларът вземе да се вдига, останалият свят пак губи. Сега вече не се чудя.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:14 на 01/06/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Попитахме: Каква е опасността за глобалната икономика от нарастването на американския дълг?"
  =====================

  Този, който задава прекалено много въпроси на тази тема, обикновено или не живее дълго, или не се задържа на поста си .
  Справка : http://www.gala.fr/var/gal/storage/images/les_stars/leurs_bio/strauss_kahn_dominique/images/dominique_strauss_kahn/365659-1-fre-FR/dominique_strauss_kahn_reference.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK