"Еврохолд" иска разрешение за нови увеличения на капитала

Ръководството на финансовия холдинг "Еврохолд България" ще предложи на акционерите промяна в устава на компанията, която ще позволи увеличение на капитала й до 400 млн. лв., става ясно от поканата за общото събрание на 30 юни.


Ако собствениците одобрят предложението, капиталът на компанията ще може да се вдига до този праг само с решение на мениджмънта, без да е необходимо свикване на общо събрание на акционерите. Предвижда се това позволение да действа до пет години след промяната на устава.


Засега от холдинга не са обявили намерение да правят ново увеличение след последното, което приключи преди по-малко от месец и с него акционерният капитал ще достигне 110 млн. лв. От него "Еврохолд" набра над 46 млн. лв. при търсени 62.5 млн. Плановете са парите да се използват за увеличения на капитала на застрахователните дружества на групата, на лизинговото "Евролийз ауто" и за нови придобивания.
Стари дългове с тях няма да се погасяват. "Еврохолд" има застрахователи в няколко балкански държави, обединени в подхолдинга му "Евроинс иншурънс груп" - едноименните дружества в България, Румъния и Македония и дял от сръбския "Такова". Освен това холдингът развива и застрахователна компания в Турция, която купи преди време.


За първото тримесечие "Еврохолд" има близо 3 млн. лв. неконсолидирана печалба при 1.66 млн. лв. загуба за същото време на миналата година. Приходите му са нараснали за това време с около 4 млн. лв. до 4.78 млн. лв. Акциите на холдинга се търгуват на Българската фондова борса и в петък тяхната цена се понижи с 0.68% до 1.16 лв."Бесттехника" ще използва пари от резерви


Машиностроителната компания "Бесттехника ТМ - Радомир" планира да увеличи капитала си със собствени средства от 1 755 764 лв. на 14.05 млн. лв., става ясно от покана за общо събрание на акционерите. На 24 юни те ще гласуват увеличението с пари от резервния фонд на дружеството, при което ще бъдат издадени нови 12.3 млн. акции с номинал 1 лв. Те ще се разпределят между досегашните акционери и компанията няма да набира пари от тях с увеличението.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Иво Орозов
    Иво Орозов
    Рейтинг: 497 Неутрално

    "Освен това холдингът развива и застрахователна компания в Турция, която купи преди време."
    Това е голяма измислица. Поне прочетете изказванията на мениджърите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK