Акциите на "Булгартабак" стигнаха исторически връх

Акциите на "Булгартабак" стигнаха исторически връх

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАСлаб интерес – най-общо по този начин можем да определим борсовата търговия у нас в последните седмици и предпразничните дни не направиха изключение. Много малко са компаниите, чиито акции се търгуваха в по-високи обеми и поскъпваха – сред тях беше "Булгартабак". Сериозен ръст миналата седмица направиха акциите на холдинга - с над 11% за петте дни.


Единичната им цена достигна исторически рекорд от 36 лв. в петък. Преди дни от поканата за общото събрание на акционерите на холдинга стана ясно, че по предложение на икономическия министър Трайчо Трайков дружеството планира да разпредели като дивидент печалбата си за миналата година и неразпределена такава от предишни. Все още не е ясно колко точно ще е дивидентът – за 2010 г. компанията има 5.83 млн. лв. печалба, а натрупаната отпреди това е близо 55 млн. лв.


Повод за обръщането на инвеститорите към "Булгартабак" в последните месеци са новините около предстоящата приватизация на холдинга – поредната, която този път по уверенията на министър Трайков ще бъде успешна.
Покрай холдинга много добро борсово представяне в последните месеци направиха и акциите на дъщерното му дружество "София БТ", които поскъпнаха с над 5% за пет дни, до 49.50 лв. Това е най-високата им цена от февруари. Много по-лошо се представя "Благоевград БТ", което също е част от държавния холдинг и се очаква дружеството да бъде приватизирано с него. Книжата му паднаха с 11% за седмица, като затвориха в петък при 43.53 лв. - до толкова ниска цена акциите на цигарената фабрика не са падали от миналия декември.


Основният пазарен индекс SOFIX в петък затвори с лек спад, с което отбеляза седма поредна сесия на понижение. На седмична база измерителят изгуби 1.28% и падна до 436.73 пункта, най-ниското от 21 март. Над процент за петте сесии изгуби и "Дневник 20", който също следи най-големите и активно търгувани компании. В петък индексът затвори при 63.22 пункта. Леко се повишиха по-широките измерители BG40 и BG TR30.


Фондовите пазари по света, които за разлика от българския не почиват, започнаха да показват лек оптимизъм. Към средата на сесията във вторник европейските борси се движеха с лек ръст. Фючърсите на американските индекси също се повишаваха часове преди старта на търговията зад океана.


Лошите новини в Европа като отмяна на полети заради нов вулканичен облак от Исландия, заплаха от понижение на кредитните рейтинги на Белгия и на британските банки не изглеждат бедствие за инвеститорите на Стария континент, пише Матю Уест в сайта cnbc.com. В анализа си авторът отбелязва, че дългосрочните перспективи пред европейските пазари остават позитивни.
Според Карен Олми, анализатор в UBS, нервността на пазарите остава, но тя и нейни колеги са убедени, че хората ще инвестират, защото акциите са много евтини.


Според нея тревогите около държавните дългове вече ще носят много по-малко притеснения. Положението на Гърция си остава най-проблематично за еврозоната, а оттам и за фондовите пазари на Европа – вчера (24 май - бел. ред.) финансовият министър на страната предупреди, че няма да могат да изпълняват задълженията си, ако не получат транш от 12 млрд. евро по кредитна програма на обща стойност 110 млрд. евро.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Весело

  Акциите на "Булгартабак" стигнаха исторически връх...Величие и падение на "Булгартабак".

 2. 2 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Или - нов исторически връх в/у историческото дъно...

 3. 3 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Миналата седмица закупихме БАКБ. Булгартабак е придвиден за тази година, но на не-прилична цена. Защото, ако цената е прилична ще се затруднят нашите инвестиции във ВЕИ. Освен това английските експерти още не са се произнесли за Белене. Не остров Белене, а АЕЦ-Белене.
  Разчитаме на вас, защото колкото сме по-богати ние, толкова ще сте по-богати вие сладки мишленца.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 4. 4 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Понякога журналистите/ включително и на "Дневник"/се закачат на въдицата на пиарите на определени финансови среди за определени борсови операции и представят желаното за действителност, без да правят необходимия анализ. В случая сред сивата действителност на борсовите сесии на БФБ дали се постига "исторически" връх за нашите стандарти или се прави обикновена "гарнитура" към основното ястие "Булгартабак" с прозаичната цел: продажба, няма никаква разлика. А и с печалбите е, цитирам:"... планира да разпредели...", т.е. колко и кога - не се знае. Освен новината, не забравяйте анализа, защото иначе излиза малко...

 5. 5 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Приватизацията на Булгартабак, както и останалите замислени приватизации са вредни за страната. Не виждам защо бедна страна която се нуждае от доход разпродава активи, чрез които може да си набави доход. Прадполагам за да увисне на заемите на ония, които ще изкупят активите й. А и приватизацията вече доказа своята контрапродуктивност. От нея само губим.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 6. 6 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Да му,мислят тези които искат да ги отказват.

 7. 7 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Жалко, тамън мислех да си закупя 4-5 булгартабака и 5-6 българо-американски банкянски банки

 8. 8 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Акциите на "Булгартабак" стигнаха исторически връх
  Зависи от кога отчитате историята.
  Акциите на "София БТ" през 2004 бяха 80лв на акция.

 9. 9 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "kihano":

  Защото не е работа на държавата да участва пряко в икономиката на страната. От приватизацията на тези активи не само държавата ще вземе пари, но и актива ще бъде управляван по-добре. Това води до по-добра конкурентно способност, по-голяма печалба за инвеститора, може би дори до повече работни места и повече събрани данъци.

 10. 10 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "ventsy":

  Тая песен вече 20 години ни я пеят напук на реалността, която както се оказва е точно обратната и за нас и за развитите страни. Всяка развита страна е станала такава с активното и доминиращо участие на държавата. Останалото е фалшифициране на икономическата история http://www.antipropaganda.comxa.com/BadSam.html
  Пресен пример е Южна Корея, действащ пример е Китай. Стига с тия догми вече! Мислете и четете! Частника е доказано недобросъвестна личност.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 11. 11 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#9] от "ventsy":

  А каква е работата на държавата, извън това да установява монополи и картели в полза на частни лица и корпорации, и да събира всевъзможни данъци, такси и глоби от хора които в цивилизования свят се считат за бедняци?

 12. 12 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "kihano":

  Държавата е доказано безотговорен стопанин. Частникът е единствено смислена собственост. Държавната собственост има смисъл само в частни случаи, т.нар. public service.

  Комунистите трябва да разберете, че при демокрацията сте свободни да приказвате глупости, а ние сме свободни да ви се смеем по всяко време. Също сте свободни да си купите еднопосочен билет за С. Корея или Ю. Корея.

 13. 13 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "heineken":

  Работата на държавата е да блокира вноса на неща които могат да се произвеждат вътре. Да контролира и блокира движението на спекулативни капитали. Да води активна монетарна политика и контрол на банковата система. Да инвестира в развитието на ключови отрасли - енергетика, транспорт, тежко машиностроене, електроника, селско стопанство и разбира се в научна и развойна дейност. Това е общо взето рецептата за догонващо икономическо развитие в капиталистическа среда. Справка - азиатските тигри, преди да се хванат на въдицата на свободния финансов пазар и Китай сега. Исторически почти всички развити страни са станали такива следвайки подобна рецепта. Останалото са неолиберални бълвочи, фалшификации и мозъчни промивки.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 14. 14 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "wqweto":

  вече съм ти отговорил в пост 13. Това което пишеш са пълни глупости. Частниците едно сирене не могат да направят като хората той за икономика ми говори. Не виждаш ли какъв провал са последните 20 години в сравнение със соца. Ама айде, остави соца, западните страни са станали развити с активно участие на държавата.
  Да смяташ, че некоординираните действия на група алчни частници, целящи единствено да се надлъгват един друг и с работниците и служителите си, ше доведат до просперитет е доста наивно, да не кажа глупаво.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 15. 15 Профил на Азсъммодераст Иобичамдамеъбът Вгъзъ
  Азсъммодераст Иобичамдамеъбът Вгъзъ
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Кой го брои вече Булгартабак за сериозна фирма?

  Помните ли как изклатих Горбачов?
 16. 16 Профил на осма дружина
  осма дружина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Никакъв гювеч за мюслитата. Бой по кратуните!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Може и да сте прави, но единствението по лош монопол от държавния -това е ЧАСТНИЯ !!! В мометта го изпитваме на гърба си!

 19. 19 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "kihano":

  Ти май си забравил какъв вкус имаше сиренето по соца ако го имаше въобще. А помниш ли че предпочитахме зелени бутилки бира щото по-лесно се виждаше дали има утайка. Много лесно е да пласираш шит в условия на дефицит, в момента тази "продукция" няма шанс на пазара.

  Частникът в момента прави по-добро сирене на по-ниска цена. Аз държавно сирене не виждам по магазините, просто защото никой не би го купувал ако има избор! Най-вероятно ако съществуваше дори опаковката му щеше да се разпада.

  Ясно е, че комунистите живеете в паралелна вселена, където си консумирате само "прекрасна" соц. продукция, чудно ми е само от къде това самочувствие при положение че сте с посрани задници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK