Енергийният регулатор и бизнесът ще обсъдят новите цени на тока от възобновяеми източници

Енергийният регулатор и бизнесът ще обсъдят новите цени на тока от възобновяеми източници

© Мария Съботинова, Строителство градътДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заедно с бизнеса ще обсъди новите цени на електроенергията произведена от възобновяеми източници, показва справка в дневния ред на регулатора. Според последния доклад на институцията токът от вода, вятър и биомаса може да бъде с по-високи цени от 1 юли. Промяната на цените е извънредна и втора за тази година след тази през април.


Причината е, че преди месец беше изменен ресорният закон, което задължава регулаторът да коригира стойността на зелената електроенергия в едномесечен срок. За тока от ВЕИ се определят преференциални цени и по принцип електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК) са длъжни да го изкупуват напълно.


С 16.41% до 195.03 лв. за мегаватчас ще поскъпне токът от биомаса за централи с мощност до 5 мВт, работещи с отпадъци от земеделски култури. В момента в България няма нито една подобна централа, но има заявени мощности за 1 млрд. лв. С над 4.50% по-висока ще бъде и цената на електроенергията, произведена от нисконапорни и среднонапорни ВЕЦ с мощност между 200 кВт и 10 хил. кВт. С най-рязка промяна сред новите цени е стойността на тока от фотоволтаични централи с мощност до 30 кВт р (киловат пик - мерна единица, използвана само за фотоволтаиците - бел. ред.). Електроенергията, произведена от слънце, ще поевтинее с между 17.53 и 25.39% до 576.50 лв. за мегаватчас.


Променя се категорията и за определяне на цените на самите централи - вместо разделение на слънчевите паркове на такива с мощност под 5 кВт р и над 5 кВт р те вече са до 30 кВт р, между 30 кВт р и 200 кВт р и над 200 кВт р. През април ДКЕВР промени и категоризацията на водните централи.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Любопитно

  "Енергийният регулотор и бизнесът ще обсъдят новите цени на тока от възобновяеми източници"

  А къде останаха ПАЗАРНИТЕ цени?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "...токът от биомаса за централи с мощност до 5 мВт, работещи с отпадъци от земеделски култури.В момента в България няма нито една подобна централа, но има заявени мощности за 1 млрд. лв" Това няма да стане от днес за утре.
  Странно е на истина защо Добружанските земеделски проиводители не са направили нито една.Конфликт на интереси ли е или са не способни да се справят с башибузика-държавната адмистрация.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Гледайте да не са (отново) по-големи от германските, които хем са по-богат, хем имат по-малко слънчев ресурс, хем и слагат по стотици пъти повече от нас на година.

  Истината е минимални субсидии и нулеви бюрократични пречки и процедури.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Feed-in_tariff#Germany

  "Електроенергията, произведена от слънце, ще поевтинее с между 17.53 и 25.39% до 576.50 лв. за мегаватчас."

  Продължава свръхсубсидията за фотоволтаични модули. Това изопачава пазара, защото по-неефективни играчи и технологии получават реализация.

  Фокусът трябва да е върху облекчаването на бюрократичните процедури, а не свръхсубсидирането.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Има невероятна спекула в България с цената на ел. енергията, произведена от фотоволтаиците, ветрогенераторите и отпадъчната биомаса. То бива стимулиране бива, ама одирането на кожата е безмилостно и при това без упойка. Освен това трябва да се забрани използването на земеделска земя с по-ниска от шеста категория за изграждане на фотоволтаични паркове, щото ще дойде време, когато няма да има какво да ядем!

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Като се каже "бизнесЪТ", се подразбира целия бизнес. А от контекста става ясно, че от другата страна на масата ще застанат 100-тината собственици на ВЕИ-финтифлюшки, докато останалите 99% от бизнеса, които им плащат солените цени, никой няма да ги пита. Те не се броят за "бизнес".

  За изхода на срещата отсега може да се гадае. Ще бъде нещо от сорта на "Ние че кажеме цената да скочи 4 пъти, регулаторо че каже да се намАли со 20% и накаря че се срещнеме по средата - увеличението да е само 4 пъти" ". Чиновникът ще рапортува големия успех, че е пресякъл мерака на загорелите за удар инвеститори.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  Ел. енергия ще има, но работодатели няма които да я използват !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 8. 8 Профил на Антон Добрев
  Антон Добрев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Причината е, че преди месец беше изменен ресорният закон, което задължава регулаторът да коригира стойността на зелената електроенергия в едномесечен срок."
  според мен глаголът е "ПОЗВОЛЯВА"

  от закона: "Чл. 32. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 30 юни определя преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници..."

  Комисията далеч не е задължена да промени цените, нищо не й пречи да излезне и да обяви, че цените остават същите. Новият текст на закона просто им ПОЗВОЛЯВА да променят цените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK