Илиян Василев, бивш посланик в Русия: Не виждам как западен инвеститор ще влезе в "Белене"

Илиян Василев, бивш посланик в Русия

© Георги Кожухаров

Илиян Василев, бивш посланик в Русия
- Решенията по "Белене" са предпоставени


- Най-важно е да се удължи животът на пети и шести блок в "Козлодуй"


- Сливането на двете АЕЦ е в интерес на "Росатом"


- Българските фирми не получават поръчки в руската енергетика- Решенията по "Белене" са предпоставени


- Най-важно е да се удължи животът на пети и шести блок в "Козлодуй"


- Сливането на двете АЕЦ е в интерес на "Росатом"


- Българските фирми не получават поръчки в руската енергетика

Според анализа на Института за пазарна икономика АЕЦ "Белене" ще работи на печалба, ако продава ток на поне 10 евроцента на киловатчас, т.е. много над цената от АЕЦ "Козлодуй". Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко говори за същата стойност. Ще стигне ли и консултантът HSBC до същото заключение?
- Анализът зависи от входните данни и заданието. До този момент не знаем каква е окончателната сметка по "Белене", при това не само по ядрената площадка, но и по всички разходи, свързани с балансиращи мощности, ядрено хранилище и допълнителна инфраструктура. Трябва и нов застрахователен пул.
Новият консултант не може да даде мнение за рентабилност или прогнозна цена на ток при толкова отворени въпроси. Той може да се произнесе едва след предоставянето от "Атомстройекспорт" и НЕК на всички отговори, касаещи всички разходи и финансови схеми. При всички положения сметките ще вървят нагоре. Ако прекалено дълго се отлага решението, поредният рестарт ще загуби окончателно смисъл.


Преди десет години вероятно в "Белене" е имало смисъл, но промените в общата икономическа конюнктура и в енергийния пазар, членството ни в ЕС и новите ориентири, които ни се задават – енергийната ефективност и целите за 2020 г., да не говорим за ефекта "Фукушима" – всичко това предполага друга рамка за вземане на решения.


Премиерът Борисов настоя държавата да запази мажоритарен дял, без да дава допълнителни средства за строежа на "Белене". Възможни ли са  такива условия?
- Всичко е възможно. Ако размерът на дяловия капитал се оцени под 2 млрд. евро и се предпостави, че всичко нататък е дълг, въпрос на кредитора е дали ще приеме. Той може да има интерес от това, че кредитът ще бъде обезпечен с бъдещи продажби на електрическа енергия. Може да бъде обезпечен от други активи, права и интереси.


Това е решение на кредитора и кредитополучателя. Когато е с държавна гаранция, както е в случая с руския кредит, въпрос на преценка на руската държава е дали нейният политически и икономически интерес са защитени. Очевидно е, че "Росатом" няма търговски да рискува, а политическият риск ще бъде поет от руската държава.


Вече не говорим за западни инвеститори, така ли?
- На този етап не виждам начин, по който западен инвеститор да влезе. Значителна част от решенията по "Белене" са предпоставени – избрана технология, ИДС контрактът (инженеринг, доставка, строителство - бел. ред.) де факто е приключен (договорът все още не е финализиран официално, но има подписани няколко споразумения, които ангажират България финансово - бел. ред.).


На западния инвеститор му се предлага миноритарен дял, а хоризонтът на продажбите е неясен. Разбира се, не изключвам хипотезата, при която западен инвеститор със значителни интереси в Русия може да участва или поне да загатне влизане в проекта, за да си запази своите интереси в отношенията си с руските партньори по други направления.


Руският пазар е затворен за европейски ядрени технологии. Естествено е водещите европейски компании да не приемат радушно влизането на руски ядрени технологии в европейския пазар.


Стратегическият инвеститор трябва да управлява и нетърговски рискове, свързани с възможно преливане на други конфликти между БЕХ (НЕК) и "Росатом" ("Атомстройекспорт"), между България и Русия в енергийната и други сфери.


Постоянна политическа подкрепа ще е нужна, особено ако проектът не тръгне според очакванията и например има по-ниски приходи през първите години или съществуват конкурентни проекти. Преди година си направих труда да видя колко въобще са големите проекти в Централна и Източна Европа, които са привлекли търговски дълг над 3 млрд. евро.


Колко са?
- Нито един. Това ме кара да съм силен скептик, че търговско финансиране за "Белене" при тези условия може да се намери. Освен това има решения, които са по-евтини, при това със сравнимо или по-високо технологично ниво. Мой познат – водещ експерт, който навремето е представлявал руската страна по този проект, сподели, че сега всяка оферта за ядрен блок над 1.8 млрд. евро за 1000 мегавата е скъпа.


Достатъчно силен аргумент ли е изграждането на атомни централи в Турция за строежа на "Белене"?
- От гледна точка на политическата суета – съседът вдига 180 кг, ние искаме да вдигнем 190, сигурно е някакъв аргумент. Освен това все още има остатъци от постсоциалистичеси технологичен романтизъм - наличието на ядрени блокове доскоро се възприемаше като символ на принадлежност към елитен глобален клуб. Това вече не е така.


Ако направите съпоставка на най-богатите държави и водещите в технологично отношение, ще видите, че този списък все по-малко съвпада с държавите от т.нар. ядрен клуб. Ядрената енергетика престана да бъде ускоряващ фактор на икономическия растеж и конкурентоспособността.


Сравнението с Турция е абсолютно невъзможно. Първо, там освен руската АЕЦ има японска и южнокорейска, т.е. Турция е достатъчно голям пазар, за да създаде вътрешна конкуренция между различните технологии. Второ, турците изключително умело водят преговори с Русия. АЕЦ, която "Росатом" строи в Турция, ще бъде изцяло финансирана и построена от Русия.


Рискът от всяко забавяне или оскъпяване на проекта или цената на тока е изцяло и само за сметка на "Росатом". Наш проблем в преговорите е, че Русия разполага с много формални и неформални посланици в България, а България има много малко посланици в Русия. Приемаме играта в нашето поле и смятаме това за нормално.


За България има ли икономически смисъл АЕЦ "Козлодуй" да влезе в АЕЦ "Белене"?
- За "Росатом" обединението на двата проекта има много голям смисъл. Двете ядрени мощности ще се слеят в една, цената на енергията ще се осредни и ще бъде по-ниска от тази, на която "Белене" самостоятелно може да продава. "Козлодуй" произвежда най-евтината електроенергия. Ако централите са поотделно, те ще бъдат в конкуренция поне до 2030 г.


Именно тези първи години на "Белене" са съществени за доказване на икономическата рентабилност. Но преди да се обединява каквото и да било, трябва да се анализира обосновката на отделните части. Нямаме цели от ЕС да строим ядрени мощности, но имаме други ориентири – за енергийна ефективност, нискокарбонова икономика и дял на крайното потребление от ВЕИ. Освен това остава открит въпросът с какво ще се балансират 4000 мегавата ядрени мощности.


Според премиера има голям шанс и "Белене" да се случи, и нови мощности на площадката в Козлодуй, и да се удължи животът на пети и шести блок. Какво ще правим с толкова много енергия?
- Хубаво е политиците и особено лидерите на една нация да са амбициозни. Стъпваме обаче в една територия, пълна с мини. Страна, която е пострадала от затварянето на четири блока, трябва много внимателно да следи какво говори и какво прави.


Няма по-висок приоритет от удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е врабче в ръката, нещо, което имаме реално. След "Фукушима" битката за удължаването на живота им ще бъде изключително тежка.


Можете да бъдете сигурни, че при външен натиск много скоро ще се появят заинтересовани компании и политици, които ще заговорят за "технологичното" превъзходство на АЕЦ "Белене" над АЕЦ "Козлодуй", което ще ни вкара отново в капана на първите блокове на "Козлодуй".


Балансирането на цялата енергийна система зависи от пети и шести блок. Те ще продължат да дават най-евтината енергия, дори при разходите по модернизацията им. Когато се заявява, че ще строим без приоритетизация, всичко планирано и възможно, накрая може да се окаже, че имаме проблем със защитата на всеки от тези проекти и особено на двата съществуващи блока.


Като нетен текущ ефект това, което можем да загубим от пети и шести блок, е много по-голямо и фатално от онова, което можем да загубим по "Белене".


"Белене" ще създаде заетост, и то в регион, който страда от безработица. Това все пак не е ли нещо положително?
- Със сигурност ще има икономически ефект. Въпросът е дали е пропорционален на вложените средства, дали е направен анализ на алтернативите, на разходите и ползите, на социално-икономическо въздействие, дали има офсет програма. Трябва да се види типа заетости дали тя е устойчива, конвертируема и с трансгранична мобилност, дали създава квалификация.


Едно е да създадеш нискоквалифицирана заетост за времето на строителството, друго тя да се самовъзпроизвежда 60-70 години, колкото би трябвало да се експлоатира централата.
По стандартни модели инвестиции от 3-4 млрд. евро водят при настоящата структура на икономиката ни до растеж между 0.5 и 0.7% за периода на строителство и с рязко затихване на този мултипликатор след края на строителство.


Българските фирми ще реализират добавена стойност по време на строителството и ефектът ще бъде както за работещите, така и за бюджета, за фирмите подизпълнители. Ако приемем, че ще бъдат създадени 12 000 работни места, това означава, че едно място ще ни струва – на нас като данъкоплатци и съакционери в държавна собственост или като потребители - около 1 млн. евро. От този милион 3/4 ще излязат зад граница.


Не зная за АЕЦ "Белене" да е правен цялостен анализ за преливащия или мултипликатор ефекта върху енергийната ни система и икономиката извън мантрата, че ще изнасяме електрическа енергия. Ако инвестираме като дял и дълг 10 млрд. евро в ядрена мощност с руски партньор, е задължително да проверим и съизмерим насрещните ползи.


Дали и доколко нашите заводи ще успеят да "стъпят" върху АЕЦ "Белене" и усилят позициите по цялата верига от проектиране, строителство, доставки и експлоатация, дали получават реципрочен достъп до поръчки и работа от "Росатом". И то не в дейности с ниска добавена стойност, а във високотехнологични сегменти.


Дори "Сименс" не успя да намери пътя за ефективно стратегическо партньорство с "Росатом". Идеята, че ще дадем едни ядрени блокове на руснаците, други на американците, трети на европейците, или ще компенсираме заради "Белене" западните си партньори с други поръчки – примерно самолети за ВВС, е лесна за разгадаване и с малък шанс за успех.


Би трябвало да има програма от насрещни ползи, в т.ч. икономически, финансови и социални ангажименти на "Росатом". Историята през последните 10 години, в част от която съм участник и свидетел, е история на цялостно или частично неизпълнени обещания за реципрочност. Имаше задължение част от купеното руско свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" да бъде компенсирано с износ на българска продукция.


Това не сработи. Докато бях посланик, се тестваше възможността за участие на конкретна българска компания в строителството на Белоярската АЕЦ. Нямам сведение да сме получили положителен отговор. Нито една наша компания не получи значим контракт в руската атомна и конвенционална енергетика.


Енергийната стратегия на България предизвика противоречиви реакции. Едни я определят като "парад на проекти динозаври", а другите като много добър документ. Кое е вярно?
- Няма начин една стратегия да се хареса на всички заинтересовани страни – потребителите, производителите и търговците. Всеки си представя бъдещата енергетика и своята роля в нея по изгоден за себе си начин. Защото една стратегия дава общи насоки, интегрира националните системи с глобални и регионални, а не избира един или друг проект, не определя мястото и ролята на нито една компания или бизнес.


Тя трябва да поясни не само целите, но и пътищата – като ресурси и политики, по които те ще се постигнат. Тъй като значителна част от тези цели са синхронни за целия ЕС, трябва да има и български прочит на енергийното бъдеще на ЕС - как ние искаме да видим европейските политики и по какви пътища ще отстояваме своите интереси. Трябва да има избирателност, без да се предрешават "печелившите".


Трябва ясно да се заяви какво е бъдещето на БЕХ и НЕК, на другите държавни и частни корпоративни структури. Но в дадения контекст няма нищо по-лошо от това перманентно да се отлага приемането на този документ от парламента.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Ако размерът на дяловия капитал се оцени под 2 млрд. евро и се предпостави, че всичко нататък е дълг, въпрос на кредитора е дали ще приеме. Той може да има интерес от това, че кредитът ще бъде обезпечен с бъдещи продажби на електрическа енергия. Може да бъде обезпечен от други активи, права и интереси."
  Нека Б.Б. обясни в Парламента защо ни е АЕЦ, при която приходите от "бъдещи продажби на електрическа енергия, други активи, прав и интереси' няма да ползват бг. национален интерес, а ще представляват национален дълг, изплащан от поколения българи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Според мен този анализ дава много ясна визия за реалните проблеми пред АЕЦ Белене. Май наистина сме руският Троянски кон в ЕС и това дълго ще ни откъсва от каквито и да е било претенции за равнопоставеност с другите държави -членки на ЕС Нямам думи...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най-важното, за което този анализ дава ясна визия, е кой плаща на Василев. Преди няколко седмици същите ги говори и пред Медиапул.

 4. 4 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  И така – ядреният ренесанс е мит – ядрената енергетика е в УПАДЪК!
  През 2010 година общата мощност на ВЕИ централите надмина общата мощност на ядрените централи в света според нов доклад на Worldwatch Institute – „The World Nuclear Industry Status Report 2010-2011″.
  През 2010 година общата инсталирана мощност в света от вятърни турбини, централи на биомаса и енергия от отпадъци, геотермални и соларни централи достигна 381 гигавата, като надмина ядрената енергетика, чиято обща мощност е 375 гигавата.“

  Не почива на факти и мита, че ядрените централи са нужни като базови мощности, за да балансират енергийната система. Ето какво казва бившият министър на околната среда на Германия Сигмар Габриел: “ Ако някой декларира публично, че ядрените централи са необходими като базови мощности, заради непостоянството на енергията от слънце и вятър, той или не разбира как функционират електроразпределителните мрежи и ядрените централи, или съзнателно лъже публиката. Ядрената енергия и енергията от ВЕИ не могат да се комбинират
  Веднага бързам да заявя, че съм против закона за ВЕИ да се превръча в хранилка на олигарси и престъпници излезли на светло. Още миналата година, някои анализи показват, че реалните цени на електричеството от ВЕИ и от АЕЦ се изравниха.
  Нека това решение тежи на съвестта на тези, които го направ(иха)ят реално!
  Познайте от три пъти от кого сметката ще бъде платена ?

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 5. 5 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредният псевдо-специалист разнищва енергетиката и ни казва от какво имаме нужда и от какво не. Не се ли уморихте...

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пчеличката М.":
  Ами не зная пред кого ги е говорил, но отношенията "кредитор- кредитополучател" не са нещо , изсмукано от пръстите. Остава ми само някаква сляпа и необоснована надежда, че някой му е платил отлична сума, за да напише точно това- а дано, ама надали....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#5] от "pollyj":

  Няма да се уморят, докато няма решение по казуса. А то очевидно още се протака. И чесането на езиците ще продължи.
  Но наистина взе да доскучава. Дали някой извън аудиторията на няколкото отразяващи подробно дебата сайта изобщо следи темата?

 8. 8 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 418 Неутрално
 9. 9 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пчеличката М.":

  Никак не доскучава защото едва сега започва разкриването на инфомацията по темата. Доскучава на тези, които се надяваха да мине бързо, под сурдинка проекта в Парламента и да се приключили раздаването на комисионните. Пък след това да му мислят поколенията.
  Не мога да разбера - ако имаш какво да обориш като довод - моля, но с епитети работата не става.
  Съгласен съм с ДядоМарт и Манолов - не може инвестиция за 10 милиарда да се решава от десет души, нито от 200 па макар и "народни избраници".

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:39 на 26/05/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#8] от "kolcho_slepetza":
  "Когато е с държавна гаранция, както е в случая с руския кредит, въпрос на преценка на руската държава е дали нейният политически и икономически интерес са защитени."
  Разбирате ли- дали интереса на кредитора е защитен- той отпуска парите срещу обезпечения ...Кредитополучателя / длъжника/ е бг. държава и не е ясно как и кой ще защити нейния политически и икономически интерес! Моля всички, учили облигационни отношения да ме оборят
  " Очевидно е, че „Росатом” няма търговски да рискува, а политическият риск ще бъде поет от руската държава."
  Т.е. България става длъжник на Русия

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Само на мен ли ми се натрапва мисълта ,че управниците ни са долни продажници ?Липса на всякаква реципрочност в отношенията на България с Русия,със САЩ,, с Турция. Единствената реципрочност е с ЕС като цяло, където имаме определена вноска и ни се отпускат неколкократно по големи средства ,които можем да вземем ,ако НЕ КРАДЕМ. А нашите политици какво правят - загробват ни и поради голямото им желание да крадат ,ни дават курбан на всеки,който им плати.

 13. 13 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е, и аз повтарях преди време, че максималното което мога да си позволя да дам на русия е 1(един) нов реактор в козлодуй, за не повече от 2млрд. , но тогава червените тролове не спряха да приказват глупости. Основните моменти от това интервю са били широко дискутирани тук във форума и то със същите изводи. Явно не е чак толкова трудно при такъв проект, с такъв голям дисбаланс и за неинформираните и незапознати с тематиката, но мислещи граждани да си направят извода. Уви в лова на комисионни червените чугуни и герберасите са ненадминати! Аз неискам да давам 4000 EUR от джоба си за да храня червени олигарси. Но форумните тролове неистово се борят да ми ги измъкнат, понеже от цялото лапане остават трохички и за тях!!!

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 14. 14 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И пак да попитам какво става с далаверата покрай Козлодуй от която и бг енерго-мафиоти лапкат комисионни? Защо тази тема се разглежда отделно от БеляНЕ?

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 15. 15 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мисля си дори, че най-добрия вариант би бил, да се построи единствено нов реактор в Козлодуй от европейски компания и българия да влезе в сделката с 5 и 6 блок от козлодуй, за да можем евентуално да използваме европейското ядрено лоби за гарантирането на експлотацията на съществуващите ни мощности! Но де у тиквата толкова акъл ?!

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 16. 16 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#14] от "merankol":

  Далаверата си върви. Правителството харчи милиони на данъкоплатците за да я прикрива. Подробностите само тук: http://gikotev.blog.bg/ Но побързай, защото Дневник трие коментарите ми.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 17. 17 Профил на d_ninakova
  d_ninakova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ".....а доскоро оглавяваше сектор "Енергетика и ресурси" в "Делойт България". Фирмата беше консултант по проекта за АЕЦ "Белене".
  Странно е как "оглавяващ" сектор "Енергетика и ресурси" в консултант по проекта "Белене" е против проекта? Много противоречия или временна работа след "успешната" му дейност като посланик в Москва?

 18. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Нашите политици ката ден призовават "да се борим за интересите си в Брюксел", като че там нямаме съюзници, а врагове.
  Съвсем друг е подходът на североизток; правят се огромни проекти с недоказана полза, но стане ли въпрос за интереси пред Москва , политиците ни стават по ниски от тревата и по тихи от водата. Не стига това, ами повечето почват да доказват , какво полза сме щели да имаме , ако не дразним Москва.
  Жалък пример :При едностранното деносиране на газовия договор през 2007 г. , Р.Офч твърдеше ,че вдигането на цените от руснаците цели 3 г. по-рано ни носело "стратегическа полза" ...

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Второ, турците изключително умело водят преговори с Русия. АЕЦ, която "Росатом" строи в Турция, ще бъде изцяло финансирана и построена от Русия.
  .........
  няма какво повече да се каже, освен:
  предатели.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "d_ninakova":

  Странно е за теб, професионалните консултанти могат за твоя изненада да намерят, че проектът е неизгоден, нерентабилен и изобщо рисков за Клиента - като е станал консултант не е длъжен да дава само положителен отговор

 21. 21 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Интересна личност е този Илиян Василев. Добър наистина анализ поне според мен, ясен и точен. Посланник в Русия. Не знам какво да мисля

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 22. 22 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "dqdomart":

  "Нека Б.Б. обясни в Парламента защо ни е АЕЦ"...

  Б.Б. нищо не може да обясни, защото е кукла на конци. А кукловодите (руското посолство и валентин златев) нема да искат да обясняват каквото и да било, защото всеко обяснение ще освети още по-ярко национал-предателската роля на тези, които управляват България от 20 години насам (пардон - от 65).

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 23. 23 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Особено "интересно" е събитието Русия строи АЕЦ в Турция и на фона това - да ги изпреварим ли, какво точно? Турция има дефицит и се опитва да си го задоволи. Чрез строеж на собствена АЕЦ или чрез ток от руска АЕЦ в България. А ние за пореден път сме разменна монета между две държави, преки наследници на прогнили империи. Ще има гарантирани комисиони за всички рубладжии, които от консултанти по енергийни проекти ще се превърнат в "спасители", като "осигурят пазари" за ненужната ни мощност АЕЦ Белене. Срещу 1000 заплати ще клекнем да притежаваме ядрен остров и ядрено бунище. АЕЦ Белене ще задмине проекта Кремиковци по демагогия, за чест и слава на интернационалното рубладжийство. Две държави, чиито територии са основно в Азия ще имат европейско островче, вилает, ядрен клозет и т.н. с което ще дразнят Европата. И кой по-добре от бай Ганьо ще осигури тая работа?

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#15] от "merankol":
  Е да! Това е най-добрият ни вариант но да не се унасяме в мечти...
  По актуален е предишният ти пост - и аз съм го казвал няколко пъти тук - отърваване от Белене за сметка на един нов руски реактор в Козлодуй и удължаване на живота на 5 и 6. Отлична програма за до 2020-25 г. примерно.
  Мисля, че Трайков е опитвал този вариант, но за да се случи, трябва по твърд отпор за Белене от страна на Премиера, Правителството.

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#21] от "Стефан А.":
  Ами технократ е човека А това, че е бил посланик в Русия му дава възможност да каже някои неща, ясно изразвни в интервюто - руснаците не си спазват обещанията особено спрямо България. Толкова.

 26. 26 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Моите уважения.
  Изключително отговорен и коректен човек който предлага ясно компетентно и отговорно мнение по този най- важен за страната въпрос.

 27. 27 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1306 Любопитно

  За любопитните и любознателните:

  http://idvassilev.blog.bg/

  Илиян Василев е български дипломат, посланик в Русия от 2000 до 2006 г.

  Роден е на 7 юли 1956 г. Професионалното му развитие минава през различни етапи. През 1981–1990 г. е сътрудник в Международния отдел на Българския земеделски народен съюз, по-късно – резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Основател и Почетен Председател на Българския Икономически Форум и на Икономическия Форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската Асоциация за външна политика ина УС на Конфедерацията на Работодателите и индустриалците в България. От 2007 г. е председател на Делойт България.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 28. 28 Профил на epuk
  epuk
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "kolcho_slepetza":

  сигурно много ме клати параноята, но според мен проблема е, че комисионните вече са раздадени. веднъж, че и втори, а вече и трети път. и братушките стават нетърпеливи, защото току виж им се наложи и четвърти път да плащат без да имат окончателен договор. и едни неустойки, дето се спрягат, че ще ги платща българия ако не започне да строи, сигурно са близо до сумата на така платените комисионни..

  You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time.
 29. 29 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Тъй като познвам И.Василев и следя неговите изяви по медиите , мога да кажа , че той винаги е на "вълна" антиРусия !!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 30. 30 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 684 Весело

  Така е , ако има нещо много неприлично у нас , това е "вълна" антиРусия!!!

 31. 31 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...че то вече АЕЦ Белене е почти построен, реактора е готов, по плошадката се работи всеки ден...Сега се сетихме кое какво е...Или след дъжд качулка, а?

  БЪЛГАРИЯ Е ПРОДАДЕНА ОТДАВНА И ИНТЕРЕСИ И ПОЛИТИКИ - ВСИЧКО АМ БЛОК!...

 32. 32 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#29] от "USSR":

  Защо мислиш, че "про-Русия" ще да е по-правилно. Те войните (топли и студени) свършиха, сега е ред на преразпределянето...

  За да бъде отделено приготвянето на гарнитурите от мръвките, за по-апетитно, защото политическият тюрлюгювеч доведе до стомашно-чревно разстройство, нали?

 33. 33 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този сега ли намери да се изкаже, що не го направи преди 3 - 4 години, подлец долен

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ти, байно, може ида не виждаш начин, но явно Уорлик е видял за да каже че Борисов е ОК. И най-важното - Уестингхаус са видяли.
  Тъй че Росатом и платените и клакьори може да пият по една студена водица

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#29] от "USSR":

  Пък на мен ми се вижда про-България и то по удивително интелегентен и премерен начин.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  До коментар [#28] от "epuk":

  "...сигурно много ме клати параноята, но според мен проблема е, че комисионните вече са раздадени. веднъж, че и втори, а вече и трети път. и братушките стават нетърпеливи, защото току виж им се наложи и четвърти път да плащат без да имат окончателен договор..."

  Руснаците не плащат и копейка собствени пари, това трябва да е съвсем ясно. Всичките комисиони идват от наша страна по линията на изхарчените дявол знае за какво средства. От тях се заделя една част, която идва в джобовете на нашите Остап Бендеровци. От подобни практики в самата Русия става ясно, че отделни поръчки и доставки през подизпълнители (редовна корупционна практика) са били оскъпявани от 3 до 7 пъти, за да има и за водка и за сельодка

 37. 37 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Великолепен анализ, присъщ на истински дипломат - без явно да критикува никого, даде да се разбере, че подобни проекти се решават 2/3 на политическо и 1/3 на експертно ниво, както и че цялостната политика на България по въпроса без значение чие е правителството, е съчетание от абсолютен хаос и историческо-локални комплекси.
  Колкото до обвиненията, че е част от корумпирания политически елит, той е един от малкото български политици и/или дипломати, наети след оттеглянето си от световноизвестна компания (Делойт) на мениджърска позиция, а това говори достатъчно...

 38. 38 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 579 Неутрално

  А тез приказки сладки дали са включени в препоръките на Делойт към НЕК, като се има предвид, че до началото на тази година те бяха фин. консултант по проекта.

  Щото то така от страни, като никой не те притиска, е лесно да говориш (или подлайваш)?

 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#35] от "mrvip":

  Затова интервюто е запокитено в ъгъла на електронен вестник, а не е в някоя от големите медии. Така хората които се интересуват от темата трудно ще го видят и идиотите на които им все тая няма да се дразнят от него.

 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1318 Весело

  До коментар [#23] от "kalin_m":

  Кат отвори лакърдия за "дефицита" се присетих, че винаги съм сторвал дълбок поклон пред митоманството на българския матрял. Набуташ ли му веднъж една мантра, и си я повтаря цял живот до припадък.

  Ето какво се намира в гоглето за 2 минути - http://www.narucpartnerships.org/Documents/6.%20Turkey_Presentation_rev.pdf

  И там оно на стр 35 си пише:
  - Production 194.059.821 МВч
  - Total Import 812.660
  - Total Export 1.549.871
  - Total Consumption 193 322 610

  Това е за 2009. и още пишат:
  Installed Capacity : 45.125 MW
  Peak Load (2010) 33 392 MW

  Та молбата ми е - ако има някой по - грАмотен да ми обясни как става тоя номер с дефицита на тока в Турция, дето чакат на газени ламби на нас че да им направим АЕЦ и да им го изнисаме по 12 центи?

 41. 41 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#38] от "zenola":

  Вари го печи все недоволно ходи. В интервюто не виждам и капчица "сладки приказки", а анализ - точен, прецизен.
  Това, че не е в централен всекидневник е лесно обяснимо. Дневник все пак е лидер в сериозните бизнес издания. А това, че го няма в Телеграф, и часовите вестници - говори лошо за тях - не за Дневник.

 42. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  много добър анализ, на мене изобщо не ми е ясно защо трябва да се грижим за енергийното обезпечение на Турция , защото проекта Белене изобщо не е необходим за енергийния ни баланс поне следващите 20 години

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK