Skype спря отново

Най-популярният софтуер за VoIP комуникация Skype спря да работи изненадващо вчера по обед българско време, а от компанията не дадоха обяснение каква е причината за поредния крах на услугата. От постове в Twitter обаче стана ясно, че проблемите на софтуера засегнали милиони потребителите по цял свят.


Те коментираха, че услугата просто е спряла, че не могат да осъществяват телефонни обаждания или пък, че въобще не могат да влязат с потребителските си имена и пароли. До редакционното приключване на броя от компанията не бяха обявили какви точно са причините за проблемите й, но бързо публикуваха решение за тях (вижте още на dnevnik.bg/tehnologii).


"Разследваме каква е причината за проблема и се надяваме да имаме повече информация малко по-късно", обявиха от компанията през профила си в Twitter. Техническите неизправности на софтуера засегнаха най-много потребителите, използващи Windows, както и по-новите версии на програмата.
Прекъсването на услугата идва броени дени след като стана ясно, че Skype става собственост на Microsoft за 8.5 млрд. долара. Средно 125 млн. души използват платформата за комуникация всеки месец, а регистрираните й потребители са над 663 млн. към края на миналата година.


Софтуерът спря да работи по същия начин в края на миналата година. Тогава услугата остана офлайн в продължение на повече от 24 часа, а като причина за проблемите бяха посочени т.нар. supernodes, които са критична част от директното свързване между потребителите, съобщиха от компанията.


В края на март част от потребителите на Skype коментираха, че не могат да отворят софтуера и да закупят кредити за гласова телефония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK