БЕХ ще продължи да съществува като контрольор от втора инстанция

БЕХ ще продължи да съществува като контрольор от втора инстанция

© Георги КожухаровБългарският енергиен холдинг (БЕХ) ще продължи да съществува, но като второ ниво за контрол на големите енергийни проекти. Това стана ясно от думите на икономическия министър Трайчо Трайков, който представи днес пред журналисти постигнатото от ведомството в областта на енергетиката през последните две години. "БЕХ ще продължи да съществува, но е важно за какво се използва - компанията е второ ниво на контрол в големите проекти. Успя да покаже своя принос в енергетиката по отношение на подобряване на прозрачността на сделките и ефективността им", обясни Трайков.


БЕХ беше създаден в края на 2008 г. по времето на кабинета "Станишев". Идеята на структурата е да се улесни управлението на големите държавни предприятия в енергетиката. В холдинга влизат АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица изток 2", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Мини Марица изток" и "Булгартел".


До дни от министерството на икономиката ще обявяват поправките в закона за енергетиката, които да го направят съвместим с изискванията на третия европейски енергиен пакет, съобщи новият зам. министър Делян Добрев. Според изискванията на Брюксел, пазарът на електроенергия трябва да бъде изцяло либерализиран, като енергийната и газовата инфраструктура се отделят от търговците на ток и газ. В България по план трябва да бъдат отделени ЕСО (Електроенергийният системен оператор) от НЕК (Националната електрическа компания), както и "Булгартрансгаз" да бъде изведен от структурите на БЕХ.
"Отделянето на ЕСО като самостоятелно дружество за мен само по себе си не е цел", каза Трайчо Трайков. По думите му, това ще се случи когато България разполага с икономически обоснован проект, който да доказва реалната ползва от преструктурирането.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и в следващия брой на в. "Дневник"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK