Картофите са по-скъпи със 75% спрямо миналата година, ябълките с 50 на сто

 

© Анелия Николова

 Част от хранителните стоки и зеленчуци са поскъпнали сериозно през май тази година в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. През май 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година цената на олиото скача с 40 на сто, на брашното с 49% и на захарта с 61 процента. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30 на сто.


Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 75% на цената на картофите и около 50 на сто на ябълките и чесъна. Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около една четвърт по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. 


Цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13 на сто. Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година.
Без сътресения при цените на хранителните стоки през май
Индексът на тържищните цени се е стабилизирал през май заради започналото сезонно поевтиняване на плодовете и зеленчуците, сочи информацията от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. В края на петия месец от годината индексът е на ниво 2.001 пункта.


През май цената на захарта се качва с 1.4% на сто до 2.17 лв. Поскъпване в диапазона 2-3 на сто се наблюдава при месните произведения. Цената на брашното пада спрямо април с един процент до 1 лев за килограм.


Продължава да поевтинява олиото, като през май е регистриран нов спад с 1.8 на сто до средно 2.68 лв. за литър. Цените на яйцата са с 6.3 на сто по-ниски до 0.15 лв. за един брой.


През месец май се наблюдават характерните за сезона колебания при цените на плодовете и зеленчуците. Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци - около 17 на сто.


Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13%. При цената на ябълките и лимоните е отчетен средномесечен ръст от 10 на сто, картофите от старата реколта и зрелият чесън поскъпват с 6-7 процента.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ей това е - ББ каза "садете картофи" и цената им скочи почти двойно. Този човек не предполага каква сила има в неговите думи.

 2. 2 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Заради българските тарикати, румънците ни изкупиха картофите на по високи цени, отколкото БГ производителите можеше да им вземат. След това почнахме да внасяме гадни картофи от на майната си на тройни и петорни цени. Да ви е вкусно!

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:57 на 29/05/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Премиерът затова иска да върне българите от чужбина - да се повиши приозводството на местен зеленчук и цената му да падне, че сега производителите са кът. Нищо, че от министерството на мин. Найденов глобяват под път и над път за щяло и нещяло (фиктивни проверки от страна на чиновниците, неточни ортофотокарти и прочее) и все повече хора отказват от земеделие и животновъдство. А как ще изхранва света, както прогнозира - явно това с българите в странство е свързано, както и с магистралите, по които да се изнася прясната и качествена местна продукция (набързо ще свие перките на вносителите от Турция, Гърция и други европейски държави, които заливат местния пазар с типични за нашите ширини продукти)...

 5. 5 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Не съм сигурен колко вярно е това с поскъпването точно на картофите. По зеленчуковите борси май се продават по 1-1,2 лева на едро. Значи ли това, че миналата година са били по 25-30 стотинки? Мисля, че реално са поскъпнали с 40%. Спомням си, че миналата есен едровата им цена беше 60 стотинки. Прави ми впечатление, че поскъпват главно храни, съдържащи белтъчини. Като изключим евтините яйца, разбира се.

  Ей, трябва да бъдете малко по-прецизни в изчисленията!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  Не слушате Бойко като ви каза да си садите картофи...сега ми ривете...

  الرجل الكبير
 7. 7 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А ншкой може ли да каже какво ще се случи след няколко месеца със засетите картофи. Същото каквото се случи с краставичките преди около десетина години. Река Места бе позеленяла от тях. Ще има свръх производство, ниски изкупни цени и в резултат производителите ще ги изхвърлят за да не фалират. Мисля че трябва да има все пак някаква регулация на пазара както е и в Европейския съюз. Там има квоти и не се получават такива сътресения.

 8. 8 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#5] от "master_yoda":

  master_yoda математиката куца ви тя, упражнение налага се май
  0,60ст и 75% отгоре прави 1,05лв
  от 30ст до 1,2лв прави 400%

 9. 9 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Господаря на слънцето и луната ,д-р хонорис кауза на Пернишкият университет,кандидата за Нобелова награда за всички времена,втората Ванга, велик мъдрец и пророк, ,Човека от народа ял филии с мас....каза знаменитите думи които ще останат в историята на човечеството СЕЙТЕ картофи за да не ви са скъпи.Уви драги сънародници Вие които отглеждате децата си ,работите от сутрин до вечер,не се вслушахте в мъдрите съвети на това отгоре се пръснахте по целият свят е....хак ви е.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 10. 10 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сега ми е интересно дали мин. М. Найденов няма да излезне и да каже, че изнесените данни са откровена манипулация и инфлацията е точно тази, която отчита НСИ, а не Държавната комисия по стоковите борси и тържища, нищо, че хората, когато пазаруват сами си изчисляват процента на поскъпването.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#10] от "angel_to":

  Хората, като пазаруват, хвърлят една торба пари на касата, а взимат една шепа продукти. Това е инфлацията. Никакви статистики и стъкмистики не могат да изопачат реалната картина в търговската мрежа.

 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  А така! Ти, народе, посади ли си картофите, както ти каза Бойко? Не! Е, купувай сега скъпи, да ти дойде акъла в главата!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Оризът как върви?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  Картофите са по-скъпи със 75% спрямо миналата година.Те и 2 000 да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство е стотици, хиляди семейства това не ги касае.
  Бойко Борисов: Картофи всеки може да си посади.

  - И? Продължавате да призовавате българите да стискат зъби, след като картофите са поскъпнали с 200%, тока скача…
  - Да.
  - Разбирате ли, че дори според Световната банка 55% от българите, които са останали тук, мизерстват?
  - Хайде да се спрете, за да мога да отговоря.
  - Да, отговаряйте сега.
  - Да не говорим за магистрали? Искате да си карате по селските пътища?
  - Не, не.
  - Добре, карайте си.
  Картофи всеки може да си посади
  - Искам, докато строим магистралите, да мислим за онези хора…
  - Значи, толкова години си карате и ще си карате. И понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря в… Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете.
  - Не, не, чакайте…
  - Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.
  - Не е сериозно министър-председателя да се обръща към сънародниците си с идеята, че… Затова, че са обезлюдени селата сте прав, затова че ТКЗС-тата са били разбити – сте прав.
  - Майка ми беше учителка, но също копаеше, когато имаше нужда да си подпомогне бюджета.
  - Господин премиер, хайде да не говорим в личното ви качество и да не се връщаме назад в…
  - Да, в личното ми качество, защото вие 200%… Те и 2 000 да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство е стотици, хиляди семейства това не ги касае.
  - Не, касае ги. Хлябът също ги касае, повече от магистралите.
  - Така ли?
  - Да, убедена съм. Сега, да.
  - Магистралите довеждат хляб, след това.
  - Но след това...
  http://e-vestnik.bg/11329

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Картофите са скъпи защото са от специална signature edition Bocko The Turnip.

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#14] от "latcho59":
  Доктрината "Картоф" е единствената икономическа програма на Бойко Борисов
  В нормална държава подобно изказване от страна на премиера със сигурност би съборило правителството само за няколко дни. Разбира се, в нормална държава подобно изказване изобщо нямаше да бъде направено, защото там никой не би избрал за министър-председател откровено неграмотен човек. Доктрината „Картоф“ на премиера Борисов не е просто изпусната фраза, а начин на мислене. Това е автентичен израз на икономическата политика на настоящото правителство, което не само не пребори кризата, но и я задълбочи до такава степен, че едва ли има икономически експерт, който да посочи конкретен изход от нея. Истината е, че днес България се управлява от човек, който може да прави две неща – да рита топка и да сади картофи. Той не знае, че от няколко хилядолетия съществува разделение на труда и не е задължително да си засадил картофи, за да можеш да ги ядеш.
  То не е поредната шега на един примитивен човек, а икономическо мислене. Българският министър-председател налага успешно модел на работническо-селско управление, което в крайна сметка наистина може да принуди учители, лекари и всякакъв вид интелигенция да хванат мотиката и да започнат да копят картофи, за да оцелеят физически.
  Единственото нещо, което прави това правителство, е да ни убеждава, че след няколко месеца ще излезем от кризата. Първо, през октомври 2009 г. министър Дянков обяви, че кризата ще си отиде през януари 2010 г. През януари 2010 г. каза, че това ще стане през пролетта, а през пролетта, че ще е през есента. През есента Дянков наистина започна да говори, че кризата е свършила, но дойде зимата на 2011 г., която показа и на най-големите оптимисти, че това няма как да се случи.С доктрината „Картоф“ Бойко Борисов официално обяви, че в българския самолет няма пилот. 17. 17 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#8] от "karni":

  Логическият апарат ти куца на тебе, дедко. Та нали точно това казвам и аз- че соченото поскъпване не е съвсем коректно. Чети, чети!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Oще не е късно да си посадим картофи . Ако ги боднем днес, след 3 месеца са готови. Т.е. в края на август . До тогава ша ядем пасти .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Някой може ли да ни каже, кой е най-хубавия сорт картофи, та да не се прекараме .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#16] от "latcho59":...и около 50 на сто на ябълките и чесъна. Пресните картофи през тази година се търгуват...
  Е, май само по въпроса за ябълките и чесъна, все още не се е произнесъл Борисов. В типичния си убедителен стил. Нищо, Борисов и за тях, ще се произнесе. Проявете още малко търпение и запазете спокойствие, докато не бъде отстранен от поста си и за тях ще се произнесе.

 21. 21 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#18] от "ARRI":

  По-добре яжте пасти. Картофите почти не съдържат белтъчини. Веществата им са по-близко до захарите. Така че все едно пасти или картофи.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 22. 22 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Значи за това иска да ни върне Боко от чужбина, да садим картофи и да берем ябълки. Иначе гледам тиквите добре виреят...

 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#21] от "master_yoda":

  Съгласен съм . А торти може ли ? Предпочитам ги пред пастите та за това .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "ARRI":

  Един от най старият български сорт е Рози...стават и за готвене и за пържене и са вкусни...не като вносните да миришат на пръст...

  الرجل الكبير
 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "bigman1":

  Според мен майсторлъка е в готвенето . Мойто бабче да ти врътне гювеч, ша си оближеш пръстите . Без значение какъв е сорта, като му тури поне два вида месо и обилно зарзават, по 10 черпака помпам .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 660 Весело  ЗА КОМПЕНСАЦИЯ >
  Флашките са безплатни .....

  ЩЕ ЯДЕТЕ >
  асфалт до края на мандата !!!
  .... с мантинелите малко ще се затрудните.

  Затова Борисов получи 40 % подкрепа.


  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 27. 27 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Ми питаш за сорт... ако беше питал за гювеч щях да ти кажа че на баба ти е най вкусен...

  الرجل الكبير
 28. 28 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#25] от "ARRI":

  рецепта без картофи/щом са скъпи прескачаме ги/

  патладжани,тиквички рязани на кръгчета,няколко глави кромид лук -на едро рязан,накъсваш кило домашно смляна кайма между тях,отгоре нарязваш на едро домати по вкус и покриваш всичко с нелютиви чорбаджийки. сипваш чаша топла вода с разбит пилешки или зеленчуков бульон в тепсията, може и три лъжици истинско масло и след час във фурната на 200 градуса ядеш и ревеш.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:08 на 29/05/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Напускам града и отивам в родното си село.Изпълнен съм с ентусиазъм и решителност след призива на ББ и се захващам още следващата пролет със садене на картофи.Въэраждам забравеното от времето на социализма самозадоволяване.Призовавм и другите към подобна патриотична постъпка.Във всеки двор- картофи!А защо не и говедо?

 31. 31 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#29] от "bigman1":

  От кеф,де. Мъжете обичат такива буламачи.

 32. 32 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Къде да ги садя картофите???
  На балкона или на жълтите плочки????


  А иначе поскъпването го усетих по джоба си

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 33. 33 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "molesan2":

  А защо не и говедо?
  =========
  +++++++

  الرجل الكبير
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lunna sonata":

  Точно пък с такъв постен боламач, не вярвам да рева от кеф .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#32] от "kiselo_mliako":

  На балкона. Изхвърляш саксиите с цветя, вместо тях си купуваш няколко по-дълбоки сандъчета, нареждаш ги по цялата тераса, като оставяш място, като индианска пътечка - колкото да минаваш да поливаш, насаждаш картофите, ама първо ги оставяш някъде на тъмно, за да прораснат, и готово - след няколко месеца няма да се оплакваш, че картофите ти скъпи, щото ще си имаш собствено производство.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 946 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ежко":

  Това си е инвестиционен съвет!

  the devil is in the data
 37. 37 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#34] от "ARRI":

  кило кайма ти е постно? Ти трябва да станеш касапин тогава. там и парфюма ще ти е на кръв и прясно разкормена плът

 38. 38 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Всички българи на село -иначе умират прави като скотове. Пък и всички са селяни,какво се правят на благородници. И картофи ще има за всеки от сърце

 39. 39 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Яжте ягоди - 2.50 от покрай пътя из пловдивско. Доматите са перфектни от тамошните оранжерии и краставиците са уникално вкусни.
  За ябълки и картофи още е рано.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 40. 40 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#30] от "molesan2":

  Ще идеш и още как Ако някой твой близък вземе та умре от вносни испански или европейски картофи както от испанските краставици.

 41. 41 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#35] от "VеnRus 2008":

  Нямам и саксии, но си амам котки

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#35] от "VеnRus 2008":Изхвърляш саксиите с цветя...? Не!
  ТЕЗИ СТРАННИ "ЦВЕТЯ"... КАРТОФИТЕ
  Картофите (Solanum tuberosum), първоначално дошли от района на Андите в Южна Америка, са пренесени в Европа от испанските завоеватели още през 1540 г. По това време зеленчукът бил смятан за отровен и служел само за храна за добитъка.Фармацевтът Антоан-Огюстин Парментие открива, че това е заблуда по време на престоя си в затвор в Германия. След завръщането си в родна Франция през 1763 г., той прави всичко възможно, за да убеди съгражданите си да похапват картофи, особено във времената на глад, които тогава мъчели страната.През 1771 г. Медицинската академия в Париж потвърждава факта, че картофите не са вредни и препоръчва на французите да ги включат в менюто си.Междувременно Парментие усъвършенства методите за отглеждане на зеленчука, получавайки най-различни видове картофи, които познаваме и до днес. Дейността на фармацевта е подкрепена от самия крал Луи XVI. Така започва отглеждането на картофи и в предградията на Париж. Владетелят нарочно издава заповед зеленчуковите лехи да се охраняват денем, за да изкуши народа да ги краде през нощта.

 43. 43 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 714 Весело

  Картофите са по-скъпи със 75% спрямо миналата година, ябълките с 50 на сто*
  =============

  Поредната сатия, подходящ за рубриката "Виц на деня"*.
  ДНЕВНИК, крайно време е да направите такава рубрика.
  ___________
  *виж коментарите

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#42] от "latcho59":АМАН ОТ ЦИНИЗЪМ !
  „Като нямате хляб, яжте пасти!”
  Прословутата фраза принадлежи на френската кралица Мария-Антоанета-Австрийката, съпруга на крал Луи XVI. (И Мария Антоанета се прости с главата си...)
  А, „Като нямате хляб и картофи ...яжте магистрали!” принадлежи на...? (И ще се прости с...?)


 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#41] от "kiselo_mliako":

  Добре, значи изхвърляш котките, да не съсипват реколтата и следваш съветите ми в предния пост.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#24] от "bigman1":
  РАЗВАЛЕНИ И ПОКЪЛНАЛИ КАРТОФИ ПРЕДИЗВИКВАТ ТЕЖКИ ОТРАВЯНИЯ.
  Избягвай "bigman1" зелената част на кората, там от въздействието на светлината се формира соланин. Стъблото и листата на картофите, също са отровни. В картофа например гликоалкалоиди има в листата, стъблата, плодовете и в значително по-малко количество в кората и грудките.

 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:07 на 29/05/2011 от неговия автор.

 48. 48 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#47] от "bigman1":

  Таива на село и на прасето не ги даваме.Но по градовете ...знам ли гражданите какво похапват

 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#47] от "bigman1":
  Не, но случайно съм правил куп други грешки....

 50. 50
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:07 на 29/05/2011 от неговия автор.

 51. 51 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#48] от "Lunna sonata":
  Нали знаеш, че в България доматите ги ядем с колците ...

 52. 52 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#49] от "latcho59":

  Простено да ти е...затова сме хора ...да грешим... важното е да си вадим поука от тях...

  الرجل الكبير
 53. 53 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#50] от "bigman1":

  Имам предвид дребните картофи есента се отделят от едрите и качествени и се варят за прасетата. Кой ще се занимава да ги бели за готвене.
  А прораслите се отделят напролет за сеене. Или нарочените за сеене се отделят още през зимата в тъмен и влажен ъгъл за прорасване.

 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#52] от "bigman1":
  Нека да сме живи и здрави, но главно живи, защото много здрави се споминаха. Както казват - Нек` сме живи, нек` сме здрави, нек` ни ...!

 55. 55 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#51] от "latcho59":

  Да бе да. Колците ги пазим за втора употреба))

 56. 56 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "master_yoda":

  Ооооо Мастерче, картофите са най-богатия съдържател на витамин"С". "С-то" предпазва от рак, яш картофи повече.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Що се оплаквате бе? Това са демократични картофи! Нали тях ги искахте! Че са и вносни, германски, френски, холандски! Цивилизация! Не правите ли цивилизационния избор вече?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще са скъпи, нали седесарите "върнахте" земята на тези, които никога не пожелаха да я работят.
  Седерунгели, 50 % от плодородната българска земя е пустееща. Това е резултатът от "демокрацията" и вашите "реформи".

 61. 61 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#60] от "james1":

  Ами така е, седерунгрлите това им беше работата. Да уредят немци френци и холандци да ри продават картофите у нас. Е, стана!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 62. 62 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Весело

  Картофите са по-скъпи със 75% спрямо миналата година, ябълките с 50 на сто

  Четете обещанията на ГЕРБ и ще Ви Стане по- леко от инфлацията. Там пише че ше се изравнят доходите с тези в Европа ама след като си замине ГЕРБ май че.

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#5] от "master_yoda":

  Ако едно нещо е струвало 60 ст, и е станало 120 ст., то с колко процента е поскъпнало т.
  Апропо днес беше изпитът за външно оценяване за 7-ми клас и имаше подобна задача.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK