"Агрия груп холдинг" увеличи консолидираната печалба до 1.11 млн. лв.

"Агрия груп холдинг" увеличи консолидираната печалба до 1.11 млн. лв.


Групата на "Агрия", която се занимава с производство, преработка и търговия със земеделска продукция, е успяла да увеличи нетната си печалба за първото тримесечие на годишна база благодарение на свиване на разходите. Едновременно с това запазва и приходите от продажби за периода.


Консолидираната печалба за тримесечието достига 1.11 млн. лв., което е увеличение от 38% спрямо същия период на миналата година, а продажбите са за 21.23 млн. лв.


В групата на "Агрия" свиването на разходите става за сметка на намаляване на амортизационните отчисления, понижаване на възнагражденията и др. Финансовите разходи на дружеството, от друга страна, се повишават с над 220 хил. лв. до 616 хил. заради повишаващи се разходи за лихви и най-вече заради отрицателни разлики от промяна във валутните курсове.
Покачването на цената на зърното на международните пазари имаше положителен ефект върху финансовите резултати на дружеството и то пренасочи инвестиционната си програма (която преди предвиждаше изграждането на завод за биодизел) към агробизнеса. Делът на този сектор в крайната печалба на групата нараства, което е и причина ръководството да се съсредоточи в него.


"Агрия груп холдинг" е сключил с "Еларг фонд за земеделска земя" предварителен договор за купуване на 8 хил. дка на земеделски земи в Североизточна България. Договорената цена е за 4.6 млн. лв., като дружеството вече е платило авансова част от 384 хил. лв.


Във връзка с тези придобивания на земя "Агрия груп холдинг" и нейното дъщерно дружество "Кристера-Агро" ще използват до 3 млн. евро кредит от Райфайзенбанк за покупка на земеделска земя, като срокът на заема е седем години.


В холдинга акционери с над 5% към края март тази година са: "Емра" ЕООД (46.5%), "Кристина 92" ЕООД (13.75%) и "Комерс" ЕООД (11.65%).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK