Пенсионни фондове, свързани с "Химимпорт", са вложили над 2 млн. лв. в "КД Пеликан"


33% вече държат в дружеството "Съгласие" и "ЦКБ-Сила"

Малко след като "Химимпорт" придоби непряко контрол върху управляващото дружество "КД Инвестмънтс", пенсионни фондове на холдинга вече са инвестирали значителни средства в негови инвестиционни схеми.


Бюлетинът на Централния депозитар показва, че миналата седмица фондове на пенсионните компании "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" вече държат общо близо 33% от инвестиционното дружество "КД Пеликан".
"КД Пеликан" е една от инвестиционните схеми на "КД Инвестмънтс". Вложените от "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" средства са 2.125 млн. лв. Почти всичките са направени миналата седмица, единствено универсалният фонд на "ЦКБ-Сила" е държал преди това 2.3% от активите на инвестиционната схема, а преди дни делът му е нараснал до 6.6%.


В началото на април официално беше съобщено, че "Сила холдинг", който е близък до "Химимпорт", е купил "КД инвестмънтс". Акционери с по около 40% в "Сила холдинг" са фирмите "Блясък" и "Павлекс 97". Управител на първото дружество доскоро беше Марияна Баджарова, член на надзора на "Химимпорт". Малки дялове в "Сила холдинг" имат взаимните фондове на управляващото дружество на ЦКБ – банката е пряка собственост на "Химимпорт".


Преди "Сила холдинг" да купи "КД инвестмънтс", животозастрахователят "КД Живот" беше придобит от "Финанс консултинг" - друга компания, свързана с "Химимпорт". "Сила холдинг" е акционер с 5.2% в "ЦКБ-Сила".


От законова гледна точка "КД Пеликан" няма директна връзка с пенсионните компании, така че няма и проблем те да инвестират парите си в него.


"За момента няма нищо общо", коментира Милен Марков, изпълнителен директор на "Съгласие", на въпрос на "Дневник" дали инвестицията им в "Пеликан" е свързана със сделката за "КД Инвестмънтс". По неговите думи "КД Инвестмънтс" се управлява отделно от "Пеликан" и такава връзка не може да се прави. Марков не даде повече обяснения за инвестициите.


Сава Стойнов, изпълнителен директор на "ЦКБ-Сила", заяви, че инвестициите са направени, защото по тяхна преценка сега е подходящо да се вложи в такива колективни инвестиционни схеми, чиито фокус е основно на външните пазари. Стойнов каза, че между "Химимпорт" и "Сила холдинг" няма никаква връзка.


Изчисленията показват, че само фондовете на "Съгласие" са вложили в "Пеликан" 1.276 млн. лв. Универсалният е инвестирал 0.11% от активите си, професионалният – 0.6%, а доброволният – 1.13%.
При "ЦКБ-Сила" универсалният фонд е инвестирал 0.16% от активите си, а професионалният – 0.94% от тях.


Това са част от средствата, които осигурени в дружествата хора са превели за управление и след години всички натрупани суми по партидите им – от вноски и доходност, ще бъдат за изплащане на втора пенсия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK