Българите къпят децата си двойно по-рядко от французите, но пеят в банята по-често

Българите къпят децата си двойно по-рядко от французите, но пеят в банята по-често

© Георги КожухаровЕвропейците прекарват все повече време в банята, като се занимават с различни дейности - освен обичайните като къпане и освежаване хората обичат да четат и да говорят по телефона. Това показва изследване на маркетинговата компания "Синовейт" по поръчка на компанията за изделия за баня "Идеал Стандарт". "Най-често банята се използва като салон за красота - за оглеждане в огледалото (45%) и подготовка за голямата вечер навън (39%), както и като стая за отмиване на ежедневието (38%)", показват данните от проучването. Същевременно българите изостават от средното ниво на посещение в банята, пише в изследването на "Синовейт".


В изследването са участвали 4000 души на възраст между 15 и 75 години от 11 европейски страни - Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Нидерландия, Русия, България, Ирландия и Обединеното кралство. Болшинството от хората използват банята за обичайни дейности като хигиенизиране (96%), бръснене (78%) и оглеждане на външния вид (75%). По-често обичайни дейности в банята извършват хората във Франция, Германия, Италия, Белгия и Гърция. В България наред с Великобритания и Холандия хората извършват обичайни дейности по-рядко от средното ниво. Обикновено жените, хората с деца и възрастовата група 31-40 години влизат по-често в банята.


Българите къпят децата си двойно по-рядко от французите, но пеят в банята по-често

© Надежда Чипева
Същевременно българите най-често (79%) предпочитат да използват банята за съживяване и освежаване. От друга страна българите най-малко използват банята за подготовка за излизане вечер (12%) и подготовка за среща (16%), докато във Франция показателите са 81% и 68% от хората. Руснаците най-често използват банята за отмора (59%) и освобождаване на стреса (48%).


Освен обичайните дейности хората се застояват в банята и по други причини. Един на всеки осем родители използва банята за игри с децата, показва изследването на "Синовейт". Българите изостават от тази тенденция, те вкарват децата си за къпане около 24 пъти месечно, докато за французите това число е 49 пъти месечно. Един на всеки шест европейци се отдава на романтични изживявания в банята си в продължение на около 30 минути на месец, изчисляват от маркетинговата агенция.


Около една четвърт от запитаните пишат или четат в банята. 38% от участниците в проучването споделят, че обичат да четат книга, вестник или списание. Италианците четат най-много (65%) в сравнение с 17% при холандците. 27% от всички се наслаждават на акустиката в банята с пеене, като в България този процент скача на 37%. Други популярни забавления в банята са и слушането на музика (26%), говоренето по телефона (24%) и писането на кратки съобщения (23 на сто).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK