Енергийният регулатор: Цените на тока могат да бъдат задържани още само една година

Държавната комисия по време на обсъждане, председателят Ангел Семерджиев е първи от дясно на ляво

© Анелия Николова, дневник

Държавната комисия по време на обсъждане, председателят Ангел Семерджиев е първи от дясно на лявоДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да задържи цените на тока на сравнително ниски нива още една година. Това съобщи председателят на институцията Ангел Семерджиев минути след приключване на откритата среща между регулатора и енергийните компании. "Основната ни политика при определянето на цените е била това да става за сметка на финансовите резултати на дружествата в сектора. Знаем, че въпреки това цените изостават от инфлационния индекс, защото от 2009 г. досега сме увеличи тока само с 1.5%, а сега ще го коригираме с още около 1.5 на сто", обясни Семерджиев.


Председателят на ДКЕВР допълни, че тази практика не може да продължи до безкрай и регулаторът може да си позволи да я следва още един регулаторен сезон. "Така постигаме устойчиви цени, което считаме, че е фактор за стабилност. Ще можем да задържим цените поносими за пазарните субекти още една година", допълни Семерджиев. Той не уточни какво ще се случи с цените на тока след това, само допълни, че се надява ДКЕВР да постигне плавно поскъпване на електроенергията. "За съжаление сме принудени да действаме в ситуация на ограничени възможности на пазара и ниски доходи на хората. Не може обаче да не отчитаме и промяната в средата и пазара и трябва да удовлетворим исканията на енергийните дружества в някаква степен", обясни Семерджиев.


В края на миналата седмица енергийният регулатор обяви своите предложения за нови цени на тока от юли. Според документа токът за бита и предприятията ще поскъпне средно с 1.5%.  Енергийният регулатор не е уважил исканията за по-скъп ток от Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". Така атомната централа ще продължи да продава електроенергия на цена от 15.79 лв. за мегаватчас, а НЕК срещу 72.24 лв. за мегаватчас.
С нови по-високи цени на тока от юли ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", където един мегаватчас ще струва 63.10 лв. вместо досегашните 62.25 лв. Намалена с 0.50 лв. е цената за разполагаемост на централата. ДКЕВР  е превидила да поскъпне и токът от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, който вместо 64.95 лв. за мегаватчас вече ще струва 69.54 лв., или повишение с 7 на сто. Увеличава се и цената на ТЕЦ "Варна", който работи като студен резерв, до 83.59 лв. за мегаватчас при 70.69 лв. сега.


Причина за увеличената цена на електроенергията е поскъпването на надбавката за зелена енергия, която вече става 3.45 лв. за мегаватчас вместо 3.03 лв. Токът, произведен от комбинирани производства, ще струва вече 2.99 лв. за мегаватчас при 2.19 лв сега. Сред най-драстичните намаления на ДКЕВР от юли е снижаването на цената за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор до 6.99 лв. на мегаватчас при 8.89 лв. в момента. Спадът е 21.37%. От ЕСО сами са пожелали да бъде намалена цената на услугата, но са поискали корекция от едва 3 на сто. Днес от ЕСО определиха решението на ДКЕВР за несправедливо.


"Би трябвало ЕСО да бъде стабилно предприятие, тъй като извършва всички дейности по разпределяне и снабдяване с електроенергия. Освен това предстои отделянето ни от НЕК и затова трябва да бъдем финансово независими. Основното ни възражение е намаляването на необходимите ни разходи под 60 млн. лева, обясниха от дружеството. Компанията допълни, е намира за несправедливо решението на ДКЕВР и защото е била принудена да изплати дивиденти на държавата през миналата година, което я е оставило без достатъчно средства въпреки печалбата.


Своите възражения срещу новите цени на тока изразиха от повечето енергийни компании. Семерджиев обясни: "Възраженията, които бяха направени, ще бъдат разгледани много внимателно, но не мисля, че те ще се отразят много съществено на крайните цени." Той допълни, че няма основание цената на тока да скочи с повече от 2%, въпреки че преди това обясни нуждата от поскъпването на електроенергията. "Тенденцията, която се появи при ЕРП (електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН - бел. авт.), е трайна и няма начин цените им да станат по-високи. Това, което направихме през миналата година, се оказа изключително полезно, оптимизираха си работата и самите те не биха излезли от заложените вече рамки", обясни шефът на ДКЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK