Изготвя се законодателство за създаването на хранителни банки

В момента институциите работят по създаването на законодателство, което да регламентира дейността на хранителните банки. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, който присъства на форум за въвеждането на инициативата в България. Вече има създадена работна група в агроведомството, която ще предложи промени в закона за храните.


В редица европейски държави и САЩ съществуват хранителни банки, чиято цел е осигуряване на храна за социално слабите. За целта производителите и търговците на храни даряват на тези организации продукти с нарушен търговски вид, които не могат да пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност. Впоследствие тези храни се разпределят измежду нуждаещите се.


От фондация "ФОРА", които инициират въвеждането на хранителни банки в страната, съобщиха, че целта им през първата година от въвеждането на структурите да бъде осигурена поне 250 тона храна, която да се разпределя измежду социално слабите българи през около 50 организации. Идеята е година по-късно количеството да бъде удвоено, а до 2016 г. да достигне 16 хил. тона, които да бъдат разпределени между 320 хил. нуждаещи се.
Днес производители коментираха, че законодателно въвеждане на понятието хранителна банка е важно този тип дарения да се освободят от ДДС. "Искам да мога да дарявам продукция, без това дарение да е изцяло за моя сметка, както е сега", коментира председателят на асоциацията на месопреработвателите и собственик на компанията "Тандем" Кирил Вътев.


Земеделският министър съобщи, че има готовност агенцията по храните също да дарява конфискуваните безвредни храни на хранителните банки.


Според официалните данни около 1,6 млн. българи живеят под линията на бедността или с по-малко от 211 лв. на месец, стана ясно още на форума.


Как работи моделът?


Хранителните банки обикновено се създават и поддържат от бизнес и неправителствени сдружения. В общия случай има регистрирана организация, чиято цел е да набира и съхранява дарената храна. Впоследствие с помощта на други организации тя се разпределя между домове за сираци и възрастни хора, социални трапезарии, бедни семейства. В някои държави разпределящите организации са специално създадени за целта, в други се ползва помощта на Червения кръст, както и на църквата, която поддържа социални кухни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK