От утре започват стрес тестовете в ядрените централи

От утре започват стрес тестовете в ядрените централи

© BTAОператорите на АЕЦ на територията на Европейския съюз започват от днес проверки на безопасността на централите, или така наречените стрес тестове, съобщиха от Групата на европейските ядрени регулатори (ENSRG).


Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров съобщи във вторник, че управляваната от него централа вече е запозната с изискванията на Брюксел и ще започне проверките.


Дружеството разработва методика за провеждане на стрес тестовете от март тази година, веднага след аварията на японската АЕЦ край Фокушима. По предварителни данни стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй" ще струват между 10 млн. и 12 млн. лв.
Според определението на ENSRG стрес тестът представлява проверка на безопасността на централите на територията на ЕС, както и тяхната реакция в случай на риск. След преоценката на капаците на АЕЦ може да се наложат корекции в работата на централите и тяхната готовност за реакция при аварии. В Европа има 143 ядрени централи.


Проверките в тях ще бъдат извършени от самите дружества под надзора на местния орган за регулация - в България това е Агенцията за ядрено регулиране. Те ще имат три етапа - извършване на проверка, изготвяне на национален доклад и последващ контрол от Европейската комисия съвместно с ENSRG.


Последващият контрол, или така наречените партньорски проверки, ще се извършва от група, състояща се от седем членове. Сред тях един ще бъде председател, а друг докладчик.


Времето на подготовка на докладите във всяка страна е строго фиксирано. До 15 септември дружествата оператори трябва да са готови с междинен отчет, а до 31 декември - с окончателен. От своя страна Европейската комисия ще представи напредъка по изследванията на 9 декември.


Крайното й становище относно състоянието на европейските АЕЦ ще бъде готово през юни 2012 г. Критериите за проверката са подготвени от Западноевропейската асоциация на ядрените регулатори и са одобрени от всички надзорни органи в общността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK