Oxfam: Цените на храните ще скочат двойно до 2030 г.

Организацията призова за реформи на стоковия пазар

Oxfam: Цените на храните ще скочат двойно до 2030 г.

© © Paulo Whitaker / ReutersСредните цени на основните храни ще се повишат двойно през следващите 20 години, което ще доведе до безпрецедентен обрат в развитието на човечеството, предупреди неправителствената организация Oxfam в свой анализ, който предстои официално да бъде представен утре, пише британското издание "Гардиън", което цитира части от него.


Според организацията светът навлиза в непрекъсната криза за храни, която ще бъде съпътствана с политическа нестабилност и ще изисква радикални реформи на международната система за търговия с тях. Логично това ще засегне най-силно бедните хора по света, които харчат до 80% от своите доходи за храна.


В доклада на Oxfam се посочва, че основните храни ще поскъпнат с около 180% до 2030 г., като половината от това повишение ще се дължи на климатичните промени.
Десетилетия наред броят на гладните хора по света намаляваше, но през последните години той се увеличава стремително бързо поради факта, че търсенето надвишава производството. Средният добив от селскостопанска продукция се е стопил наполовина от 1990 г. насам и се очаква да намалее с още 1% през следващото десетилетие. Същевременно пък потреблението на храна ще се увеличи със 70% до 2050 г., допълват от Oxfam.


Причината за това е в унищожителната комбинация от промяната на климата, изчерпване на природните ресурси, конфликтите за достъп до земя и вода по света, бумът в производството на биогорива, увеличаващото се население и смяната на хранителните навици.


"Ние ходим като сомнамбули към ерата на една по принцип предотвратима криза", заяви изпълнителният директор на Oxfam Барбара Стокинг. "Един на всеки седем души на планетата гладува всеки ден независимо от факта, че светът може да изхрани всички."


Организацията призова лидерите на Г-20 да приемат нови правила за регулиране на стоковите пазари, пише "Ройтерс". Като се намали спекулата при фючърсите на стоковите пазари, ще се избегне инфлацията на цените на храните. Oxfam призовава правителствата да сложат край на политиките за насърчаване на биогоривата, благодарение на които храната за хората се превръща в гориво за автомобилите.


"Финансовата спекула трябва да бъде регулирана и да се оттегли подкрепата за разработването на биогорива вместо храна", пише в доклада.


Стокинг подкрепя идеята за налагане на ограничения при търговията със стокови фючърси и така да се избегне рязката промяна в цените на храните.


Оxfam подчертава, че трябва да се преодолее небалансираното разпределение на инвестициите. В момента се изливат милиарди долари в подкрепа на индустриалното земеделие в развитите държави, вместо те да се насочат към малките и средните земеделци в развиващите се страни.


Организацията пише в доклада, че сред основните виновници за сегашното състояние са националните правителства, които не успяват да регулират и инвестират в хранителния сектор. Така големите компании, тръстови групи и предприемачи се възползват от ресурсите.


"Сега големите сили – нови и стари, трябва да обединят усилия и вместо да се конкурират, те трябва да поделят ресурсите си и да се преборят с климатичните промени", пише в доклада.
Според Oxfam икономическата криза е засилила процесите, които правят Г-8 остарял модел за взимане на решения.


"Правителствата на по-бедните държави също трябва да имат място на масата, защото те първи усещат ефекта от климатичните промени", пише в доклада.Причините за ценовия шок


- Климатичните промени
- Недостиг на обработваема земя и питейна вода по света
- Бумът на производството на биогорива
- Увеличаващото се население по света
- Промяната в хранителните навици
- Повишаване на потреблението
- Намаляване на производството на храни
- Спекулата с фючърси на стоковите пазари

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  А бе прав беше Лев Николаевич Толстой - назад към природата... Не по първобитен начин и самозадоволяването от татово време, разбира се!

 2. 2 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Весело

  Цените на храните ще скочат двойно, но за сметка на това заплатите ще паднат наполовина...

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Интересно, но не се говори, че консумацията трябва съко да се регулира. Днес хората в развитите страни изяждат два-три пъти повече храна отколкото им трябва. Отделно една трета от годната храна се изхвърля.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  В известен смисъл е логично. Самодето ще има други ценообразуващи фактори.

  Снимката е супер.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Изключителни глупости. Добре би било, някои хора да се научат да смятат. При САМО 3.53% средна годишна инфлация, за 20 год. индекса се удвоява.
  А това е една съвсем нормална инфлация.
  Т.е. без никакви други фактори, би било нормално цените да се удвоят за 20 год.

 6. 6 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "...Като се намали спекулата при фючърсите на стоковите пазари, ще се избегне инфлацията на цените на храните. "

  Пак се изказват хора дет един контракт на фючър не се сключвали в живота си.... Затова повтарям пак:

  При фючърсите това което един печели - го губи друг.... и то на деня... Ако аз днес спечеля 100 евро , тях ги губи моя контрагент с когото съм сключил контракта през борсата... и на него му теглят парите от сметката и ми ги превеждат на моята сметка.

  Ако утре той спечели 200 евро - тогава ми теглят на мен 200 евро и му ги превеждат на него.... Това се нарича сетълмент.

  Ако някой спечели 1 млрд. - някой(и) друг(и) трябва да му ги преведат... и така докато не си затвориш позицията.....

  Помислете сега кои ли са тез (глупаци) които губят при качващите се цени?

  При фючърсите ситуацията е уин-лууз... и сумата е нула....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 7. 7 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Значи при фючърсите в зависимост от броя на контрактите които си отворил (било лонг или шорт) загубата ти може да е неограничена... докато не си затвориш позициите....

  Този момент на извиване на ръце при паническо затвряне на шорт позиции при качващи се курсове и паническо затваряне на лонг позиции при падащи курсове е много интересен... и тогава се губят благосъстоянията на навитаците за бърза и сигурна печалба....

  Наскоро имаше прекрасно паническо затваряне на лонг позиции при среброто скапвайки цената му от 50 на 35 само за една седмица... или при срива на цената на нефта преди 2 седмици....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Това за биогоривата е интересно.

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 744 Весело

  Демек, китайците са разбрали, че досега са яли само гарнитурата...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 10. 10 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да бяха направили една статистика 20-30-те % граждани на развити държави в света какъв дял от световното производство храна потребяват. Сигурно 70-80%? Бях чела някога някъде какви хиляди тонове непокътната храна се изхвърлят всяка година във Великобритания.
  Но това е тема табу. Никой няма да се изправи и да каже на хората "яжте разумно, купувайте само колкото ви е нужно, потребявайте по-малко". Потреблението в сегашния световен ред е култ и дивашки се стимулира.
  Сегашното производство на храна в САЩ вероятно би стигнало да изхрани две Африки, но с хранителните навици на братята отвъд океана им се струва недостатъчно дори за тях самите.

 11. 11 Профил на pilsudski
  pilsudski
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#10] от "Александра":

  Абе..Александра !!! Щом си прочела някъде нещо, как така същото е "тема табу" ??? Не ти ли е идвало на ум, че темата е глупава ?? Ако "западът" консумира много, то е защото произвежда много. Вменяването на вина е чиста проба догматизъм. "Сегашното производство на храна в САЩ вероятно би стигнало да изхрани две Африки" - и какво ??? да я подаряват ли храната ??? Те го правят между другото. Половин Африка живее от подаяния на USAid, FAO и куп други организации. Така че престани да "претърсваш" чужди джобове и си задай въпроса, защо някои хора не могат да произвеждат достатъчно храна за себе си.

 12. 12 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе.. пилсудски... Не си ли се замислял, че твърдението "някои хора не могат да произвеждат достатъчно храна за себе си" е глупаво? Тези "някои" хора са се справяли доста добре с производството на храна "за себе си", преди "западът" (в някои случаи и "изтокът" да се появи по техните земи. И вината я вменява само и единствено този "запад" - те се оплакват, че глобалното затопляне и дрън-дрън им били причини за намалено производство и повишено търсене. Ми да не търсят толкова, бе! Спокойно могат и с по-малко да минат. Но както и ти доказваш - да се намалява потреблението е тема табу.

 13. 13 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Значи колко на прав път е Мършата, като подпомага скока на хранителните стоки с разни кур.енски номера, така го разбирам това писание. Щото цените щяли след 20 години да станат нам какви си. Нашите още отсега са по-високи от европейските, щото ни управляват балкански хайдуци. А те насищане нямат.

 14. 14 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 705 Разстроено

  "Сега големите сили – нови и стари, трябва да обединят усилия и вместо да се конкурират, те трябва да поделят ресурсите си и да се преборят с климатичните промени", пише в доклада.
  Според Oxfam икономическата криза е засилила процесите, които правят Г-8 остарял модел за взимане на решения.

  "Правителствата на по-бедните държави също трябва да имат място на масата, защото те първи усещат ефекта от климатичните промени", пише в доклада.

  Някой да е, чел по-големи безумия?
  Вместо да се конкурират да се обединяват?
  И на тези хора са им дали да пишат доклад?

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Ами то вдигането на цените, ще регулира и този "феномен" Въобще вдигането на цените си е чист пазарен механизъм - дефицит на стока, покачване на цената, намаляване на консумацията - край на дефицита.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Александра":

  А кой те е излъгал, че справедливост на тоя свят е възможна? Това е то природата и инстинкта за оцеляване и надмощие. Хранителна пирамида. В най-чист вид. Човека си част от природата и се подчинява на нейните закони.

 17. 17 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тоя доклад е пълен load of crap - както причините, така и мерките за справяне със световния глад са погрешни.

  Един на всеки 7 души в света гладува не защото няма достатъчно храна - гладува, защото държавата му е с разсипана икономика (поради граждански войни и/или комунизъм) и той няма пари за храна, нито възможност да си отглежда.

  http://kaka-cuuka.com
 18. 18 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой си... някой да ти говори за справедливост? Говоря, че мрънкат и обвиняват кой ли не и кво ли не, а да се замислят малко за собствените си действия и навици - няма такъв момент. Дори не им минава през главиците, че ако не купуват неща, които не им трябват, не се тъпчат до безбожие и не дават луди пари за модни "изискани" храни само от снобарщина, може и ресурсите на собствените им държави и планетата като цяло да не са толкова застрашени от изчерпване.

 19. 19 Профил на green
  green
  Рейтинг: 451 Весело

  - Промяната в хранителните навици- Разбирай: ПРЕЯЖДАНЕ.

 20. 20 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Александра":

  Ако Запада започне да гладува, или поне да намали консумацията, не означава, че Третия свят ще бъде нахранен.
  Тези "някои" хора, които са се справяли доста добре с производството на храна "за себе си, са го правели, когато населението в тези региони е било в пъти по-малобройно. Да не говорим, че интензивното земеделие, в Африка например, води до изсичане на гори, промяна на ландшафта, безводие, ерозия, поява на пустини и, парадоксално, до глад.
  Мнозина забравят, че поясът на плодородието, където са култивирани зърнените храни, е изхранвал Човечеството в миналото. Сега, дори и доста намалели като територия, същите тези земи, заедно с подходящите за отглеждане на зърнени храни земи в Новия свят, са единствените, които продължават да изхранват земляните.

 21. 21 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Никой ли не се сеща, че най-бързо расте консумацията в Китай и Индия, а те общо са 2 500 000 000 души? Знааааачи = 0.35 от цялото население! Значи къде е най-голямо НОВОТО ТЪРСЕНЕ??? А някой сеща ли се как расте търсенето в тия, новите растящи след Китай и Индия - например Бразилия, Турция, Югоизточна Азия, а???? То един западняк не е това, което е било някога. Нека да ви кажат колко се стискат половината западняци, а не да пръскат пари за чер хайвер, както си мислят някой писали тук!!!! Един швед или холандец се стиска, а един новозабогатял китаец харчи като луд за всичко. Е, колко хора богатеят в Китай всяка година и искат Поршета, риба тон, много месо и плазма 60 инча???

  Дудо ви обича!
 22. 22 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ограничаването на консумацията, което някои предлагат, е толкова идиотска идея, че няма накъде повече. Един вид, забранено ще е да си купуваш повече от 1 кило салам седмично, нещо такова, а?

  Ако се намали консумацията в развитите държави, проблемът с глада няма да се оправи. Гладуващите в различните страни не гладуват щото няма храна - гладуват, защото не могат нито да си купят, нито да си произведат храна, заради колабиралите икономики на държавите си и некадърното им (най-вече тоталитарно - Африка) управление.

  http://kaka-cuuka.com
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  Ограничението в храненето в България сме го преживяли. По ТАТОВО и по ЛУКАНОВО време нямаше какво да си купим.

  подпис
 24. 24 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#19] от "green":

  Не само преяждане, а и производство на храни изискващи огромно количество фуражи. Например производство на беломестно месо - прасетата и телетата се хранят до кланична зрялост само с мляко.... Ако сметнеш колко крави са необходими за млякото и изчислиш колко зърно е необходимо за 1 кг беломестно месо ще се ужасиш..... десетки кг зърно за 1 кг месо? Как ти се струва? А в същото време хората нямат хляб да си купят..... И със зърното от това месо могат да се нахранят например 50 човека на ден, а така един "демократ" например се освинва за един път....

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 25. 25 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":

  А заради костово време пък сега няма с какво да си купим.... Санким подари всички печеливши предприятия на червените си врагове и сега те са милиардери като Цоло Вутов, Цоцорков и Златев, а ние и на хляб се радваме ако можем си позволи.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 26. 26 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Картинката е преувеличена. Авторите са зелени талибани.
  - Китай и Индия са дори износители. Не е в тяхното население проблема.
  - Африка е най-плодородната част на света, може да го изхрани целия.
  - Богатите не ядат повече като количество, като качество - да.
  - Промените в климата са измишльотина и не са в основата на проблема.
  - България няма проблем, необработвана земя, колкото щеш.
  - Отделният консуматор сам си е виновен(за тука говоря), ако харчи голям процент от дохода си. Щото не му се губи време да готви манджа, угажда си не според джоба. Познат ясе шопска с легени през януари, пие само натурални сокове, купува ягоди и череши с щайги пак през януари. Е, той и Бил Гейтс ще се затрудни на такова угаждане.

  Проблемът е в упралението на калпавите икономики(спомена го вече колега по-горе). Типичният учебникарски пример: една държава има само камъни, лед и гейзери, друга има всичко от а до я. Първите(Исландия) са с по-висок стандарт от вторите(Русия, разбира се), поради различното социално устройство и управление.

 27. 27 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  Егати глупостите...

  Като се повиши цената на храната в следствие на търсенето, постепенно ще се увеличи и предлагането. Щото нали се сещате, че всеки ще се юрне да сее компири като им скочи цената "20 пъти" реално... вкл. и аз.

  Да не говорим, че поради масовата психоза генните технологии още дори не са започнали да навлизат сериозно в земеделието - честно да ви кажа очаквам експоненциален ръст на добивите веднъж като научния подход вземе връх над хипитата и трии хъгърите вряскащи против ГМОтата.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 28. 28 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проблемът с неоползотвореният излишък не е от единичната консумация на индивида, а от корпоративната политика на пълните щандове, представляващи уж изобилие. Което изобилие отива на боклука, защото няма клиенти за него. За това и цената н ахраната у нас расте. Не може на всеки завой хипермаркет, пръскащ се по шевовете, и евтина храна!!! Никой тук не говори за срок на годност, а точно това е ключа.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 29. 29 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не са проблем хранителните навици, а консуматорското мислене, то трябва да се промени, но няма не е изгодно за поръчващите доклади .

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK