Разпродажби под забрана

АДИС е наследникът на прословутото Бюро за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК). Агенцията беше създадена в края на 1999 г. През годините преди това фондът от имоти сериозно намаляваше заради неясни сделки, отписвания и прехвърляния по различни причини (през 1998 г. например апартаменти от БОДК бяха дадени на парламента, за да се ползват от депутати).


Много продажби са станали още в периода 1989 - 1991 г. и като емблематичен пример за неясното разпродаване на имоти се посочваше блокът в кв. "Яворов" (солидната сграда, видима от "Цариградско шосе"), в който в края на 90-те години беше останал само един апартамент, собственост на държавното дружество.


През годините след това всяко правителство "имаше заслуга" за намаляването на дипломатическите имоти в полза на частни лица или фирми. Според медийни публикации например през 2001 г. агенцията е притежавала 350 апартамента - към днешна дата са със стотина по-малко (виж горния текст). За повечето сделки липсват документи, има по няколко препродажби и т.н. и отдавна никой не се занимава със съмнителните начини, по които са се случили.
Макар че е в забранителния списък за продажба след неуспешната приватизация от есента на 2003 г., след тази дата АДИС също е успяла да направи няколко продажби на имоти с нарочни решения на три правителства. Малко преди парламентарните избори през май 2009 г. кабинетът "Станишев" даде картбланш на АДИС да продава имоти без търг или конкурс.


Това стана с решение на правителството чрез промяна в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Така още на същото правителствено заседание от 15 май 2009 г. се дава съгласие на АДИС да продаде ресторант и 13 подземни паркоместа в жк. "Ембаси Сюитс" на вносителя на "Хонда" за България "Бултрако".


Освен това правителството дава право на рекламния и медиен консултант Красимир Гергов чрез компанията му "К Консултинг" да получи къща на ул. "Евлоги Георгиев" 125, в която се е помещавало посолството на Полша, срещу замяна на банков салон, четири апартамента и 12 гаража на ул. "Оборище" 10.  Материалният интерес от сделката е за над 2 млн. лв. Вносител на предложенията е принципалът - външният министър Ивайло Калфин.


"При един конкурентен пазар надали някой ще отиде да се яви на търг за получаване под наем на жилища или на някакъв друг актив, което прави изключително неконкурентна тази компания, и то във време, когато, общо взето, самият пазар е труден", е мотивът на Калфин да се даде право на АДИС да продава без търг или конкурс, става ясно от стенограмата на правителството.


Преди това по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски тогавшният управител на АДИС Деян Кавръков пък на два пъти продаде отстъпено право на строеж при неясни за обществото условия. В края на 2003 г. строителната компания НИКМИ придобива право на строеж на парцел на ул. "Позитано" 7, където днес вече има построен бизнес център.


Срещу това АДИС получава офиси, които сега отдава. Втората продажба на право на строеж е от края на февруари 2005 г., при която "Иммофинанс", която е част от инвестиционния фонд "Екуест", получава терен за изграждането на комплекса "Ембаси сютс" на бул. "България". В замяна АДИС получава гаражи и търговски площи.


И ако за сделката с НИКМИ в публичното пространство няма негативни коментари и твърдения, че АДИС е на загуба, то за сделката с "Иммофинанс"  на едно от правителствените заседания Ивайло Калфин казва, че тази сделка е "със значителни загуби за АДИС". След падането на правителството на Сакскобргготски Кавръков напусна АДИС и стана партньор на фонда "Екуест", който също напусна след време. 


Единствената продажба от правителството на ГЕРБ на имот от АДИС е на гараж на ул. "Оборище" 22, който е бил продаден на търг на 10 май за около 20 хил. лв. без ДДС.


В началото на май 2011 г. варненското дружество "Мавели", което се управлява от общинския съветник на ГЕРБ във Варна Николай Пашов, взима под наем административна сграда на 3 етажа на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 117, става ясно от справка в имотния регистър.


Пашов е в управлението на редица пътни компании, които в последно време редовно печелят поръчки на Агенция "Пътна инфрастурктура". Няма данни какъв наем плаща "Мавели" на АДИС. През април държавната компания е отдала с 10-годишен договор и магазини на ул. "Хайдушка поляна" на Марина Георгиева, става ясно още от имотния регистър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK