Роумингът в ЕС ще поевтинее с още 10% от 1 юли

Брюксел намалява цените за пети път, новият таван е до 0.35 евроцента на минута

Роумингът в рамките на ЕС ще поевтинее за пета поредна година от 1 юли

© FABRIZIO BENSCH

Роумингът в рамките на ЕС ще поевтинее за пета поредна година от 1 юли
ЕК регулира единствено таксите, които операторите плащат помежду за трансфер на данни

С 10% за изходящи и 25% за входящи разговори ще поевтинее роумингът в рамките на Европейския съюз от 1 юли, а телекомите очакват това да се отрази негативно на приходите им. Това показват плановете на Европейската комисия (ЕК), която за пета поредна година сваля максималния таван на цените, на които операторите таксуват услугите си в рамките на съюза.


Новите регулации обаче продължават да оставят на заден план пазара на мобилен интернет, който поне засега е с нерегулиран таван за клиентите.
Плановете на ЕК предвиждат максималната цена, която потребителите от ЕС да заплащат за минута изходящ разговор, да е 0.35 евроцента на минута без ДДС. Това е с около 10% под досегашния таван от 0.39 евроцента на минута, а интервалът на отчитане остава без промяна - на секунда след първата половин минута разговори.


Цената на минута входящ разговор ще падне с над 26% до 0.11 евроцента на минута, колкото ще продължи да струва и изходящо текстово съобщение, показват още плановете на Брюксел.


По-ниски приходи


Българските телекоми приемат скептично новината, като очакванията им са, че принудителното намаляване на тарифите за разговори в роуминг ще доведе до нов спад на и без това пострадалите от кризата приходи. "Новата цена в евротарифата за изходящо повикване е 0.82 лв., а за входящото повикване 0.258 лв. с ДДС", казаха от "Мобилтел".


От компанията не коментираха колко точно ще таксуват те потребителите си, но обявиха, че "за първи път на българския пазар ще предложим безплатни минути в роуминг". Досега обаче българските телекоми обикновено се придържат към максимално определените от ЕК цени за роуминг и не падат под тях, каквато е практиката в други европейски държави.


От телекома обаче обясниха, че "спадът на цените неминуемо се отразява на приходите на компанията, тъй като в условията на криза намалението на цените не води до увеличено потребление".


От "Глобул" са малко по-оптимистично настроени. "Има тенденция на увеличаване на потреблението както на нашите клиенти в роуминг, така и на чуждите посетители в България достатъчно, за да компенсира намалението на цените", коментираха от оператора пред "Дневник".


"Всяко намаление на цените влияе върху приходите, но очакваме намалението на цените да увеличи и ползването на услугата, което да доведе до балансиран ефект от по-ниските цени и по-високото потребление", твърдят от "Виваком".


Операторите не обявиха каква част от приходите им се генерира от потребителите, които използват услугите им в роуминг. Единствено от "Виваком" уточниха, че около 50-60% от приходите на компанията от роуминг идват от разговори в ЕС.


Без интернет регулации


Въпреки че за пореден път намалява цените за изходящи и входящи гласови обаждания в рамките на Европейския съюз обаче, ЕК оставя без промяна цените за трафик на данни - услуга, която става все по-решаваща за бъдещето на мобилния пазар и е все по-търсена и използвана от потребителите с навлизането на смартфоните на пазара.


Или поне остава без регулация цените за краен клиент. Единствено таксите, които операторите си плащат помежду си, при трансфер на данни в ромуниг, подлежат на принудителни ограничения. От 1 юли те стават 50 евроцента на мегабайт, а тарифирането е на всеки килобайт, показват плановете на ЕК. В момента цената е 80 евроцента на мегабайт.


От "Мобилтел" обещават, че от 1 юни 2011 г. компанията ще намали цените на услугите за пренос на данни с приблизително 50% в пакетите M-Tel Net Wings. С тях частните клиенти могат да се възползват от цена 1.67 лв. на мегабайт с ДДС, а бизнес абонатите от цена 1.60 лв. на мегабайт с ДДС. По-рано тази година от компанията - майка на оператора - "Телеком Аустриа", представиха и нов тарифен план abroadband.


Според условията му абонатите на подразделенията на австрийския телеком могат да се възползват от унифицирана цена на мобилния интернет от 0.59 EUR на 1 мегабайт в рамките на 53 страни по света. Единственото условие това да се случва е трафикът да минава през партньорските мрежи на TAG на глобално ниво.


Подобни планове има и T-Mobile, която притежава част от собственика на "Глобул", гръцката Cosmote. Те позволява на потребителите на компанията да използват 10 мегабайта мобилен интернет на цена от от 1.95 EUR, но в рамките на ЕС. Пакет от 50 мегабайта струва 4.95 EUR, а седмичен неограничен достъп струва 14.95 EUR.ЕК регулира единствено таксите, които операторите плащат помежду за трансфер на данни

 Изходящо обаждане къмВходящи обаждания
България и ЕврозонаСтрана на пребиваване    Страни извън Еврозона 
юли 2010    0.914 лв. 0.914 лв.0.351 лв.
юли 2011 0.821 лв.0.821 лв.0.258 лв.
Цените са с ДДС   
Източник: ЕК   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK