Уникредит Булбанк: Потреблението ще се възстановява, но бавно

Уникредит Булбанк: Потреблението ще се възстановява, но бавно

© Юлия ЛазароваПотреблението в България ще започне да се възстановява след две години на спад, но темпът ще е по-бавен в сравнение с този от преди кризата. Прогнозата е на икономистите от Уникредит Булбанк и е част от последния анализ на финансовата институция за финансовото богатство на домакинствата. Според старши икономиста на банката Милен Касабов условие за възстановяване на потреблението, което се смята за основен двигател за ръст на икономиката, е устойчивото намаляване на безработицата.


Според данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината безработните са се увеличили, а по информация на Агенцията по заетостта броят им през март, април и май намалява.


Данните на "Уникредит" за финансовото богатство на домакинствата показват, че през 2010 г. то е нараснало с 12%, като това се дължи основно на депозитите и на увеличаването на активите на пенсионните фондове. "Депозитите се предпочитат заради по-малкия риск и добрата доходност. В основата на увеличените активи на пенсионните фондове са повечето сигурни вноски, които влизат в тях", коментира Касабов.
Въпреки цялостния ръст на парите на домакинствата, вложени в депозити, се наблюдава тенденция домакинствата с по-големи депозити да увеличат сумите в тях, докато тези с по-малки спестявания са ги изтеглили. Така само 5% от домакинствата държат две трети от вложените в банките пари. Икономистите на "Уникредит" смятат, че причина за намаляване на спестяванията на хората с по-малки доходи са растящите цени, както и намаляващият месечен доход на човек, който достигна 289 лв. за първото тримесечие на 2011 г.


"И през следващите две години българите ще продължат да спестяват в депозити", прогнозира Касабов. От банката очакват през 2012 г. 73.6% от финансовите активи на домакинствата да бъдат съсредоточени именно в депозити. В края на 2010 г. делът им е 73 на сто.


В анализа си икономистите на "Уникредит" отбелязват, че домакинствата остават предпазливи по отношение на заемите. Доказателство за това е, че през 2010 г. задлъжнялостта на домакинствата намалява и достига 55% (съотношението между богатство и дълг), докато през 2008 г. е била близо 70 на сто. Въпреки това обемът на ипотечните кредити се е увеличил основно заради повечето заеми в евро. Потребителските кредити обаче са по-малко, като това е свързано със свитото потребление. Икономистите на "Уникредит" очакват в следващите години задлъжнялостта да се увеличава, но с по-бавни темпове, като ипотечното кредитиране ще продължи да расте по-бързо от потребителското.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е, след две години бавно ще почнем да излизаче от кризата. Евентуално след 5 ще стигнем нивото на 2008ма. Види му се края.

 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  До #1-anonimen-...а накрая ТРАП 2 на 1. Колкото и малък да ти изглежда , ще побере цяла България...

 3. 3 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално

  тия от уни кредит не са разбрали че влоговете не са на домакинства а на фирми от сивата икономика и влоговете растьт на тези домакинства сьс фирми а малките влогове на работещите са изтеглени щото фирмите си увеличават техните влогове и не дават заплати на работещите с малки доходи
  и потреблението няма да се увеличи щото новата техника има гаранция 5 години и може да работи 20 години без проблем
  проблема ще е на банките които имат големи влогове защото ще трябва да плащат по няколко милиарда лихви годишно на фирми крадящи народа и неплащащи високи заплати
  една конструкция като се пренатовари се сгромолясва от тежестта си затова парите трябва да се вьртят за да няма пренатоварване и сгромолясване

 4. 4 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "dearblue":

  Що не си пиеш хаповете редовно?

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Да, след подобен убийствен срив няма как да не се състои някакво повишение, но големият въпрос е, кога ще бъдем свидетели на едно прилично за европейска държава потребление. А това ще стане само при наличието тежки и мъчителни структурни промени, които да преобразят радикално сегашната структура на нашето стопанство. С какво се занимава работната сила на България по данни на НОИ, без изобщо да коментираме така и иначе безобразно ниския % на заетост? Продавач-консултанти: 25% от заетите, бармани и келнери: 10%, сотаджии и др. пазачи: 10%, таксиметрови шофьори: 10%. Сума-сумаром 55% заети в дейности с най-най-най ниската възможна добавена стойност.

  Прехвърляме се на по-добре платените служители. Кои са те? Дистрибуторчета, застрахователи, банкери, и още малко от сферата на услугите, които ти нахалстват през 15 минути в офиса, как да ти бутнат някое заемче, абонаментен план за мобилен телефон или застраховчица. Все неща, които всеки си е уредил отдавна. В същото време заявените в България патенти са 20 бр. годишно, при 20 хиляди за Израел и 18 хиляди за Австрия. Докато последната цифра не се промени, потреблението ще си остане в същия порядък. И без това при такава мизерия +/- 10% от нищото пак прави нищо

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално

  всеки ден пия 2 литра кока кола
  парите в банките са като електро централите
  ако е в повече производството на ток отколкото потреблението
  претоварват се централите
  ако потреблението е повече от произвеждането има недостиг при потребитеите
  ако индивидуалният потребител е сврьх консуматор плаща повече ако не консумира много плаща по малко
  ако крадне от някьде губи централата или някои потребител

 7. 7 Профил на atoms
  atoms
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Циник много добре е е описал нивото на заетостта у нас. Дайте да видим и другия довод - депозитите. От началото на 2010 до края на март 2011, депозитите от 1 до 2500 лева намаляват с 833313 (като брой) и 53,6 милиона лева (като сума). За същия период депозитите над 50000 лева се увеличават с 14480 броя и съответно с 1,758 милиарда лева. Та от къде казвате ще дойде увеличеното потребление?

 8. 8 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... Депозитите се предпочитат заради по-малкия риск и добрата доходност ...
  На този Касабов, някой да му предаде поздрави от мене, и да си купи пистолет и да се гръмне в 10-ката...
  Аз имах депозит, който булбанк ми отклони (открадна) без мое знание и го инвестира във фонд Пионер. Трябваше ми 18 месеца борба с булбанк за да си го върна обратно... Иначе парите ми инвестирани на борсата без мое знание сега щяха да бъдат 00000... Наглеците от булбанк, ми искаха 250 ЕВРА да ми върнат моите собствени пари които инвестираха без да знам в "чудесния" инструмент в Пионер носещ "невероятната" лихва от 0.75%... Само човек който не уважава парите си може да открие депозит в булбанк... За да му бъдат откраднати... Мислете с главите си преди да изберете булбанк, банка прославила се с това че менъджерите мразят повече клиентите си отколко клиентите тях...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 9. 9 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 571 Любопитно

  "Едни инвестиции с Уникредит доведоха до загуби на 99,5%. "
  ГОЛЕМИТЕ ПАРЧЕТА ОТ КАДАФИ СКРИВАЛИЩЕ НА ПЕТРОЛНОТО БОГАТСТВО ОТИДОХА В ИТАЛИЯ - И ЛОШИ ИНВЕСТИЦИИ ...
  http://www.worldcrunch.com/big-chunks-gaddafis-stash-oil-wealth-went-italy-and-bad-investments/3199
  Инвестиция от 1,8 милиарда щатски долара, създадена от френската банка "Сосиете Женерал остави само 284 милиона щатски долара. Опции върху акции и активи са били още по-катастрофални. Едни капиталови инвестиции в деривативни ENI загубили 99% от стойността си. Едни инвестиции с Уникредит загуби - 99,5%. Подписан договор със Citgroup, който струва $ 100 млн., останаха само 500 000 щатски долара.

  Да защитим животнитe !
 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#7] от "atoms":Това показва ,че по-големите депозити са на собственици на фирми,които не искат да дават на банките безлихвен кредит,като ги държат във фирмените сметки.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":Какви структурни промени те гонят ?Под структурни промени вече 20 години се счита унищожаването или харизването на части от икономиката на "стратегически "инвеститори. Потреблението реално ще се възстанови ,ако реално икономиката тръгне да се развива.А когато икономиката на една страна не зависи от самата нея - нейните приоритети,то тогава всичко зависи от външни фактори - инвестиции и износ.Какви приоритети през годините ,та и структурни риформи?

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Весело

  Едно време имаше един лозунг:" Икономиката икономична- дело на всеки". Сега лозунгът би трябвало да е :" С рИформи -към просперитет".

 13. 13 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И аз винаги съм се чудел що за мозък трябва да си, за да си откриеш депозит точно в посочената банка!?! И въпреки това продължават да са най-големият трезор? Странни неща стават у нас.

 14. 14 Профил на miro84
  miro84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз за сега проблеми с Уникредит не съм имал.

 15. 15 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изтегли заем и гарантирам ти че ще имаш... Особенно Мой Дом...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 16. 16 Профил на zarko_petev
  zarko_petev
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Айде бе ? Аз тегля Мой Дом два пъти вече. Как само някои определени лица имат проблеми. Даже съм сигурен, че никога не си теглил кредит, просто нямаш какво друго да правиш освен да мразиш из коментарите.

 17. 17 Профил на mgeshev
  mgeshev
  Рейтинг: 8 Весело

  И отново идваме на проблема с ниската финансова грамотност в България. Наслушах се на глупости за кредитни картели между банките и не знам си какво. Първо нека поясним нещо за по-глупавите. ХОРАТА НЕ СА РАВНИ. Особено пред банките. Естествено, че ще се отпускат кредити на по-сигурни лица, и някой си Иванчо, дето работи на бензиностанцията, ще изяде дръвцето. Второ няма такова нещо като сравнение на лихвите в България и ЕС. Ние сме най-бедната държава в ЕС и това е заради народа - никаква предприемчивост - оттам слаба икономика - високи лихви.

 18. 18 Профил на mariq.petrova
  mariq.petrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "mgeshev":

  Ето тука се крие голяма истина за Българския народ. Искам да вярвам на УниКредит, че потреблението ще расте, но като гледам какви глупости се пишат от Българите, не знам как ще стане. Прекалено дълго време разчитаме на корпорациите в българия да движат икономиката напред, а дребните хорица само хленчат и лазят- а като им се каже бизнес, първото, което им минава през главата е риск. Много ми е интересно тия хора замислят ли се, че тяхната така наречена кариерна сигурност е нечии бизнес.

 19. 19 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз нямам какво повече да кажа... Но знам че когато в моя договор пише базов лихвен процент - EURIBOR 6M + Надбавка. Очаквам всеки 6 месеца, лихвата да ми се префиксира със стойността на EURIBOR 6M + надбавка. А не както булбнак го направи...
  Като се вдигаше го актуализираше а когато почна да пада, "забрави" да направи същото... Незнам може и аз да съм неграмотник, а може и западняците да са също, ама така се олихвява в Европа заем който е с лихва вързана за EURIBOR 6M. Може Вие отворковците тука да знаете нещо повече от мене и да ме ограмотите... А и друго... Не ли парило ако пише в договора ти лихвата да ти да се определя по формулата EURIBOR 6M + надбавка да остане така до края на договора. Защото при мене булбанк ми я промени на EURIBOR 6M + надбавка + ПРЕМИЯ от Ноемри 2008 г. А такова жживотно в моя договор няма...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 20. 20 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А колкото за финансовата грамотност... Претендирам че я имам донякъде... След като 14 години пиша банков софтуер...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK