Енергийният сектор предлага: Хотелите и моловете да си купуват ток на свободни пазар

От 2012 г. ще заработи борса за електроенергия

По време на форума представители на електроразпределителните компании и енергийния регулатор ДКЕВР се обединиха около идеята десетгодишните инвестиционни планове на дружествата да бъдат публично достъпни. На основата на прогнозираните инвестиции в рехабилитация и разширение на мрежите ДКЕВР определя цените на енергията. Регулаторът и бизнесът обаче не се разбраха дали срещу инвестиционните разходи, заложени в бизнес плановете, реално се подобрява мрежата и качеството на услугата за абонатите

© Надежда Чипева, Капитал

По време на форума представители на електроразпределителните компании и енергийния регулатор ДКЕВР се обединиха около идеята десетгодишните инвестиционни планове на дружествата да бъдат публично достъпни. На основата на прогнозираните инвестиции в рехабилитация и разширение на мрежите ДКЕВР определя цените на енергията. Регулаторът и бизнесът обаче не се разбраха дали срещу инвестиционните разходи, заложени в бизнес плановете, реално се подобрява мрежата и качеството на услугата за абонатитеХотели, молове, офис сгради и складове окончателно да бъдат извадени от групата на т. нар. защитени потребители на електричество, каквито са домакинствата, и да купуват ток от свободния пазар. Покупката може да се осъществява или чрез двустранни договори с производителите, или на енергийната борса, която според плановете на правителството ще тръгне от догодина.


Такива идеи предложиха вчера представители на енергийния сектор на конференцията "Либерализация на енергийния пазар – какво означава това за бизнеса?", организирана от в. "Капитал" и Института за енергиен мениджмънт.


Според закона за енергетиката и според европейските регламенти в графата на защитените попадат фирми с до 50 души персонал и с годишен оборот до 10 млн. евро. На практика проследяването на тези параметри затруднява електроснабдителните дружества.
Идеята, която експертите, бизнесът и държавните институции обсъдиха по време на форума, е оттук нататък


да се следи потреблението


и сметките за енергия. Зам.-министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че министерството подготвя поправки в закона за енергетиката, според които всички потребители на над 1000 мегаватчаса енергия годишно, с над 200 киловата инсталирана мощност и получаващи месечни сметки над 10 хил. лв. да излязат на свободния пазар. Според търговците на ток в категорията ще попаднат и производителите на хартия и стъклени изделия.


Обсъжда се и вариант всички, които са включени в мрежата средно напрежение, да бъдат задължени да си намерят свободен доставчик. На регулирания пазар, където държавата определя цените, ще останат само битовите потребители и ползващите ниско напрежение малки фирми, каза Елисавета Михайлова, шеф на дирекция "Европейски политики, стратегии и проекти в министерството", но уточни, че въпросът все още е дискусионен.


До две седмици ще станат по-ясни поправките на закона, който ще се публикува за обществено обсъждане, обясни Добрев.След приемането на поправките десетки хиляди фирми ще трябва да излязат на свободния пазар, където в момента цените са по-високи, отколкото на регулирания. Очакванията са обаче в бъдеще цените да паднат, което ще стане с развитието на енергийната борса, планирана да заработи от есента на следващата година.


"Надяваме се борсата да заработи от следващата година", съобщи зам.-министър Добрев. По думите му тестовата платформа за покупко-продажби ще бъде пусната още това лято. На по-късен етап борсата ще бъде обединена с румънската, за да се осъществят по-големи пазарни обороти. "Идеята ни е да създадем пазар на електроенергията с много участници, за да може той да бъде ефективен", допълни зам.-министърът.


По време на форума


възникна спор кой трябва да отговаря за борсата


"Администрирането на спот пазара трябва да е или от системния оператор, или от негово дъщерно дружество", заяви Виктория Поповска от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), аргументирайки предложението с ниските разходи за поддръжка на системата. Според представители на бизнеса така може да възникне конфликт на интереси.


До края на годината обаче мрежовият оператор трябва окончателно да се отдели от НЕК, каквото е изискването на Третия либерализационен пакет на Европейския съюз, каза зам.-министърът. Енергийният пазар може да стане част от фондовата борса, като на нея се търгуват излишъкът и дефицитът на енергия, предложи Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


Досега около 27% от търговията с ток се осъществяват на свободния пазар, показва справка на икономическото министерство. По данни от февруари на него са изтъргувани 1.1 млн. мегаватчаса електричество по мрежата на високо напрежение между 6 производителя и 66 големи потребителя.


Основни играчи са държавните ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". "Не е достатъчно само да имаме много търговци. Нужно е да има достатъчно производители, за които да се конкурират търговците", препоръча Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт.


В момента се работи с двустранни договори, така че е трудно да се прецени каква е референтната цена, обясни Константин Стаменов. "Няма опасност физически да останете без ток, въпросът е да има ясни договорни отношения", обърна се Стаменов към участниците във форума.


По-високите цени в чужбина, които производителите получават за енергията, са основният двигател на свободния пазар, смята Владимир Дичев от Асоциацията на търговците на електроенергия в България. От думите му стана ясно, че от началото на 2011 г. износът към страните от региона се е увеличил с 25%.


"От сегашните цени на енергията е извадена една невидима компонента, която задържа цените – осигуряването на непрекъснато снабдяване, което се плаща от нас", каза Пламен Стефанов от Е.ОН по повод регулираните цени за бита. "Освен поносимост на цените регулирането трябва да осигури качество на снабдяването, сигурност на снабдяването и подкрепа за иновации."


Липсата на конкуренция


на балансиращия пазар (изкупуване на енергия, когато има излишък, и продажба при недостиг) е една от пречките за навлизането на пазарния модел при доставката на електричество. "Мрежата не е достатъчно дружелюбна към трети страни, смята Иванка Диловска.


Още тази година може да започне обединяването на потребители в т.нар. балансиращи групи, в които излишъкът и недостигът на енергия, получени в сравнение с прогнозираната консумация, могат да се продават и купуват и така да се компенсират между отделните фирми. В момента ролята на диспечер в мрежата се изпълнява от ЕСО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK