ЕСО: С "Белене" до 2020 г. в инфраструктура трябва да бъдат инвестирани общо 1.1 млрд. лева

ЕСО: С "Белене" до 2020 г. в инфраструктура трябва да бъдат инвестирани общо 1.1 млрд. лева

© Надежда ЧипеваПотреблението на ток в страната се е увеличило с 4.9% от началото на годината, което означава, че страната се движи по максималния сценарии за развитие. Това съобщи изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов по време на международната конференция "Булатом", която се провежда във Варна.


По думите му до 2020 г. в енергийната инфраструктура ще бъдат вложени около 1.1 млрд. лева, ако бъде построена АЕЦ "Белене". Само за мрежа ще бъдат вложени 505 млн. лева, ако не бъде построена "Белене", и 568 млн. лева за инфраструктура за "Белене". Общата дължина на необходимите далекопроводи е  1300 км до 2020 г.


"Има два основни сценарии – максимален и минимален за развитие на енергийното потребление в страната до 2020 г.", обясни Йотов. Той представи подробно максималният сценарии -  според него потреблението на ток в страната през 2010 г., както и през 2020 г. трябва да е  равно на това от 2005 г. Причината е повишаващата се енеригийна ефективност в страната и подобряване на състоянието на мрежата.


Йотов припомни, че мощностите, които трябва да бъдат изведени от експлоатация от енергийната система на страната са в размер на 2185 мегавата до 2015 г. Става въпрос за въглищни централи, които не отговарят на екологичните изисквания на Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK