"Атомстройекспорт": Не сме получавали предложение от България за промяна на договора за "Белене"

Генадий Тепкян

© Красимир Юскеселиев

Генадий ТепкянРуската държавна компания "Атомстройекспорт" (дъщерно дружество на "Росатом") не е получавала официално предложение от България и от британската банка HSBC за промяна на бъдещия договор за строителство на "Белене". Това съобщи Генадий Тепкян, шеф на "Атомстройекспорт" за проекта "Белене", който присъства на откриването на международния атомен форум "Булатом" във Варна. "Имахме среща с HSBC преди две седмици, но не ни беше казано, че ще се разглежда нов договор за централата", обясни Тепкян.


Идеята за промяна на проектодоговора с "Атомстройекспорт" беше лансирана преди седмица от икономическия министър Трайчо Трайков. Тогава той обясни, че проектът не е структуриран на пазарна основа и предполага държавно финансиране. Пред "Нова телевизия" тази сутрин министърът допълни, че НЕК е изпратила писмо до Русия с предложение да бъде префокусиран проектът и в частта за договора му. Трябва да бъдат заложени такива условия, които да позволят влизането на външен инвеститор в него.


Тепкян обясни, че не вижда основания за промяна на договора за строителство на "Белене", който все още не е подписан. България има сключено споразумение с "Атомстройекспорт" за строителството на централата от 2008 г. и оттогава досега са подписани 12 допълнителни споразумения с идеята един ден да бъде подписан и окончателен договор.
Шефът от "Атомстройекспорт" обясни, че не вижда защо България може да иска промяна на договора, при положение че той не засяга по никакъв начин никакви изисквания на Европейския съюз. "Не би трябвало изисквания на ЕС да бъдат отразени в него", каза Тепкян.


На въпрос на журналист, ако все пак България поиска промяна на договора, склонна ли е "Атомстройекспорт"да го предоговаря, Тепкян отговори, че не вижда какво конкретно може да бъде променено в него. Той още веднъж увери, че реакторите на бъдещата централа ще са от поколение три плюс и че ще отговарят на изисквания на Европейския съюз за безопасност на ядрените централи.


"В момента договорът се обсъжда, правим това от няколко месеца. Процесът на преговори продължава, ако получим официално предложение за промяна, ще го обсъдим и ще се опитаме да се договорим, това е нормален процес на сключване на договор. Можем да кажем, че на 1% договорът е готов в момента", допълни Тепкян.


Шефът от "Атомстройекспорт" допълни, че на всеки шест месеца проектът за "Белене" се оскъпява с 4.5%. "Когато приключи една от фазите на преговорите на 25 април, тогава поставихме въпроса за методиката, по която ще се формира цената на централата. НЕК все още няма позиция по каква методика ще бъде определена цената, дали ще бъде фиксирана, или ще има някаква записана ескалация", допълни Тепкян.


На въпрос на журналист дали ще бъде удължено последното 12-о споразумение след 1 юли, Тепкян отговори, че това би било безсмислено, защото от него няма да произтече нищо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK