Трише поиска финансово министерство на еврозоната

Целта е да се повиши ефективността на валутния съюз

Жан-Клод Трише

© INA FASSBENDER

Жан-Клод ТришеПрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова към създаването на институция, която да изпълнява ролята на финансово министерство в еврозоната, предаде агенция "Блумбърг". Целта е по този начин да се подобри структурата на валутния съюз в отговор на най-тежката дългова криза от създаването му.


"Би ли било прекалено дръзко в икономически регион с общ пазар, обща валута и централна банка да се създаде общо финансово министерство", коментира Трише на церемонията за получаване на наградата Карл Велики за принос в европейската интеграция.


Президентът на ЕЦБ поиска още Европейският съюз да получи правото да налага вето върху бюджетни решения на отделните правителства, които сметне за вредни за общността. Това ще изисква промяна в договорите за ЕС.
Трише е един от архитектите на договора от Маастрихт, с който се слага началото на еврозоната. Той предлага промените в устройството на валутния съюз месеци преди да се пенсионира.


Призиви за създаване на общо финансово министерство се появиха още през миналата година. Анализатори коментираха, че липсата на подобна институция стои в основата на дълговата криза в съюза.


Трише коментира, че не е задължително финансовото министерство да управлява голям федерален бюджет. То обаче ще има преки отговорности най-малко в три области.


Институцията може да извършва надзор на фискалните политики на държавите членки и на мерките за повишаване на тяхната конкурентоспособност. Освен това то ще отговаря директно за страните, изпитващи сериозни фискални проблеми. Министерството също така може да продължи интеграция на финансовия сектор във валутния съюз.


Трише каза, че създаването на подобна институция трябва да бъде одобрено от жителите на Европа.
Предложението на централния банкер по всяка вероятност ще срещне съпротива от страна на държавите членки. Веднага след изказването му финансовият министър на Словакия Иван Миклош коментира, че не желае страната му да се откаже от независимостта на фискалната си политика.


Словакия прие еврото през 2009 г., превръщайки се в първата членка на валутния съюз от бившия съветски блок. "Бих желал да науча повече за идеята на Трише, но смятам, че тя ще срещне още много опозиция", каза Миклош. Самият банкер коментира, че по всяка вероятност мненията на президента на ЕС, на Европейската комисия и на финансовите министри на страните членки ще се различават от неговото.


Политиците в съюза в момента са ангажирани с изготвянето на втори спасителен пакет за Гърция. ЕС и Международният валутен фонд одобриха помощ в размер на 110 млрд. евро за страната през миналата година, но по всичко личи, че тя няма да е достатъчна.


През миналата година дълговата криза, която се зароди в южната ни съседка, се разпространи и в други страни от съюза. Ирландия и Португалия също поиска външно финансиране, а според някои анализатори и Испания може да стори това.Какви могат да са функциите


- Надзор на фискалните политики на държавите членки и на мерките за повишаване на тяхната конкурентоспособност
- Ще отговаря директно за страните изпитващи сериозни фискални проблеми
- Да продължи интеграция на финансовия сектор във валутния съюз

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Може би общи данъци. Така като закъса някой авер банкер, всички европейски данъкоплатци ще му се "притекат на помощ",
  включително и Ганьо с закърпените потури.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:45 на 03/06/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Подкрепям! Това е стъпка към много по-стабилен съюз, а не като сега орел, рак и щука. Убеден съм обаче, че ще срещне много сериозен отпор.

 4. 4 Профил на joshua
  joshua
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Феде-какво каза?
  Трише иска да зададе някакъв курс на задълбочаване на интеграцията във финансовия сектор преди да се оттегли официално. Похвално желание, което обаче няма как да се реализира след по-малко от 15 години. Първо ще се изчакат 5-6 годишни резултати от Пакта Евро+, ще се види, че не са задоволителни, ще се изработи нов механизъм за финансово и икономическо сближаване, този път обвързващ и със предвидени санкции за неизпълнение, и чак тогава ще започне да се работи по проекта за финансово министерство. Много вода и пот ще изтекат дотогава, но всяко следващо предложение, свързано с евроинтеграцията, оказва именно тази посока на бъдещо развитие.

 5. 5 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#3] от "oziris7":

  ЕС има само едно смислено бъдеще - на федерална държава. Всички знаят че ако това не се постигне, рано или късно ЕС ще се разпадне, но явно трябва да се изпият още много горчиви чаши.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 6. 6 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бюрократите от Брюксел искат нов Съюз на Европейските Социалистически Републики. Логически е правилно, но дали е осъществимо? Фактът че Великобритания и скандинавците са вън от Еврозоната е показателен.Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 7. 7 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 555 Неутрално

  както има сьвет на европа кьдето се сьбират министьр председателите
  може да се направи сьвет на финансовите министри на европа или говерньорите на централните банки кьдето да се взимат решения за валутната политика и финасовото сьстояние на европа

 8. 8 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добра идея. Нека инспекторат на Европейската централна банка да провери надзора на БНБ и след като установи че половината банки са за фалит,да прецени какво се случва в България...Концентрация на държавно безхаберие и банкова корупция.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#3] от "oziris7":

  Тия,които са ти сложили минуси,явно не си дават сметка,за какво иде реч!

  Не може да се поддържа стабилна валута,а всеки да прави каквото му дойде!

  Или единна валута,с общи правила и институции,или да се премахне "Евро"-то.

  Няма среден път!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 793 Неутрално

  подобно нещо е наложително, но трудно осъществимо.
  Естествено под "финансово министерство на еврозоната" разбирам нещо с реални и много големи над-национални пълномощия, а не поредната камара от бюрократи които пишат доклади и препоръки.
  Ясно е, че не може безкрайно дълго едни да спасяват други.
  В момента и спасителите, и спасяваните са против това (хората, не политиците), така че то може да бъде крепено от политиците още максимум 6-7 години.
  Може би вместо финансово министерство на еврозоната трябва да се приемат ясни формални критерии за автоматично изпадане от еврозоната при излизането извън определени граници. Примерно среден дефицит над 4% за три поредни години, или съотношение дълг/БВП > 0.5 - аут без възможност за преговори, спасителни планове и политичско шикалкавене. Така националните правителства ще са много по отговорни, изправени пред ясен избор да направят каквото трябва или държавата да изпадне.

 11. 11 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 401 Неутрално

  http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_6482.html


  ПРОБЛЕМЪТ Е „ГРЕШКАТА НА ДЖОН ЛОУ”


  При анализ на обществено развитие е необходима преценка на влияние на катастрофална държавна финансова непълноценност.

  През 1716 г. ─ в световното обществено развитие, във Франция при замяна на пари е направена грешка за недовършено преобразуване.
  Нейната същност е необосновано запазване на начина на държавно финансово управление от време със "Златни" и при нова обстановка с "Незлатни пари".
  Почти три века хората не са премахнали тази непригодност.

  Тъй като през 1716 г. тази практика е въведена в света по инициатива на Джон Лоу - неточността е означена като „Грешка на Джон Лоу”.


  „Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.  В промяна с "Незлатни пари", правителствата страдат от собствени действия на съхранени унищожителни условия, поради удължено старо финансово поведение от минало със "Златни пари".
  С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви.
  Жестоките щети при кризи са причинени от незавършен градеж в най-висша държавна управа.

  Поради наличие на „Грешка на Джон Лоу”, участниците в стопанския живот попадат в „Капан на парите”.


  "Капан на парите” означава: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.


  Описаната слабост се допускаше преди, продължава и сега в страни по света.
  „Грешката на Джон Лоу” е детска болест на пазарна икономика.
  Има достатъчно факти за държавна финансова практика, която е несъвместима с устойчиво развитие на стопанство.

  Всеки е с потенциал да прецени разбуленото недоразумение.
  В 2011 г. хората са с актуална потребност от следващ етап на животворната промяна, чрез прилагане на подобрена платформа на държавно финансово управление.

  Полезната новост със знания за открити “Ресурси М” ще доведе до желан стопански прогрес.
  Държавното финансово усъвършенствуване с „Модел Ресурси М” ще понижи ненужна (невключена в държавния бюджет) субсидия за "Разпоредители на суми" и ще осигури за общественото управление полагащи се приходи и смалени разходи.


  „Моделът Ресурси М” е образец за подобрение на държавно финансово управление, чрез употреба на знания за „Обществен закон за Ресурс М”.


  През 2011 г. управляващите са приели гибелната наследеност и се мъчат от последици.
  Налично е противоречие и правителството (колкото и да се старае) няма възможност да завоюва трайно подобрение, защото не премахва вредна и водеща към стопански регрес финансова непълноценност.
  Животът доказва, при запазване на финансовата грешка – съответното държавно управление колкото повече работи – толкова по-лоши резултати получава.
  При криза, с икономически следват и жестоки социални щети.

  Чрез ползване на специализирани умения, представената неправилност в държавното финансово ръководство е разкрита. Същата може да се ликвидира и да се подсигури устойчивост.
  Обстоятелството, че неточността съществува в други страни не изкоренява съответна отговорност.
  Заради запазване на досегашната катастрофална „Грешка на Джон Лоу” живеем с разширяващи се диспропорции, криза и болезнени щети.

  Необходимо е да се помогне на правителство да разбере наследена световна финансова „Грешка на Джон Лоу”, запазването на която води съответна държава към стопанска катастрофа.

  Иван Митев - икономист

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Щом са учредили и награда "Карл Велики" на някои места в Европа май са забравили сетнтенцията че "Понякога историята се повтаря като фарс."
  Кой е Карл Велики?
  Дебеловрат и не особено умен, дори понякога гордеещ се простията си, крал от края на 8-ми и началото на 9-ти век прекарал целия си живот във войни, побоища и грабежи, вършеещ из Западна Европа подкокорсван от тарикатите в расо - римски папи. След неговата кончина Европа попада за няколко стотин години в най-срамния перод на общественото си развитие - Средновековието. Време през което на власт са тъпоумни феодали и крале, изперкали католически религиозни кюрета, задоволяващи извратените си сдистични потребности като дерат живи или пържат на клади по европейските площади тези дето са дръзнали да броят звездите или се занимават с наука.
  Самото наличие на "награда Карл Велики"
  е срам за съвременна Европа и предвестник на опасни залитания!

 13. 13 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "k_":
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9F%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B5

  Прочети малко историята и тогава се изказвай!Във всички истински европейски държави Карл Велики е на почит защото отвоюва Европа от арабите.Виж ако питат тебе може би трябва да учредят награда на името на Азис паша или на някой мюсюлмански башибозук.


  ZeroOne
 14. 14 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Според английския историк на изкуството Кенет Кларк, „Карл Велики е първият човк на действието, появил се от мрака на средновековието след падането на Римската империя.“.[4]

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8

  ZeroOne
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK