Консултанти предупредиха за забавяне на европроекти на бизнеса

Консултанти предупредиха за забавяне на европроекти на бизнеса

© Цветелина Ангелова, КапиталПовече от година и половина се бави оценяването на проекти по оперативната програма "Конкурентоспособност", предупредиха от Българската асоциация на консултантите по европроекти. Предложенията са по схемата за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия и са подадени през есента на 2009 г.


Около 30 от тях са оценени едва през февруари 2011 г., а тогава е сключен и един договор за 226 хил. лв. Консултантите са изпратили писмо до министерството на икономиката, което управлява програмата, до агенцията за малките и среди предприятия, която оценява проектите, и до министъра по еврофондовете Томислав Дончев.


"Назначили сме комисия, която да провери работата на оценителната комисията", каза Жулиета Хубенова, съветник по европейските програми в министерството на икономиката. От агенцията за малките и средни предприятия казаха, че има известно забавяне на оценките и то се дължи на празноти в правилата по схемата, както и на самата оценителна комисия. За това процедурата беше прекратена в края на 2010 г. и обявена наново. Добавиха, че оценката на всички подадени преди спирането 137 проекта трябва да приключи до края на месеца, като досега напълно прегледани са 70. Извършени са и промени в състава на оценителната комисия и са наложени дисциплинарни наказания.
Проектите се разглеждат в групи по десет, като предложенията в съответната десетка се оценяват първо за административно съответствие и допустимост. При непълни или неясни документи оценяващите искат допълнителна информация от фирмите, което допълнително бави оценката. Резултатът от разглеждането на проектите трябва да бъде одобрен от още две институции - управляващият орган на програмата, който е в министерството на икономиката, и от ръководителя на договарящия орган (агенцията за малките и средни предприятия). Едва след това се прави техническа и финансова оценка на проектите.


"До момента са отворени всички проектни предложения по процедурата, като попадащите във всяка отделна десетка проекти се намират на различен етап от оценката", казаха от агенцията. Добавиха, че окончателно е приключило разглеждането на около 70 проекта. Досега обаче има заповед за това за 30 предложения и един сключен договор. Това се обяснява с високия процент отпадащи проекти на етапи оценка на административното съответствие и допустимост. За това и процедурата беше прекратена в края на миналата година и обявена наново, но с нови правила.


Консултантите поставят въпроса дали забавеното оценяване няма да застраши, усвояването на оставащите 27 млн. лв. по схемата. По данни на консултантите много от фирмите, чиито проекти все още не са оценени, вече са се отказали от тях. От агенцията обясниха, че опасност от загуба на пари няма, тъй като ако не бъдат усвоени всички 27 млн. лв, оставащи по схемата, парите ще бъдат насочени към новата процедура.


Целият бюджет на програмата "Конкурентоспособност" е 2.2 млрд. лв. По данни на управляващия орган към 20 май са разплатени 472.68 млн. лв. В сряда зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов съобщи, че до края на годината по нея ще бъде създаден фонд за кредитиране на бизнеса с капитал от 200 млн. евро. Средствата идват от неусвоените пари по програмата основно за иновации.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  проектите се оценяват по предварително зададена хронологична рамка. забавата може да се обясни по два начина: 1. некадърност на администрацията; 2. корупция в оценителната комисия. в двата случая страдат коректните кандидати.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Така-така!
  А кой ще попита, защо по Програмата за развитие на селските райони оценката, на проектите се бави вече 2 !!!!ДВЕ!!!! години, при положение, че законния срок е 3 месеца?
  Един съвет към всички, чиито проекти се бавят - СЪДЕТЕ съответната институци за ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK