Изграждането на 7 и 8 блокове в "Козлодуй" чака решение от икономическото министерство

АЕЦ КОЗЛОДУЙ

© Анелия Николова

АЕЦ КОЗЛОДУЙИзбори 2022

Изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" би отнело най-малко седем-осем години от взимане на решение за това до пускане в експлоатация. Това съобщи Георги Игнатов, началник управление "Организация на международните мисии" в централата. Той присъстваше на атомния форум "Булатом", който се провежда за десета година във Варна.


"През 2010 г. съвместно с испанската компания "Ибердрола" беше направено едно предварително предпроектно проучване, целта на което беше на базата на съществуващите изследвания, да изчисли какви са възможностите за изграждане на нови мощности в "Козлодуй", обясни Игнатов. Испанското дружество е използвало за основа предложените площадки от "Енергопроект" в края 90-те години.


Резултатите от предварителното предпроектно проучване на "Ибердрола" са показали, че съществуващата инфраструктура останала от първи до четвърти блок е достатъчна, за да бъде използвана за нови мощности дори над 2000 мегавата. Те обаче трябва да бъде изследвана отново и прелицензирана.
"Точна оценка какви мощности могат да бъдат изградени, може да бъде дадена от предпроектно проучване, но първо трябва да има решение на Министерски съвет. Предложение за това все още не е внесено от Министерството на икономиката, където сме депозирали проекта в края на миналата година", обясниха от "Козлодуй".


Идеята за изграждането на седми и осми блок на "Козлодуй" е от 70-те години на ХХ век. Основното изследване за това е правено от "Енергопроект" през 90 години. То е икономически обосновано, но вече е остаряло. Последната оценка на "Енергопроект" е, че е възможно и обосновано изграждането на нови мощности. "Дали могат да бъдат изградени два блока не е толкова сигурно, но минимум един с мощност 1000 мегавата е напълно възможно", каза още Игнатов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK