"AES Гълъбово" ще плаща неустойки на НЕК още поне година

Дружеството заработи с една трета от капацитета си в края на миналата седмица

"AES Гълъбово" ще плаща неустойки на НЕК още поне година

© STOYAN NENOV
ДКЕВР ще изчисли колко пари са платени за несъществуващия ток

След две години забавяне американската централа "AES Гълъбово" (бившият ТЕЦ "Марица-изток 1") заработи с една трета от капацитета си. Това стана ясно при нейното официално откриване в петък от премиера Бойко Борисов.


По тази причина дружеството ще трябва да плаща неустойки на Националната електрическа компания (НЕК) до 2012 г. , когато се очаква да достигне пълната си мощност от 670 мегавата. В момента дружеството работи при 240 мегавата натоварване, а до два месеца се очаква да постигне 470 мегавата.
"Проектът ТЕЦ "AES Гълъбово" ни дава реална диверсификация, български въглища, нови работни места и екологично чист продукт", с тези думи в петък премиерът официално откри централата. По план дружеството трябва да потребява около 9 млн. тона годишно, или 30% от продукцията на "Мини Марица-изток". Очаква се, когато двата блока на централата заработят с пълния си капацитет от 670 мегавата, да осигуряват около 9% от електроенергията в страната.


AES има петнайсетгодишен договор с НЕК за задължително изкупуване на електроенергията. Договорената цена на тока е сред най-високите в страната - 4.67 евроцента на киловатчас и се очаква да стане 5 евроцента при достигане на пълния капацитет на централата.


Сумата вече беше заложена през юли 2010 г. в цената на електроенергията за бита и индустрията, очаква се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да излезе със свой доклад колко са надплатили потребителите за несъществуващия ток. "AES Гълъбово" трябваше да заработи през септември 2010 г., но технически проблеми в централата попречиха за това.


Според източник от дружеството компанията плаща по 30 хил. лева дневно неустойка на НЕК. Същевременно AES получава пари от държавната компания като неустойка за неизкупения ток от вятърния парк на дружеството край Каварна, за размера на които няма официална информация, тъй като са търговска тайна. 


В края на май ДКЕВР намали приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) с 60 млн. лева заради признат по-рано студен резерв на неработещия ТЕЦ. От регулатора обещават, че предстои да бъде извършен анализ на действителните приходи и разходи за НЕК  в качеството му на обществен доставчик за заместване на недоставената енергия от "AES Гълъбово".


Договорът за изграждане на нови мощности в "Марица-изток 1" беше подписан в края на мандата на правителството на Иван Костов. Изпълнението на проекта се забави четири години заради липсата на финансиране. Американската компания AES имаше проблеми заради обвързаността си с фалиралата "Енрон".


Дружеството сключи договор с НЕК през 2001 г., който през 2005 г. беше одобрен и от ДКЕВР. Строителството на централата започна през 2006 г. и по план трябваше да приключи до 2009 г. Общата инвестиция в проекта първоначално беше 989.4 млн. евро, но впоследствие достигна 1.2 млрд. евро.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  хамериканска далавера.....

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#1] от "miliardpojarnov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Екологически чиста енергия от лигнитни въглища......? Малко се съмнявам.Спомням си , как един директор се исказа ,че централата не може да замърси въздуха на Ст. Загора, защото има висок комин.Щях да падна от стола от смях.А, серния двуокис идва от Змеево.

 4. 4 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#3] от "starez":

  Колкото и да не ти се вярва, точно височината на комина е определящо, съгласно българските наредби, за вредността на изхвърляните димни газове.
  Счита се, че над определена височина вредностите се разсейват в атмосферата и не са опасни.
  Така че много правилно е отговорил този директор.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 5. 5 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 114 Неутрално

  В статията има много неточности, журналистката да провери отново достоверността на информацията на източниците си
  Когато търговския регистър работи й препоръчвам да се порови в него и тогава да пише за компанията/компаниите на AES в България

 6. 6 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#3] от "starez":

  Серен двуокис от AES Гълъбово до сега не е идвал в Стара Загора, да се надяваме, че няма и да дойде

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Разстроено

  Няма страшно, ние и нашето потомство пък ще плащаме 60 години за АЭС Белене.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#5] от "Галчо Залъгалчо":
  Ти пробва ли тия дни да влезеш в ТР?

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#4] от "Athanatos": Ама някои другари са забравили за соц. комините Най-високите на Балканския полуостров. Какво гордост бяха само!

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#3] от "starez": Електроенергията от ТЕЦ не се води екологично чиста това заради неспасяемите за сега емисии СО2
  А иначе в ЕС не допускат централи с емисии на твърди частици, азотен и серен окис. В този смисъл ТЕЦ Гълабово е несравнимо по-чист от ТЕЦовете в Марица Изток преди време.
  От соц времена, например. Ама тогава не ривехте ... даже когато Екогласност се тръшкаха за обгазяването на Русе, за обгазяването на Ст. Загора, Димитровград... тишина.
  Ама много сте смешни

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  А бе големи екоактивисти станаха това чугунените глави... еле като чуят за шистов газ направо подивяват. И ТЕЦовете изведнъж взеха да са мръсни. До скоро не бяха Ама от как ще пробутваме Белене...

 12. 12 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  670 мегавата за 1,2 милиарда евро, което значи 2 000 МВ за около 3 600 млрд. евро - ТЕЦ в Марица изток.(американска инвестиция)

  2000 МВ АЕЦ в Белене за 6,4 МИЛИАРДА ЕВРО; неофициално за около 10-12 МИЛИАРДА ЕВРО.( руска инвестиция)

  Коя да изберем!Отговорът е ясен !

 13. 13 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#12] от "Само Левски":

  Не може да сравняваш двете цени за атомна и централа на лигнитни въглища.
  Все едно да сравняваш цена на джип с цена на седан.

  Сигурността за атомната електроцентрала покачва доста цената й (по принцип).

 14. 14 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#13] от "Галчо Залъгалчо":

  Защо да не мога да я сравнявам? Нали търсим най-евтина ел.енергия за Българи. Оказва се, че АЕЦ имат най-скъпата ел.енергия като включим разходите за сигуронст и за отвеждане на отработеното ядрено гориво.

 15. 15 Профил на uh
  uh
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Само Левски", човек, стига си се излагал. АЕЦ "Козлодуй" продава електроенергия на 5-10стотинки киловата. На тази цена продава на електропреносните дружества. Т.е. до жицата на мрежата цената е 5-10ст ( имай предвид, че ти казвам завишена цена, за да не се караме дали е 4.5 стотинки или 5.2 стотинки ). и тя включва абсолютно всички разходи и салтанати вкл. определена печалба. 5-10 ст. и точка. Това е, няма 1-2. Който ти е казал, че излиза повече и че тази енергия е скъпа не е балък. Балък си ти, че си му повярвал.

 16. 16 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Според източник от дружеството компанията плаща по 30 хил. лева дневно неустойка на НЕК. Същевременно AES получава пари от държавната компания като неустойка за неизкупения ток от вятърния парк на дружеството край Каварна, за размера на които няма официална информация, тъй като са търговска тайна. "

  Само на мен ли ми намирисва тука нещо?

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#16] от "katzo":
  Неустойката за неизкупения ток е значително по-малка.
  Важното тук е друго - че АЕС се готвят за 2014 г отсега. Ще компенситат въглеродните емисии, които ще прави централата с ток от ВЕИ. До колкото знам, тепърва ще инвестират във ВЕИ технологии. Не е изключено и да съфинансират част от Горна Арда.

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#15] от "uh":
  мржду 5 и 10 ст. има огромна разлика Цената по която НЕК ще изкупува електроенергията от ТЕЦ Гълъбово ще е малко под 10 ст. Съответната цена за Козлодуй в момента е малко под 5 ст. Осреднената цена по която НЕК продава на регулирания пазар е малко под 9 ст. На каква цена ще продава Белене, обаче засега е неясно. Най-вероятно ще е над 10 ст. до 12 , а може и повече.
  Най-разпространената заблуда е да се пренася ниската цена на електроенергията от Козлодуй на Белене. Това е нарочен пропаганден трик с който ви пълнят главите от десетина години вече. ПЪЛНА ИЗМАМА! И един ден вие ще го разберете, но ще е късно.

 19. 19 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#12] от "Само Левски":
  Ами то едното не е ново строителство. Малко трудно ще ги сравниш двете.

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#19] от "outside": Истината е в сравнението
  Да не лъжат хората, че цената на електроенергията от Белене, ще е ниска като от Козлодуй. Това негласно СРАВНЕНИЕ се набива в главите на мат'ряла от маса време.
  Руснаците има няколко прецедента при строителството на АЕЦ:
  1. Иран, Китай, Индия - там съответнат държава си плаща строителството на централата, а Росатом строи, без да има СОБСТВЕНОСТ в централата след това.
  2. Турция - там Росатом строи и ИНВЕСТИРА. Централата ще е негова собственост (която в последствие може да продаде изцяло или частично) Турската държава, обаче, гарантира изкуна цена на електоенергията за 20 г. напред и тя е 12-13 евроцента за квтч. Това е 24-25 ст. Ние си плащаме електроенергията в момента за около 18 ст. на квтч. - цена на дребно, включваща таксите на ЕСО и ЕРП-тата.
  Нашият вариант с Белене е ни риба ни рак. Защо? Очевидно НЕК, БЕХ, бюджета, просто нямат пари да инвестират в НАША си централа. НЯМА ГИ ТЕЗИ ПАРИ! Ако го имаше, щяха още тройната коалиция да приеме този вариант. А защо не сме възприели турския вариант? Аууу лошо лошо, руска центала на наша територия! Това го говорят и БСП и всички им се връзват начело със сините. А причината не е тази!!! Причината е, че ако се възприеме турският вариант, ще лъсне голата истина - с цената на електроенергията. Ако се сключи договор за твърда цена за 15-20 г. за 12-13 ст. или повече, няма как да се тръби че ядрената енергия е евтина! Защото на тази цена продават няколко теца и вятърните паркове! Истерията, че елекроенергията от ВЕИ оскъпява сметките ни, ще се окаже измама.
  И накрая. Скоро ще трябва да забравим и за 5-те стотинки на Козлодуй. Дали янво или скрито (чрез НЕК) себестойността на Козлодуй ще нарастне заради предстоящите инвестиции там.
  А най-странното е, че даже да закрият Козлодуй - харченето на крупни суми за закриване на централата ще са неизбежни.
  Та... питам аз: Каква ще е цената на НЕК за регулиран пазар след две, три години? Със или без Белене, тази цена ще расте и ще отиде към 11-12 ст. на квтч, а след оскъпяването от ЕРП цената на електрото за матряла ще е 21-22 ст. Да ви е честито!
  За мен това е нормална цена в резултат на нормални процеси.
  Ако Боко го е шубе и предизборно подтиска растежа на цената, ще стане като с газа... стискаха стискаха и изведнъж - 25% поскъпване.


 21. 21 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  С подходящи системи за очистка на димните газове от серен диоксид, азотни оксиди и прах, енергията от ТЕЦ, дори на такова "гориво" като лигнита (има по-ниска калорийна стойност от сухия кравешки тор и повече сяра дори от най-църния пролетарски нефтокатран на тов. Чавес) може да мине за чиста. Въпроса е както Дамян правилно споменава е че от 2013 г. ТЕЦ-овете трябва да си купуват всички квоти на свободния пазар или на аукциони. Което означава добавени разходи около 60 евра на тона лигнит по днешни цени на квотите (може и да бъркам, точната калорийна стойност, не ми се рови в Националната инвентаризация).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK