Бертран Козароло, зам.-председател на УС на Сосиете женерал Експресбанк: По-високият публичен дълг в еврозоната може да повлияе негативно върху България

Бертран Козароло, зам.-председател на УС на Сосиете женерал Експресбанк

© Дневник

Бертран Козароло, зам.-председател на УС на Сосиете женерал Експресбанк
- Вътрешното потребление и чуждите инвестиции продължават да се възстановяват бавно


- Трябва да се подобри правната рамка и да се работи по опростяване на административните процедури


- В сегашната среда много компании отлагат инвестициите си


- Очаквам консолидация на банки в България- Вътрешното потребление и чуждите инвестиции продължават да се възстановяват бавно


- Трябва да се подобри правната рамка и да се работи по опростяване на административните процедури


- В сегашната среда много компании отлагат инвестициите си


- Очаквам консолидация на банки в България
Какво показват анализите на Сосиете женерал Експресбанк - стабилно ли е движението на българската икономика към изхода от кризата?
- В момента България излиза от кризата и МВФ предвижда 3% ръст на БВП за 2011 г. Наблюдаваме явно възстановяване по отношение на износа, който е резултат на умерения растеж в Западна Европа. Но засега вътрешното потребление и чуждите инвестиции продължават да бъдат слаби.


Повече усилията трябва да бъдат вложени в привличането на нови инвеститори, да се представя по-активно потенциалът на страната, да се подобри правната рамка и да се работи по опростяване на административните процедури.


Как се отрази кризата на плановете за развитие на банката в България?
- Банката продължи да инвестира и по време на кризата, защото в дългосрочен план вярваме в потенциала на пазара и считаме, че имаме правилната стратегия. Открихме нови клонове, модернизирахме информационната си система и продължихме да набираме служители и да се грижим за обучението и развитието им.


Съществуват мнения, че в България кризата би могла да достигне ново дъно след кратко възстановяване. Какви са вашите прогнози?
- Що се отнася до България, не вярвам в теорията за "двоен спад". Макроикономическите показатели са добри, държавният дълг и дефицит са ниски, валутата е стабилна, инфлацията е ниска, политическа система е стабилна.


Основният въпрос е не дали ще има възстановяване, а неговото темпо и мащаб. Въпреки това евентуални значителни промени в публичния дълг в еврозоната могат да окажат въздействие върху България и да променят пътя на възстановяването.


След както анализите сочат нарастваща инфлация, свито потребление и ниски доходи на населението, в какви рамки очаквате да се движи икономическият растеж на страната?
- Преди кризата инвестициите бяха насочени основно към сектора на недвижимите имоти, което доведе до образуването на един балон. С относително ниски заплати, квалифицирана работна ръка и стабилна и благоприятна данъчна среда България неизбежно ще привлече инвестиции в производството, също така в сектора на услугите: значителен брой компании, предлагащи ИТ услуги, откриха свои поделения в страната и тази тенденция ще продължи.


Все пак важно условие за дългосрочен растеж е качеството на инфраструктурата и България трябва да се възползва от европейските фондове, за да подобри позициите си в това отношение спрямо останалите икономически конкуренти.


Кой е по-големият проблем пред раздвижването на икономиката – предпазливостта на банките при отпускането на кредити или въздържането на бизнеса от теглене на нови кредити?
- Достъпът до кредитиране в България е факт - компании в добро финансово състояние и с добри проекти могат да получат кредит лесно и на разумна цена. България се радва на стабилна банковата система с добра ликвидност, а реален проблем с достъпа до кредит не съществува.


Дълг на самия банкер заедно с клиентите е да направи оценка на даден проект и понякога да даде негативен отговор за кредита, като представи причините за отказа и да помогне на клиента да създаде по-добър проект. В сегашната среда, в която преобладава несигурност, истината е, че много компании отлагат своите инвестиции и по този начин намаляват нуждите си от финансиране.


Как банковия сектор в България ще участва в следкризисното възстановяване?
- Когато търсенето на финансиране от страна на физически и юридически лица се повиши, банките ще отпускат кредити, което ще бъде тяхното основно участие във фазата на оживление на икономиката. Трябва да се има предвид, че банките предоставят не само кредити, а цял спектър от услуги.


В Sociеtе Gеnеrale Експресбанк виждаме ролята си на дългосрочни финансови консултанти за нашите клиенти. Когато подкрепяме тях, техните семейства и партньори, ние им помагаме да предприемат инициативи, да реализират целите си: това е нашият начин да допринесем за развитието на индивидуалните клиенти и на компаниите и оттам и за растежа на икономиката.


Очаквате ли нова вълна на банковата консолидация в България?
- В контекста на бавен икономически растеж и повишаване на регулаторните изисквания в съответствие с Базел III не всички участници на пазара ще оправдаят очакванията на акционерите си по отношение на възвращаемостта. Това следва да доведе до вълна от консолидация. Сливанията и поглъщанията на европейско равнище, също могат да прекроят банковия пейзаж в България.


След като в края на 2010 г. делът на необслужваните кредити достигна 12%, а през тази година се очаква той да нарасне, какви са нивата, които системата би могла да понесе без сътресения?
- Под стриктния надзор на БНБ банковият сектор изглежда адекватно капитализиран и досега устоява сравнително добре на кризата. Що се отнася до Sociеtе Gеnеrale Експресбанк, ние имаме много ниско ниво на лоши кредити, което е резултат на отговорния ни подход в предходните години.


Един от ефектите на кризата беше недоволството на клиентите от банките – такси, наказателни лихви и т.н. Смятате ли, че крачка назад от страна на сектора е възможна?
- Потребителите не са доволни от скрити такси, неясни тарифи, едностранни промени на лихвените проценти. И те са прави! Банките трябва да бъдат много ясни и прозрачни в това, което клиентите трябва да плащат. Това е и причината в най-новата ни рекламна кампания да се съсредоточим върху комуникацията на годишния лихвен процент (ГПР) при потребителските кредити - при нас хората знаят какво точно ще плащат.


Sociеtе Gеnеrale Експресбанк има ясна политика за привличане на млади потребители. Какво показват резултатите от работата ви с този пазарен сегмент и какви са очакванията ви?
- Младежите са бъдещето на страната. За да бъде подпомогнато тяхното развитие, за да им помогнем при финансирането на обучението им или във всекидневните нужди, Sociеtе Gеnеrale Експресбанк разработи цяла гама от продукти специално за тях.


Вече сме подписали споразумения за партньорство с няколко престижни университета в България и предоставяме при много благоприятни условия услуги както на университетите, така и на техните преподаватели и хилядите им студенти. Много студенти са и част от стажантската програма от Sociеtе Gеnеrale Експресбанк.


През 2011 г. подписахме и споразумение за партньорство с представителството на националните студентски съвети в България и като част от политиката ни за корпоративна и социална отговорност ние подкрепяме инициативите на организацията в полза на всички студенти в страната. Със студентите, както и с всички партньори и клиенти, нашата амбиция е да изградим дългосрочна връзка, която е от взаимна полза.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Весело

  Позачудиха се репортерите какво да измислят за заглавие на интервюто, че да звучи най-сензационно и ето какво измислиха... На мама търсачите на сензации

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK