КЗК може да глоби ЕВН за злоупотреба с монополно положение

Дружеството не е разрешило включване на фотоволтаичен парк към мрежата му

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови, че електроразпределителното дружество ЕВН е злоупотребило с монополното си положение, съобщиха от ведомството.  Компанията, която снабдява с ток част от Южна и Югоизточна България, е отказала неправомерно да присъедини към мрежата си нов фотоволтаичен парк. КЗК може да наложи глоба на ЕВН, ако дружеството не коригира поведението си. Засега от антимонополното ведомство са се произнесли само с определение, не и с решение.


"ЕВН България" не споделя мнението на Комисията за защита на конкуренцията. В момента експертите на дружеството се запознават с определението и мотивите за него", коментираха пред "Дневник" от ЕВН. Оттам обясниха, че дружеството ще използва всички позволени от закона средства, за да защити позицията си по този случай.


Съгласно Закона за защита на конкуренцията виновната компания има право да вземе мерки, с които да коригира неправилната търговска практика. След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по съществото на спора. Срокът за подаване на възражения е 30 дни след обявяването на определението.
Производството е образувано след постъпила жалба от страна на "Спайдър електроникс", Бургас. Компанията е планирала изграждането на фотоволтаични централи за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в община Средец.


КЗК е установила, че ЕВН е отказало да присъедини жалбоподателя към електроразпределителната мрежа в първоначално определената точка с мотива, че не съществува техническа възможност за това. Подобно поведение има антиконкурентен ефект, тъй като изключва потенциален конкурент от пазара на производство на електроенергия от ВЕИ и засяга потребителските интереси в дългосрочен план, мотивират се от комисията. Определението й не подлежи на обжалване.


Ако се стигне до санкция, това няма да е първата глоба за ЕВН за злоупотреба с монополно положение. Още през 2007 г. дружеството е санкционирано заедно с електроразпределителните дружества в София и София-област с 67 хил. лева. През 2009 г. антимонополният орган е санкционирал компанията със 150 хил. лева, като Върховният административен съд потвърди през април глобата.


През юни 2010 г. на ЕВН е наложена нова санкция от 337 хил. лева, като в началото на тази година сумата е намалена на 67 хил. лева заради икономическата криза. Рекордни глоби от КЗК заради злоупотреба с монополно положение са налагани и на другите електроразпределителни компании в България - Е.ОН и ЧЕЗ. Те са санкционирани съответно с 3.2 млн. лева и 1.1 млн. лева.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на teoxtreem
    teoxtreem
    Рейтинг: 8 Весело

    Тъй, тъй....нищо че после ЕВН ще си избие парите с повишаване на ценити. ДКЕВР ще помага...хахаха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK