Пазарът на електроника продължава да се свива

Забавянето на цифровизацията и негативните икономически нагласи намаляват продажбите

Пазарът на електроника продължава да се свива

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА, Капитал
10% е спадът в продажбите на електроника от началото на годината, показват данните на "Техномаркет"

Пазарът на електроника в България продължава да се свива, воден от негативните икономически нагласи на потребителите и поскъпването на продуктите от първа необходимост. Това показва проучване на "Дневник" сред двете най-големи вериги - "Технополис" и "Техномаркет". Заедно те управляват над 80 магазина и генерират над 50% от продажбите на електроника у нас.


"Свиването на продажбите е факт във всички категории продукти, които продаваме, но като цяло спадът от началото на годината е около 10%", коментира Николай Китов, управител на "К енд К електроника". Компанията управлява веригата "Техномаркет".
Според Божидар Колев, президент и съосновател на "Технополис", "пазарът на електроника е стабилен", а търсенето се генерира най-вече от наличието на нови технологии, които стимулират потребителския интерес. "Смарт телевизорите са на гребена на вълната в момента", обяснява той. Въпреки това за цялата година се очаква лек спад в продажбите на потребителска електроника.


Телевизорите са и най-голямата продуктова категория от пазара на черна техника - съответно 15-20% според "Технополис" и до 40% от обема според "Техномаркет". Това означава, че развитието на продажбите им има много по-голямо влияние върху общите обеми продажби. Те обаче са сред най-потърпевшите, показват данните на "Техномаркет".


"След като стана ясно, че ще има забавяне в процеса на цифровизация, хората отложиха покупката на по-скъпи телевизори", казва Китов. Според него електрониката не е стока от първа необходимост, което означава, че хората са по-склони да отлагат покупките в подобни продукти. Колев е на подобно мнение.


"Спадът в продажбите се дължи най-вече на ръста на    за жизненоважните разходи на потребителите, включително храни и горива. Има наченки на възстановяване, но то не е стабилно", казва Колев. Според него обаче отлагането на цифровизацията за 2015 г. няма толкова голям ефект върху продажбите. "По-скоро може да се очаква ръст, когато тя бъде въведена, но не мога да кажа, че има спад заради забавянето й", твърди той.


Освен при телевизорите обаче спад се усеща и при информационните технологии, където продажбите на лаптопи са усетили сериозно финансовите ограничения на потребителите. Категорията, която генерира около 20% от продажбите на "Технополис", е надолу, макар и с малко. При бялата техника свиването е още по-драстично - между 10 и 20%, показват данните на веригата магазини. През 2011 г. се наблюдава за пръв път и спад в домашните уреди за бита.


И двамата мениджъри очакват, че за цялата година продажбите на електроника в най-добрия случай ще приключат на нивата от 2010 г. "Първо хората трябва да стабилизират доходите и работата си, а след това ще се отпуснат да пазаруват", смята Китов. "Не виждам как това ще стане в краткосрочен план до края на годината", твърди той.


Според него обаче държавата може да помогне на бизнеса, като въведе субсидирането на продукти с енергиен клас А, които са с най-ниска консумация на енергия. Инвестицията в тях се връща бързо заради по-ниската консумация, но цените на тези продукти са твърде високи, което отказва хората да ги купуват", твърди той. Според него разликата в цените е около 10% нагоре за най-високия енергиен клас уреди.


Колев е малко по-оптимистично настроен. "Твърде рано е да се каже как ще се развива пазарът до края на годината, защото второто полугодие е по-важно за обема продажби", коментира той. Въпреки това според него може да се очаква възстановяване. "Двигателите на икономиката - експорт, туризъм и т.н. - се развиват стабилно и се надявам, че инфлацията ще бъде укротена през второто полугодие и в крайна сметка може да успеем поне да повторим резултатите от миналата година", твърди Колев.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Весело

  Ми, презадоволени сме вече - нямаме място в жилищата си, всичко е претъпкано с най- нова техника и затова...

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прав си, все пак темата би могла да се използва за споделяне на мнения за цифровата телевизия и някои нови поколения телевизори!

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами то всичко дето можеше да се купи за в къщи, вече е купено - всеки има телевизор, радио, 2-3 телефона и компютър....

 4. 4 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Китов беше най-големият оптимист, като твърдеше че криза няма да има, а сега е най-големият песимист - странна работа?!
  Маржовете са интересна величина, особено когато има контрабанда - г-н Танов, няма ли да хванете оше някоя пратка с черна техника, съвсем да удушите бизнеса в БГ?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Далеч не е проблема, че сме презадоволени. Всеки иска да има и някакъв друг уред. Въпроса е, че нивото на кадрите в споменатите две вериги е под критичното, служителите са им пълни олигофрени в най-добрия случай, а техническата им подготовка е като на зарзаватчия от миналото. И това е кадрова политика на самите компании - те са избрали този път, да плащат ниски заплати, като срещу това получават високо текучество и неадекватни работници. Това вървеше по време на балона, но вече хората търсят по-внимателно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ами драги ми Дневник - като имаме картелиран пазар на манджа + монополизиран пазар на енергоизточници които едновременно вдигат цените от една страна а от друга "гарантирано от ГРОБ" падат доходите и се губят работни места, като се инвестира само в "наши" картелчета и монополчета +верните избиратели на "Гроб" братята им роми - резултата води до свиване на потреблението, като "малката" НСИ кошница вече сигурно се измерва с "мляко+хляб+боб" (които както знае аудиторията са монополизирани от Мултигруп от време оно) + картелчето на Миро Мършата за месни продукти тип рога+копита и т.н., на хората не им остават кинти да си купуват електроника...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 7. 7 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 931 Весело

  "Двигателите на икономиката - експорт, туризъм и т.н. - се развиват стабилно и се надявам, че инфлацията ще бъде укротена през второто полугодие и в крайна сметка може да успеем поне да повторим резултатите от миналата година", твърди Колев."

  Продължавай Колев в този бодър дух!Вярвай си,надеждата крепи...глупака.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 8. 8 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#6] от "NWO":
  "Копеле" не си прав, сега, като падне бордът и брат'чедите от Ямб'ул ще изкупят 'сичката електроника за да си спасят паричките, че яката номенклатура е взела да прокламира конкурентноспособност с БГ алтернативи, 'щото наРОДЪТ НЕ Е ДООСТРИГАН, КАТО ХОРАТА(НЕ Е ЧОВЕК)...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 9. 9 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как няма да се свива, като са пълни некадърници и продават боклуци. Ето 2-3 случая, съвсем съвсем пресни:

  - Купувам електронна книга за подарък, 300 лв, по.късно същия ден вкъщи - не се зарежда и нищо не показва. (а там я пуснаха). Ръчнах кабела за зареждане малко по-навътре, неособено силно, нещо хрущна и той потъна. Връщам я, отказаха да я сменят преди да я пратят на сервиз. От сервиза впоследствие казали, че дънната платка била счупена, и не можело да се поправи, не важи гаранцията. Просто директно ме обвиняват че съм я счупил (???) вместо да се втурнат да ми я сменят. И не мога да намеря време още поне да опиша всичко из форумите, и ще им докарам загуба много пъти по 300 лв, и на вносителя, и на технополиса...
  - Купувам нов харддиск от компютърен магазин, не евтин. Няколко часа се мъчех да инста.лирам различни уиндоуси, неуспешно. Някакви странни грешки. Накрая го проверих, дискът повреден. Връщам им го - за 30 сек го провериха и казаха, аааа да, повреден е (и кво пречеше като го продават да проверят същото?). Смениха го. Ама загубения половин ден и нерви, кой да ми ги компенсира.
  - Поръчвам харддиск и мишка от сайт на компютърен магазин. Добавяне в кошница, цена и тн. На другия ден звънят, ами диска го нямаме. И колко време ще отнеме да го доставите? Ами няма как да го доставим . Ми хубаво, само мишката оставете. Звъня на втори магазин - имате ли този харддиск? О да, имаме го, ще ви го доставим утре. Чудесно, поръчвам. На другия ден пристига доставката от първия магазин - с мишка И харддиск, с фактура само за мишка. Чак после видях диска в торбата, опакован с едно такова картонено, като от отпадък. Звъня им да си го вземат обратно, все пак поръчал съм го другаде. Междувременно ми щукна да питам и втория магазин - дали е валидна поръчката. Оттам казват - Амии всъщност няма да може да го доставим, сори, отпада ви поръчката (и ако не бях питал???). Звъня пак на първия - оставете, взимам го, елате си вземете парите. Отново изгубено време.

  Тия три случая са само извадка от общата маса посредственост и безхаберие, дето вече цари и по частните фирми в бг. Ти пари искаш да им даваш, те ти губят времето. Повече от България електроника аз не пазарувам. Има си амазон, има сума ти електронни магазини, ибей, има и достатъчно познати в чужбина, цените са или същите, или по-евтини, в повечето магазини връщаш, ако не ти харесва и ти се извиняват.

 10. 10 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Нас за астрата ни взеха нов радар, па за пазара не знам.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1164 Весело

  Да бяхте писали и че е платена публикация
  Сегашната ситуация я прочетох описана още преди 1 година.
  Хората първо вече гледат да си изкарат насъщния и да си платят дълговете.
  Останалото е на втори план.
  Затова някъде и се прокрадват слухове за втора част на рецесията - на всичко освен на храните се очаква да намалее потреблението

 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Оня ден купих конзола за видео-игри. Преди месец беше 419, сега беше 329. Гледам и на доста ТВ лсд са им паднали цените. Или това няма връзка с намалелите продажби?

  Никола Йорданов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK