България разговаря с "Арева" за нови блокове в "Козлодуй", Русия иска да спечели и този проект

Икономическият министър Трайчо Трайков се срещна с изпълнителния директор на френската компания "Арева" Ан Ловержон (вляво)

© МИЕТ

Икономическият министър Трайчо Трайков се срещна с изпълнителния директор на френската компания "Арева" Ан Ловержон (вляво)България и френската енергийна компания "Арева" продължават с разговорите за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Все още обаче няма нито започната процедура за изграждане на блоковете, нито обявена поръчка или дори проект. Съобщението за срещата на икономическият министър Трайчо Трайков с изпълнителния директор на "Арева" Ан Ловержон стигна и до Москва. Вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян коментира пред "Дневник", че ако има нов конкурс със сигурност ще бъде спечелен отново от Москва.


"Със сигурност ще участваме и ще спечелим търг и за 7-и, и за 8-и, и за 9-и блок в "Козлодуй", каза Тепкян. "Атомстройекспорт" е избрана за строител на втората атомна централа в България край Белене. Досега с дружеството е подписано през 2008 г. само споразумение за строителство, както и 12 анекса към него. Окончателният договор за централата все още не е готов, но оборудването за първи блок ще бъде завършено до края на годината, съобщиха вчера от "Атомстройекспорт". Партньори по изграждането на "Белене" на руската компания са френската "Арева" и германската "Сименс".


Меморандумът между БЕХ и "Арева" предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България, включващи евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и потенциалното изграждане на АЕЦ "Белене", пише в съобщението на икономическото министерство. Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума, припомнят от ведомството.
От "Арева" са обяснили на министър Трайков, че ескалацията в цената на базовия договор за "Белене", която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от "Арева" дейности. Ан Ловержон е припомнила, че френското дружество не е променяло цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по проекта "Белене", от 2008 г. досега.


Поводът за посещението на българския икономически министър в Париж е срещата между страните от Г-20 относно ядрената безопасност. Трайков е предложил на останалите страни сътрудничество и споделяне на българския опит в прилагането на правилата за сигурност и безопасна експлоатация на ядрени съоръжения, включително и при извеждането от експлоатация. Той е припомнил, че България има повече от 40 години опит в експлоатацията на ядрени съоръжения.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леонид
  Леонид
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ООО,да!!!!!!!
  Дано стане така!!!4 нови руски 1000мв. блока в България!По 2 в Белене и 2 в Козлодуй!
  Само така другари!!!САЩ и Франция ще си изядат цървулите от яд!!!!!

  Да здравствует СССР!!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Хайде Костов,като един виден специалист по ядрена енергетика,да почне да плюе и тоя проект,защото и той е коткуренция на Мариците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  Вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян коментира пред "Дневник", че ако има нов конкурс със сигурност ще бъде спечелен отново от Москва.
  --------------------------------------
  Брех,тоя много юрклия го раздава
  Винаги съм казвал,алкохола прави чудеса с човека

 4. 4 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Маскарад !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Който е ЗА запазване и максимално удължаване на съществуващите ядрени мощности, но
  ПРОТИВ изграждането на каквито и да било нови ядрени мощности без значение от къде да сложи +

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Определено се нуждаем от нови блокове в "Козлодуй", ама хайде да не са руски, а?!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 7. 7 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "~":

  Аз съм ЗА запазването и удължаването на живота им, но мисля, че трябва да се изгради поне един чисто нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Предпочитам и два нови реактора в първата ни атомна електроцентрала пред строежа на "Белене".

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 8. 8 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Ами с кого друг да се подогражат с най бедната и безпомошна страна каквото кажат ще се играе по свирката им защо не се занимават със Съединените Щати защото не им отърва много време ще има да на тъпчат и да се играе по свирката им.

  SKUPE stanislav-32
 9. 9 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 157 Неутрално

  Не се заблуждавайте: разговорите относно допълнителни блокове на "Козлодуй" с Арева и Уестингхаус са совалки с цел омекотяване на реакциите относно предстоящото подписване на договора за "Белене" и смешна надежда за натиск върху алкашите. Не става дума за Козлодуй - приказката е за Белене.

  Но е много смешно да си въобразяваш, че като заголиш задник можеш да упражняваш натиск...

 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  целта на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй" е да не бъдат руски. Ако ще ги правят руснаци по схемата "Белене" - няма нужда.

  low riders team
 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#3] от "ret":
  Г-н Тепкян очевидно си изпуска нервите И очевидно има защо. Но не е само тази изцепка. Всички съобщения от днес идват от руска страна - за доставката на първи реактор и за инаталацията за плазмено изгаряне на нискоактивни отпадъци.
  Особено това последноте е ни в клин ни в ръкав
  Натискът се засилва Повече пари за комисионни за Белене няма, който взел - взел ... остава само политическия натиск.

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#1] от "Леонид":

  От това първосигнално мислене ми лъха на нещо много познато, уж позабравено, но, както се оказва, доста устойчиво!
  И цървулите още не е забравил!

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#9] от "hehe": Много скоро ще разберам
  Очаквам руснаците да отсъпят частично. Вероятно ще имаме нов договор само за един реактор в Белене за около 3 млрд. евро и замразяване на въпроса за втория. При този вариант България може да ПОЛУЧИ спокойно 51% от компанията срещу направените до сега разходи и нито лев инвестиции повече Този вариант се връзва и с изграждане на хранилища за ОЯГ и ЯО, в т.ч. и инсталация за плазмено изгаряне на нискоактивни ЯО.

 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  За нов конкурс за СРОИТЕЛСТВО на 7-ми в Козлодуй е твърде рано. Технологично е добре да бъдат завършени работите по ликвидацията на блокове 1,2,3,4 , за което за сега се подготвя конкурс за изпълнение, и след това работите по удължаване на живота на блокове 5 и 6, за което се подготвя конкурс за КОНСУЛТАНТ. Докато се свършат тия неща ще минат 3-4 г. А и без това по-рано нямаме нужда да започваме трети реактор (четвърти, ако броим един в Белене).

 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дамян":

  В крайна сметка това може и да се окаже най-разумния вариант - така поне няма да се загубят вече вложение пари и няма да се влагат вече. А и мощността няма да е прекалено много, така че да се чудим какво да го правим тока. Защото пълен отказ означава две неща - загуба на няколко вече вложени милиарда, и разправии с руснаците по международни съдилища с неясен изход и трета скрита опция - проблеми с газа зимата. Така че, ако може да се договори такъв вариант, мисля че ще е доста добро решение.

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#9] от "hehe":
  Точно така.
  Тези преговори със западни фирми са за парлама и "немедленно" се бомбардират от все по-френетичните руски оферти. Такава истерия никога не е била. Явно това е Рубиконът за независимостта ни от Русия, за европейската ни ориентация и най-незначителното - какво правителство е това на Борисов.

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#15] от "ugi":
  Така е. Мнооого съм против Белене, но след като сме се набутали до тук в следствие на десетгодишна налудничава политика, трябва да се опитаме да се измъкнем с минимални загуби.
  Още повече, че България просто не може да се откачи от ядрената енергетика... заради прецедента, заради това, че вече 40 г. имаме Козлодуй... Няма да се очудя, ако в следващите години ЕС да стимулира ядрената енергетика в региона - Балканите.
  Това, което трябва да направим е просто да приемем ПАЗАРЕН подход и европейска интеграция в областта на енергетиката.
  Това, което не успяха да постигнат руснаците - да превърнат проекта Белене в международен, може да се постигне в рамките на ЕС, но... едва ли с руски реактори Руските реактори до тук.

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#15] от "ugi":

  Моментът да се откажем напълно от Белене беше когато се отказаха РВЕ. Тогава една твърда позиция на Боко можеше да доведе до отказ от договора с минимални загуби или замразяване на проекта за по-късни времена без да се харчат текущи пари. Оттеглянето на РВЕ е сериозен юридически и икономически мотив за прекратяване на договора от 2008-ма.
  Боко обаче набързо, нарочно или от глупост, пропусна тази възможност. Започна да говори за друг западен инвеститор и се вкопчи в спорове за цената, вместо да поиска прекратяване на договора. Парадокса е, че ако го беше направил РУСНАЦИТЕ щяха да започнат да го ухажват на тема цена
  Голямият грях на Борисов е от тогава. А и ГЕРБ има в програмата си Белене.

 19. 19 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Бех да му се не види. На Беля-Не- истите им лъсна гъза.Не че е бил покрит досега , ама все пак. Не искаме АЕЦ,не искаме да сме ядрено бунище.Ама ставало въпрос за Руски реактори. Ако са френски - може. Нищо ,че са по- скъпи.А още по.добре е да са американски. Нищо ,че са по-скъпи и от френските ,а и не са лицензирани в ЕС. Не на АЕЦ Белене,не на нови реактори в Козлодуй. След като им приключи живота на 5 и 6-ти реактор - ще живеем както Гърция,Сърбия ,Македония-без АЕЦ.

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#19] от "cobanmaala":
  Мда руските реактори са по-евтини от френските и американските само на хартия в началото на договарянето.
  Де факто им излизат през носа в Китай и Индия, където са договорени твърди цени, а и в Турция ще им гледаме набутването, където е договорена твърда цена на изкупуване на електроенергията. Ако и там им излезе 10-тина млрд евро ще са доста по-скъпи от Арева
  Само у нас искат да са на далавера щото си имат пета колона.
  И се опъват за цената... Ще видим каква цена ще излезе накрая.


 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#19] от "cobanmaala":
  А иначе де късмет да пуснем кепенците на АЕЦите
  Ама не го вярвам това да се случи.

 22. 22 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Че те франчушките са тези дето настояваха за затварянето на блоковете в Козлодуй...и разбира се носителите на жартиерата...кунева , царо и пасито натовеца....да се сърди седераслъка на тях.....ето престъпника се връща на местопрестъплението ..да преджеби жертвата....запад, значи залез...залеза на морала , дето нашите седерунгели усвоиха , преди всичко...

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дамян": Дали "ще са по-скъпи" всеки може да ги приказва. Само дето специалистите казвот ,че "са по-евтини".Но това е проблем на големите държави като Индия,Китай и Турция. Ние нито имаме пари да за АЕЦ ,нито ни трябва,нито като държава можем да я контролираме.А да ставаме ядрено бунище и крепостен потребител на "стратегически" инвеститор - не ща.

 24. 24 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С Боковият началник Вальо Златев нищо чудно и тоя проект да спечелят..Едно време имаше идя да станем република на СССР..Тогава не стана , ама сега май ще станем губерния на Русия..Терминал 2....

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK