Проучване на "Голдман Сакс": Европейски банки трябва да наберат 29 млрд. евро

Най-голяма нужда от свеж капитал имат финансовите компании в Испания, Германия и Гърция


100 млрд. евро е най-голямата прогноза за нуждите на европейските банки след новите стрес тестове

Девет европейски банки няма да издържат стрес тестовете на индустрията през лятото и ще им се наложи да наберат допълнителен капитал в размер на 29 млрд. евро. Това сочи проучване на американската "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) сред инвеститори, цитирано от агенция "Ройтерс".


Банките в Испания, Германия и Гърция имат най-голяма нужда от свеж капитал, сочат резултатите. Вероятността да бъдат набрани между 10 и 25 млрд. евро в резултат от стрес тестовете се равнява на 32%. Според една четвърт от запитаните нуждите на европейските банки се равняват на 25-50 млрд. евро.
Двадесет и седем процента очакват под 10 млрд. евро, а 14 на сто говорят за 50 - 100 млрд. евро.
Средната прогноза на всички запитани е, че банките ще трябва да наберат допълнителни 29 млрд. долара. В проучването са участвали 113 инвеститори, от които две трети са били от Европа, останалите от САЩ.


Проучване на "Морган Стенли" (Morgan Stanley), проведено в средата на април, показва, че инвеститори очакват европейските банки да наберат над 40 млрд. евро тази година.
Европейските регулатори отново тестват стабилността на 90 водещи европейски банки при различни сценарии като поява на нова рецесия, срив на имотния пазар и рязък ръст на безработицата. Резултатите трябва да бъдат публикувани през юли.


Европейските банки вече започнаха да подготвят балансите си за тазгодишната проверка на издръжливостта им от нови сътресения на икономиката. Само за март четири банки обявиха, че ще емитират допълнително капитал, като анализатори очакват примерът им да последват и други.


Международният валутен фонд (МВФ) също посочи в доклада си за глобалната финансова стабилност, че на европейските институции тепърва предстои да наберат значителни количества капитал. "Наложително е слабите банки да наберат капитал, за да избегнат порочния кръг на задлъжняване, слаб кредитен растеж и обезценяващи се активи", потвърдиха анализаторите на МВФ.


Според тях предстоящите стрес тестове са "златна възможност" за банките в Европа да подобрят балансите си и да облекчат пазарните опасения за качеството на активите в портфейлите им.


Европейският банков регулатор EBA посочи, че тазгодишните стрес тестове ще бъдат по-строги, за да е сигурно, че финансовият сектор ще издържи на нов срив на икономиката.


Миналогодишните бяха възприети като прекалено оптимистични, но все пак успяха да донесат известно успокоение относно стабилността на финансовата система на континента. Очакваше се резултатите да бъдат публикувани по-късно през юни, но наскоро регулаторът обяви, че ще бъдат забавени до юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK